85098211 85098211 komentáře u knih

☰ menu

Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema Michael Ende

(SPOILER) Jasmánie je královstvíčko nebo spíš takový maličký ostrůvek, na kterém žije jen několik málo obyvatel. Mimo jiné ale strojvůdce Lukáš a jeho lokomotiva Ema. A právě tam se jednoho dne zatoulá balík, ve kterém se sem víceméně omylem dostane jako miminko černé barvy pleti Jim Knoflík. Jenomže, jak tak chlapeček roste, začne být Jasmánie až moc malá, pokud by tam chtěl zůstat a žít dál. Proto se (tak trochu pod tlakem krále Alfonse Třičtvrtěnadvanáctého) tihle tři rozhodnou odejít. A tak se vydají na cestu do neznáma, která bude plná nečekaných a skvělých dobrodružství... Co přesně Jim s Lukášem a Emou zažijí, už samozřejmě popisovat nebudu, ale musím přiznat, že mne kniha dokonale a naprosto příjemně překvapila. Audio, které jsem poslouchala, načetl Jan Vlasák - a že nemělo chybu! Protože jsem si tak ten kouzelný příběh mohla užít ještě víc a líp! Doporučuji a časem se těším na autorovu další ;-).

25.04.2024 5 z 5


Pavučina lstí Pavučina lstí Julie Clark

I přestože se názory na tuto knihu dost různí, já osobně se připojuji k těm, kterým se líbila ;-). Byla to moje druhá autorčina kniha a za sebe jsem byla nadšená podobně jako u té předchozí (Poslední let). Ale o co zde vůbec půjde?
Meg je žena mnoha tváří, používající různé identity a hlavně toužící po pomstě a nemilosrdně lovící muže, kteří si to podle ní zaslouží. Jenže pak do jejího života vstoupí Kat. I ona se chce pomstít, protože Meg už nějakou dobu sleduje...
Jednotlivé postavy jsou živé a velmi dobře vykreslené, takže jsem se v nich dokázala rychle zorientovat. Kromě toho mne zaujaly velmi originální metody, kterými Meg odhaluje tajemství jednotlivých mužů, a také, jak se k nim chová. Pokud jde o Kat, tak ta je ze začátku vykreslena jako poněkud naivní a důvěřivá osoba, ale vývoj obou žen v průběhu příběhu je logicky uvěřitelný a čtenář jej i snadno pochopí. No a makléřské prostředí mi nevadilo, i když mi nebylo ani přímo sympatické. To opravdu ne ;-). Kromě toho je styl psaní tak nějak příjemně čtivý, takže jsem knihu odkládala jen, když to bylo nezbytně nutné. Ve finále ji tedy hodnotím pěti hvězdičkami a třeba se s nějakou další autorčinou knihou zase brzy potkám? ;-)

24.04.2024 5 z 5


Ronja, dcera loupežníka Ronja, dcera loupežníka Astrid Lindgren

Knihu jsem poslouchala jako audio z KTN právě v tomto starším překladu. A musím říct, že po jazykové stránce je tento příběh naprosto dokonalý. Ovšem pokud ho srovnám s jinými autorčinými knihami, tak se mi vyprávění o Ronje a jejím kamarádovi ze znepřáteleného rodu Birkovi líbilo přece jen o něco méně. O čem v knize půjde, psát nebudu, to bych snad musela prozradit všechno - a to opravdu nechci ;-). Na závěr knihu ale určitě nezavrhuji, je možné, pokud bych ji četla v dětském věku, pro který je určená, byla bych možná i nadšená? Dávám tedy o jednu hvězdičku méně a časem se poohlédnu po nějaké autorčině další knize.

