Útočiště

Útočiště https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444865/bmid_utociste-gNt-444865.jpg 4 473 195

Jediná možnost, jak přežít, je uniknout... Co skrývá tajemný ostrov? A co skrývá lidská mysl? Sandrine, která se před nedávnem přistěhovala do Normandie, dostává výzvu od notáře, aby si zajela převzít osobní věci z domu po své zemřelé babičce – svérázné ženě, jež žila osaměle na maličkém ostrově nedaleko pobřeží a odmítala se stýkat s dcerou i s vnučkou. Sandrine vystupuje z lodi na šedivém, chladném ostrově a setkává se s hrstkou obyvatel, starých lidí žijících v téměř naprostém odloučení od civilizace. Všichni jí popisují babičku jako milou a laskavou ženu, tedy obraz daleký tomu, co o ní Sandrine vyprávěla matka. Na ostrově vládne podivná atmosféra. Stačí pár hodin, aby si Sandrine uvědomila, že zdejší obyvatelé skrývají nějaké tajemství. Cosi, z čeho mají hrůzu. Proč tedy odtud nikdo z nich neodjede? Co se stalo s dětmi z prázdninového tábora, narychlo uzavřeného v roce 1949? Namísto odpovědí je mladá žena po několika dnech nalezena, jak bloudí po pláži na pevnině s oblečením zmáčeným krví, která není její… Román získal cenu za nejlepší francouzský román roku 2019, která se uděluje na každoročně konaném literárním festivalu detektivek v Cognacu.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Les refuges , 2019


více info...

Přidat komentář

mario.nette
28.03.2024 2 z 5

Tuhle knihu jsem začala číst někdy před rokem a půl na doporučení. Došla jsem do poloviny a pak jsem ji odložila, protože mě to vůbec nebavilo. Teď jsem se k ní opět vrátila (začala jsem ji číst znovu), jelikož mě nalákaly komentáře :D no, ne že by mě to nějak extra bavilo.
Četla jsem to jen proto, že jsem byla zvědavá jak to dopadne, kdy přijde ten šok. Upřímně? Sandrine mi byla celou dobu nesympatická a jak se blížil konec, byla mi nesympatická víc a víc.

No a nakonec z toho vzešla totální kravina :( fakt mě to zklamalo a asi jsem jediná. Prostě za mě ne :D

Teď bude spoiler:
Jako kdyby to vše bylo o Sandrine, tak ještě ok. Ale ve finále ten policajt? Tím tu knížku totálně pokazili :( psycho cvok týpek :D
Ale jediný plus na tom všem bylo, že kočičky nebyly kočičky, za což jsem ráda :)

85098211
27.03.2024 5 z 5

(možné malé spoilery)
Musím upřímně přiznat, že mi tahle kniha dala docela zabrat. Přitom její první část byla (aspoň pro mne) absolutně strhující a krásně přehledná. Je tady totiž Sandrine, která se vydává na malý ostrov převzít věci po své zemřelé babičce, kterou ovšem vůbec neznala. Ostatní podrobnosti se dozvíte z anotace, která ale prozrazuje pouze malý zlomek toho, co se bude dít dál. A ani já víc neprozradím ;-). Po určité době začne svůj příběh vyprávět zdánlivě někdo jiný, žena, která se se Sandrine ztotožnila, ale nikdo nezná její pravé jméno. A ještě o něco později se příběh znovu změní, protože policisté, kteří případ vyšetřují, si jsou jistí, že ono vyprávění není úplně pravdivé... A to byl právě ten důvod, proč jsem se v knize tak trochu těžko orientovala, i když jsem ji poslouchala (jako audio z KTN) opravdu pozorně. Ve finále se ale všechno logicky propojí a vysvětlí, přestože právě toto rozuzlení je překvapivé a zároveň šokující. Kniha jako taková je vynikající a originální, už dlouho se mi tak zvláštní příběh do rukou nedostal. Navíc jsem jím byla tak pohlcená, že jsem se nedokázala soustředit na nic jiného ;-). Proto hodnotím plným počtem - a pokud bude načtena nějaká další autorova kniha, já u toho rozhodně chybět nebudu! ;-)


Romischka
25.01.2024 5 z 5

Sice je teprve leden, ale já už mám pocit, že jsem našla nejlepší knihu tohoto roku! Vůbec nevím, jak vyjádřit své momentální pocity. Po dočtení hledám diskuze k této knize, potřebovala bych ji nutně probrat s někým, kdo ji má taky přečtenou. Dokonce jsem si svoje vlastní myšlenky ohledně děje a zápletek sepsala na papír, což NIKDY nedělám! Příběh mě totálně dodělal a já vůbec nevím, jestli a kdy budu moct začít číst nějakou další knihu. Všichni si tu knihu potřebujete přečíst! Akorát počítejte s tím, že budete tak moc začtení, že zapomenete na jídlo i na ostatní potřeby a jen budete muset číst dál.