22.04.2024 4 z 5


Budu ti nablízku Budu ti nablízku Michael Robotham

(SPOILER) Že má Cyrus staršího bratra Eliase, který je schizofrenik a v tomto stavu zavraždil jejich rodiče a sestry dvojčata, jsem netušila a ani nevím, zda to bylo v předchozích dílech vůbec zmíněno? Každopádně je nyní Elias po dlouhé době propuštěn z ústavu a Cyrus se o něj bude muset postarat. Kromě toho je ale nutné vyšetřit vraždu invalidního starého muže, jehož dcera Maya beze stopy zmizela. Samozřejmě je hned od začátku jasné, že ji unesl vrah jejího otce. Cyrus tedy s pomocí Evie pátrá po pachateli - a brzy nato dojde k dalšímu únosu, při kterém Evie v baru, kde pracuje, podezřelého muže spatřila na vlastní oči...
Kniha se mi líbila úplně stejně jako první dva díly, zase jsem ji poslouchala jako audio v němčině a naštěstí jsem ji nemusela často odkládat ;-). Hodnotím ji opět plným počtem, protože prostě nemohu jinak ;-). A pevně doufám, že se brzy dočkám pokračování, které již bylo napsáno a v zahraničí také zveřejněno.

21.04.2024 5 z 5


Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Poslední a zároveň nejnovější kniha, která se mi od autorky dostala do rukou, se mi líbila nejméně. To musím otevřeně přiznat. Předpokládám pochopitelně, že to bylo tím tak neskutečně smutným příběhem malé Cácory. O knize toho bylo již napsáno tolik, že bych se jen musela opakovat, proto se dnes pokusím být stručnější. V každém případě se mne osud jedné malé holčičky, které byla odepřena láska a náklonnost (nejen) její vlastní matky, hluboce dotknul. Navíc se sama v poměrně útlém věku musela poprat s něčím strašným a je tedy jasné, že se to snažila nějakým způsobem vytěsnit a překonat. Pro mne je taková situace naprosto nepředstavitelná - a jsem za to ráda, přestože jsem si samozřejmě dokonale vědomá toho, že takových případů existuje celá řada. A (bohužel většinou) nikdo těmto obětem nepomůže... Pokud jde o knihu, tak zde ani jedna z postav nevzbuzuje byť ty nejmenší sympatie, dokonce ani Cácora ne. Lítost určitě ano a snad také svým způsobem pochopení, ale jinak je to hodně depresivní a těžké čtení. Možná dokonce nejtěžší ze všech knih, které autorka napsala? Řekla bych, že rozhodně ano.
Na závěr hodnotím plným počtem, ale tentokrát především za kvalitně zpracované téma, které by nikoho nemělo nechat chladným...

19.04.2024 5 z 5


Obhájce Obhájce Victor Methos

Celý tento případ, který se bude týkat právníka Brighama Theodora, se rozjíždí docela pomalu. Ze začátku ani nic nenaznačuje tomu, že by se později měla konat tak velká jízda, jaká se potom opravdu konala ;-). Brigham je začínající právník a těch je v Salt Lace City (a nejen tam) jako hub po dešti ;-). Proto je rád, když se mu naskytne aspoň něco - a sice má obhájit muže, vyprovokovaného policií k rychlé jízdě. Tento případ totiž skončí u soudu a Brigham ho naprosto spolehlivě prohraje. Teprve po určité době dostane za úkol obhajovat ženu, která před několika očitými svědky zastřelila pachatele násilného činu na její vlastní dceři. Viz také anotace ;-). Podaří se mu tentokrát proces vyhrát? O tom se už budete muset přesvědčit sami, pokud vás to zajímá ;-). Knihu jsem poslouchala jako audio, ale její načtení mi vůbec nesedlo. Přesto se mi příběh jako takový líbil, zaujalo mě hlavně to, že autor zpracoval skutečný případ - jak je uvedeno v úvodu knihy. Hodnotím tedy plným počtem a doporučuji.

17.04.2024 5 z 5


Vše temné a nebezpečné Vše temné a nebezpečné Stacy Willingham

Před časem se mi dostala do rukou předchozí autorčina kniha, která se mi - přestože to byla její prvotina - líbila. O to víc jsem se těšila na tuto, už i z toho důvodu, že je zde lépe hodnocená ;-). A opravdu jsem nebyla zklamaná. Příběh je zajímavý a současně napínavý, Isabelle mi sice nebyla úplně sympatická, ale ohledně ztráty dítěte jsem ji plně dokázala pochopit - což bylo asi samozřejmé, protože sama děti mám a podobnou situaci si nedokážu a ani nechci představit... Jinak příběh jako takový je vyprávěný ve dvou, případně třech časových rovinách, kdy se Isabelle vrací do své vlastní minulosti a potom v té ze současnosti, a kromě toho ještě i z doby, kdy došlo ke zmizení maličkého Masona. Tím autorka vytváří dokonalé napětí, protože na světlo přicházejí do té doby neznámé skutečnosti z Isabellina dětství. A později, kdy se pomalu, ale jistě to, co bylo zahaleno mlhou, začíná objasňovat a vysvětlovat, se všechno otočí o (minimálně) sto osmdesát stupnů a já jsem nestačila žasnout, jak jsem se ve svých domněnkách mýlila... Závěr knihy je tedy nejen dokonale překvapivý, ale také jedna velká jízda, kdy dochází k jednomu zvratu za druhým. S knihou jako takovou jsem tedy byla opět velice spokojená, proto hodnotím plným počtem a pokud autorka napíše něco dalšího, já u toho rozhodně chybět nebudu ;-).

16.04.2024 5 z 5


Ztracená sestra Ztracená sestra Lucinda Riley

Ztracená sestra...
... je sedmý díl ságy o sedmi sestrách a opět mě opravdu strhnul do svého víru ;-). Autorka nám zde umožní vydat se na cestu kolem světa se všemi šesti známými sestrami, které jsme již v jednotlivých dílech poznali - a sice s cílem najít i poslední sestru, kterou se nepodařilo nalézt ani jejich otci... Příběh je to nádherný, napsaný čtivým stylem a zase se zde střídá několik dějových linií a úhlů pohledu. Příběh ze současnosti vypráví převážně Mary, ale zároveň se střídá i se svým synem nebo nevlastní dcerou, a samozřejmě také (přestože tentokrát o něco méně, než jak tomu bylo v předchozích knihách) i s jednotlivými sestrami. V lince, začínající rokem 1920, se můžeme ponořit do minulosti Irska a dozvědět se celou řadu z jeho historie. A že to byly události napínavé, ale bohužel často i hodně smutné a tragické... Úplný závěr knihy je otevřený, což mě tak trochu zklamalo. Ale na druhé straně se dá předpokládat, že všechno, co je ještě nejasné či neznámé, bude dovysvětleno v závěrečném dílu této nádherné série. A na to se již nyní neskutečně těším...

14.04.2024 5 z 5


Den popela Den popela Jean Christophe Grangé

(možný drobný spoiler)
Pevně věřím, že bude autor v této sérii ještě chvíli pokračovat, protože je opravdu skvělá! ;-) Komisař Niémans zde vyšetřuje vraždy několika členů uzavřené sekty, do které není možné se zvenku dostat. Proto se jeho kolegyně Ivana rozhodne vydávat se víceméně za jednu z nich, a tímto způsobem mezi její členy proniknout. Jenomže není tak nenápadná, jak by snad doufala, proto je po určité době odhalena - a začne jít o život také jí...
Knihu jsem opět poslouchala jako audio v němčině a za mne je to vynikající případ, který je (hlavně ke konci) doslova neodložitelný ;-). Dávám tedy plný počet a na další setkání s oběma sympatickými vyšetřovateli - pokud tedy nějaké autor ještě napíše - se budu zase moc těšit.

11.04.2024 5 z 5


Kopírák Kopírák Sam Holland

(audiokniha)
Už od začátku knihy jsem se nedokázala ubránit pocitu, že ji autorka napsala hlavně na efekt. Vraždy byly totiž neskutečně brutální a krvavé. Navíc jsem si dost dlouho hledala cestu k jedné z hlavních postav, a sice Jess. Ta mi nebyla vůbec sympatická a její chování mi částečně i vadilo. Samozřejmě je možné, že to byl pouze můj subjektivní pocit, ale prostě jsem si nemohla pomoct... Jako audio je kniha načtená naprosto dokonale - a musím upřímně přiznat, že pokud bych ji měla číst, pravděpodobně bych ji odložila. O co v ní konkrétně půjde, psát nebudu, to v podstatě poměrně přesně prozrazuje anotace. Teprve v poslední části se mi kniha začala líbit o něco víc - a právě za to ve finále jednu hvězdičku přidávám. Rozuzlení případu (či případů) bohužel překvapivé nebylo. Pokud jste totiž četli pozorně, dalo se dobře odhadnout, kdo bude za těmi nechutnostmi stát - takže to se podle mého názoru autorce zrovna nepovedlo. Kromě toho se nedokážu ubránit srovnání s jinými thrillery, například těmi od Chrise Cartera, které jsou o celou třídu lepší, než byl tento... No a protože mi kniha jako celek opravdu moc nesedla, další už s velkou pravděpodobností vyhledávat nebudu. A to jsem se na Kopíráka tak těšila...

09.04.2024 3 z 5


Medvídek Pú (20 příběhů) Medvídek Pú (20 příběhů) A. A. Milne

Vzpomínám si - i když už jen opravdu matně ;-), že jsem knihu četla kdysi dávno ještě jako dítě. A tenkrát se mi zrovna moc nelíbila. Nyní jsem si ji poslechla jako audio ve skvělé interpretaci Vojty Kotka - a hned byl můj zážitek o dost lepší, přestože na plný počet to nestačilo ani tentokrát. Samozřejmě je to kniha pro děti, což bych měla zohlednit i při svém hodnocení - ale z nějakého záhadného důvodu mi nesedla tak, jak bych si sama přála. Také jednotlivá zvířátka jsou sice milá, ale povahově hodně rozdílná, a já si nejsem jistá, zda právě tuto skutečnost malý čtenář dokáže pochopit. Ale nakonec je to asi jedno, protože důležité jsou příhody, které zažije medvídek Pú a jeho přátelé. A ty jsou opravdu originální a zábavné. Ve finále tedy dávám poctivé čtyři hvězdičky, kniha nebyla špatná, ale už se k ní určitě vracet nebudu.

07.04.2024 4 z 5


Dokonalé ticho Dokonalé ticho Rosamund Lupton

(SPOILER) Angličanka Yasmin přicestuje na Aljašku se svou desetiletou neslyšící dcerou Ruby, aby se setkala se svým manželem Mattem, který za polárním kruhem natáčí dokument o zvířatech. Když tam obě ovšem dorazí, místní policie je informuje, že Matt uhořel při strašném požáru inuitské vesnice společně se všemi jejími obyvateli. Yasmin tomu ale nechce uvěřit, navíc Ruby je pevně přesvědčená o tom, že maily, které dostává, jsou od jejího otce. Proto tedy obě vyrazí k polárnímu kruhu. A tím začíná jejich dlouhá cesta nocí a ledem. Ale není to jen věčná tma, ledový chlad, kdy teploty klesají pod čtyřicet stupňů Celsia, nebo nadcházející sněhová bouře, které představují smrtelnou hrozbu...
Knihu jsem poslouchala jako audio v němčině a za její vynikající načtení ve finále jednu hvězdičku přidávám. Příběh jako takový byl sice tak trochu nereálný, ale to mi nevadilo. Kromě toho mě bavily "rozhovory" hluché Ruby s její matkou - ty měly opravdu něco do sebe. Ale za mne byl děj místy rozvláčný a já jsem se tak občas do poslechu musela nutit. Za tento svůj celkový dojem tedy víc než čtyři poctivé hvězdičky dát nemohu ani při nejlepší vůli...

06.04.2024 4 z 5


Lovec čertov Lovec čertov Juraj Červenák

(SPOILER) Sólo pro kapitána Jaroše se mi líbilo úplně stejně jako předchozí knihy, i když mi Stein s Barbaričem trochu chyběli. Ale ne zase tolik, aby mi to zkazilo požitek z knihy, která byla tentokrát opravdu hodně krvavá, a brutálními scénami se to tam jen hemžilo. Jaroš se vydává do Trnavy, kde ho Stanislav Thurzo pověří vyšetřením zmizení velitele jeho husarského pluku, kapitána Galoviče. Ale ještě cestou tam Jaroš - jakoby mimochodem ;-) - zabije "čerta", který okolí trýznil již celé dlouhé měsíce. A tím si vyslouží nejen přezdívku, kterou nese titul knihy, ale také Thurzovu důvěru. Pátrat začne v tzv. Dívčím hradu, kde byl Galovič spatřen naposledy. Podezřelé odhalí poměrně brzy, ale budou to ti praví pachatelé? O tom se už přesvědčte sami, knihu doporučuji a snad se my, čtenáři, dočkáme ještě pokračování? Mne by to určitě potěšilo...

04.04.2024 5 z 5


Nervy Nervy Dick Francis (p)

(SPOILER) Hlavní postavou této knihy je mladý žokej Rob Finn a hned na začátku knihy dojde k sebevraždě jiného žokeje - a právě on je toho svědkem. Kromě toho je zde jeho sestřenice, do které je Finn zamilovaný, ale ona se vztahu s ním právě s souvislosti s tímto příbuzenským vztahem brání. A potom dostane Finn příležitost jezdit v jedné z nejlepších stájí, ale zároveň začne docházet k celé sérii porážek, které si nikdo nedokáže vysvětlit. Všichni se domnívají, že to souvisí přímo s žokejem, ale jen on sám ví, že příčina je někde úplně jinde. A začne po ní pátrat na vlastní pěst...
Kniha je opravdu výborná, čte se jedním dechem, a protože se mi do ruky již několik autorových detektivek dostalo, mohu tedy srovnávat - a podle mého názoru je právě tato jedna z jeho nejlepších ;-).

02.04.2024 5 z 5


Pohorská vesnice Pohorská vesnice Božena Němcová

Knihu jsem četla (dokonce opakovaně) v dobách svého raného mládí a tenkrát se mi hodně líbila. Proto jsem si ji nyní nutně chtěla zopakovat ;-). A musím přiznat, že jsem byla opravdu příjemně překvapená. Je to sice spíše taková pohádka pro dospělé, ale příběh jako takový je dobře napsaný, přestože zároveň chování panstva vůči poddaným dokonale nereálně zobrazené a zidealizované. Oproti tomu lidé v malé vesnici na Šumavě jsou takoví, jaké si je čtenář dokáže představit. Na závěr ovšem musím přiznat, že jsem tak trochu bojovala se zastaralou češtinou a chodským nářečím. Ale jinak jsem byla s knihou spokojená, proto jí dávám pět hvězdiček a je možné, že se k ní ještě za několik let opět vrátím? ;-)

31.03.2024 5 z 5


Vražda za trest Vražda za trest Catherine Shepherd

(SPOILER) Když já si opravdu nemůžu pomoct, ale detektivky z této řady se mi pokaždé líbí a jsou pro mě určitým způsobem odpočinkové. I tuto knihu jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu a případ, který vyšetřují (nejen) Julia Schwarzová a Florian Kessler, byl opravdu dokonale zamotaný ;-). Někdo zde totiž vraždí pečlivě vybrané oběti a každé z nich odstraní jednu část těla, kterou posléze nahradí stejnou, ovšem někoho jiného. Poměrně brzy je jasné, že se musí jednat o hodně inteligentního vraha, který ale policii dost dlouho uniká. Kromě toho je zde tentokrát ovšem ještě jedna dějová linka, odehrávající se v nedávné minulosti. A ta je opravdu smutná a zároveň tragická... Jak bude souviset s aktuálním případem, si už musíte přečíst sami. A já pevně doufám, že se ještě s oběma sympatickými vyšetřovateli, mezi kterými to tak krásně jiskří i v jejich soukromí, někdy setkám...

29.03.2024 5 z 5


Útočiště Útočiště Jérôme Loubry

(možné malé spoilery)
Musím upřímně přiznat, že mi tahle kniha dala docela zabrat. Přitom její první část byla (aspoň pro mne) absolutně strhující a krásně přehledná. Je tady totiž Sandrine, která se vydává na malý ostrov převzít věci po své zemřelé babičce, kterou ovšem vůbec neznala. Ostatní podrobnosti se dozvíte z anotace, která ale prozrazuje pouze malý zlomek toho, co se bude dít dál. A ani já víc neprozradím ;-). Po určité době začne svůj příběh vyprávět zdánlivě někdo jiný, žena, která se se Sandrine ztotožnila, ale nikdo nezná její pravé jméno. A ještě o něco později se příběh znovu změní, protože policisté, kteří případ vyšetřují, si jsou jistí, že ono vyprávění není úplně pravdivé... A to byl právě ten důvod, proč jsem se v knize tak trochu těžko orientovala, i když jsem ji poslouchala (jako audio z KTN) opravdu pozorně. Ve finále se ale všechno logicky propojí a vysvětlí, přestože právě toto rozuzlení je překvapivé a zároveň šokující. Kniha jako taková je vynikající a originální, už dlouho se mi tak zvláštní příběh do rukou nedostal. Navíc jsem jím byla tak pohlcená, že jsem se nedokázala soustředit na nic jiného ;-). Proto hodnotím plným počtem - a pokud bude načtena nějaká další autorova kniha, já u toho rozhodně chybět nebudu! ;-)

27.03.2024 5 z 5


Štuclinka a Zachumlánek Štuclinka a Zachumlánek František Nepil

Kniha je tak krásně napsaná, že si ji užije nejen dětský, ale i dospělý čtenář ;-). Aspoň já jsem to tak měla a příhody, které zažijí Štuclinka se Zachumlánkem, mne opravdu moc bavily a pobavily. Kromě toho mají ti dva ještě také pejska Matlafouska, který nesmí chybět u žádné pořádné rošťárny ;-). No a potom je zde ještě jejich kmotřínek, který bez česneku nedá ani ránu. A tak, když mu jednoho dne česnek dojde, onemocní až tak těžce, že musí jít do nemocnice...
Ohledně toho, co děti zažijí, se podrobněji rozepisovat nebudu, to si prostě musíte přečíst sami ;-). Kniha je kratičká, ale půvabná. A já ji doporučuji všem, kdo ještě nezapomněli, jaké to je, být dítětem...

25.03.2024 5 z 5


Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

(SPOILER) (audiokniha)
Takhle krásně poeticky napsaná kniha se mi nedostala do rukou už hodně dlouho... Mladičká Victorie, která už nemá maminku, se zamiluje do Wilsona Moona, chlapce s indiánským původem - a právě z tohoto důvodu je jejich láska zakázaná. Po určité době otěhotní a Wila zabije (jak se dlouhé roky zdá) její bratr. Victorie z domova odchází, aniž by měl někdo z jejích příbuzných o jejím stavu byť jen to sebemenší tušení. A když po určité době porodí chlapečka, přenechává ho jiným lidem za účelem lepšího života (hlavně) pro něj...
Tento hluboce lidský a zároveň tak smutný příběh se mi vryl do srdce a ještě ve mně dlouho rezonoval. A kdyby to bylo možné, dala bych určitě i víc než pouhých pět hvězdiček, které si kniha plným právem zaslouží. Doporučuji a pevně doufám, že autorka brzy napíše další, možná podobně silný příběh.

24.03.2024 5 z 5


Zločiny pro dva Zločiny pro dva Agatha Christie

(audiokniha)
S některými z těchto povídek jsem se setkala již v jiných sbírkách, ale většinu z nich jsem přece jen ještě neznala. Líbily se mi ovšem všechny, některé samozřejmě méně a jiné zase více - jak už to tak obvykle bývá. Kromě toho mám opravdu ráda Tommyho a jeho Pentličku, protože jsou oba sympaťáci každým coulem ;-). Naprostá většina případů je i lehce úsměvná, hlavně první z nich, které si oba tak trochu sami "vyrábí" ;-). Jsou zde ovšem také případy, kdy jde téměř o život, což se týká hlavně úplně poslední povídky...
Kniha jako taková se mi opět moc líbila a také načtení její audioverze nebylo špatné. Přestože Pentlička mohla (a rozhodně měla) mít nějaký mladší hlas, pokud uvážíme, že to byla mladá žena ve věku něco málo přes dvacet let. Tato skutečnost moje celkové hodnocení ve výši pěti hvězdiček ale neovlivní a tak už nemám co dodat a svůj komentář tímto ukončím ;-).

22.03.2024 5 z 5