Deia
25.01.2024 3 z 5

Tento príbeh mal skvelý rozbeh, aj keď pre mňa nečakaný - tajuplný ostrov, kde to zabieha skoro až do nejakého hororu... Veľmi ma to chytilo. Čiže keď prišiel strih a druhá časť, kde sa Sandrine zrazu ocitá úplne niekde inde, tak to bol pre mňa celkom šok :D. Ale nie zlý, stále ma to veľmi bavilo. Počas čítania mi tam síce nesedelo viac vecí, ale keďže mi bolo jasné, že to celé nebude také ako sa zdá, tak som to až tak neriešila a hovorila si, že určite sa to nejak vysvetlí. Vyšetrovateľ bol fajn, páčili sa mi jeho myšlienkové pochody, ani mi teda nevadilo, že Sandrine už nie je až tak hlavnou postavou. Takže netrpezlivo som čítala jednu stranu za druhou a naozaj som chcela vedieť, ako to vlastne celé bolo a čo sa so Sandrine stalo. Lenže potom prišiel záver, cez ktorý sa neviem preniesť. Ešte asi po prečítaní žiadnej knihy som sa necítila tak sklamaná a nie len to, cítila som sa (a stále cítim!) strašne oklamaná a to sa mi naozaj nepáči :D. Ale príbeh mi ináč poriadne zamotal hlavu a pravdepodobne mi ešte nejakú dobu bude tkvieť v pamäti, len veľká škoda tých posledných pár kapitol. Nebyť nich, tak je to vskutku skvelý, originálny príbeh. Originálny teda je aj tak, len pre mňa nie v tom dobrom zmysle slova. Ale ak sa mi ešte nejaká autorova kniha dostane pod ruku, tak si ju rada prečítam.

Janadvorackova
05.12.2023 5 z 5

Anotace - příběh Sandrine - je jen začátek. Třešnička na dortu. Šerpa na "střeše světa," (proč mě to napadlo netuším)... Fajn rozjezd.

Vypadá to trochu na podivnou duchařinu (ve smyslu připomínek přízraků minulosti), ale počkejte si. Mrazivá cesta na ostrov se zvrhne v něco, co byste možná ani nečekali :).

Kdybych měla nějakou úchylku na zamotané příběhy, jakože ji mám, ale veřejně se to neříká, jsem po přečtení knihy pěkně uspokojena.

janca1705
28.11.2023 5 z 5

Za den přečteno, doporučuji!

KnihomolkaKatka
11.10.2023 5 z 5

Wau. Je to čtivé, je to napínavé, je to tak strašně zvrácené. Přesto nemůžete přestat číst. A doba, na kterou knihu odložíte, se stává dobou, kdy přemýšlíte nad dějem a vymýšlíte teorie, jak to mohlo být. Dle mého názoru se nedá odhadnout konec. Autor vytvořil naprosto mistrovsky napsaný kousek. Do detailu promyšlený román. Do nejmenšího detailu promyšlený (čti psychologický) thriller. Bylo to originální. Nikde jsem nic podobného nečetla, i když určitý prvek se samozřejmě shodoval s jinými díly jiných autorů stejného žánru. Moc ráda si přečtu i autorovy další knihy, i když si narovinu myslím, že Útočiště žádná jeho kniha už snad ani nemůže překonat. Vždycky bude v něčem jedinečné. Nemůžu jinak než dát 5\5*.

Makůvka
25.09.2023 5 z 5

(SPOILER) Po přečtení anotace mám vždy určitou představu, o čem by příběh mohl být, ale tady moje fantazie úplně selhala. S ničím podobným jsem se nikdy nesetkala a ani nic podobného nečetla.
Začátek knihy mě moc nebavil, ale chápu, že nás autor musel se vším seznámit. No a pak se to celé začalo zamotávat. Jeden příběh, další příběh a najednou další příběh ještě v tom. Občas jsem měla strach, že se v tom klubku zamotám sama, ale bylo to tak bravurně vymyšlené a zkombinované, že to nějak vždy do sebe zapadlo a dávalo to smysl. Ke konci jsem si myslela, že už vím a čekala jsem jen na dovysvětlení autora a závěrečnou tečku a ono to bylo nakonec vše úplně jinak.
Jedním slovem paráda!!!!

optimista55
11.09.2023 5 z 5

Výborne napísaný psychothriller, nie je to prvoplánová detektívka a autorovi ani o to nešlo. To čo napísala o knihe Sabrina Leloutreová: "Jerome Loubry ovláda umenie podstrkovať vám falošné stopy a znovu vás vťahovať do deja. Vy sa pritom nemôžete nabažiť" úplne presne vystihuje autora. Nie jednoduché vyšetrovanie s lupou ale psychoanalytické pojednanie. Nejde o to kto to spravil, ale aké to má súvislosti s ľuďmi, ktorí to vyšetrujú. Keď chcete čítať tak sa pripravte na to, že budete veľa rozmýšľať a skutočnom živote.

Racík
16.07.2023 5 z 5

Skutečně výborně napsaný psychothriller. Napínavý a čtivě napsaný příběh a spousta psychologických momentů - kdo se rád zabývá psychologií a zajímá ho práce psychologů a psychiatrů, bude velmi spokojen. Téma knihy je smutné a tragické, chvílemi jsem měla pocit, že se vlastně ničemu nedá v životě věřit, že všechno je nějak jinak, než to na první pohled vypadá. Výborné čtení.

Niu
03.07.2023 5 z 5

Uffffffffffffffffffffffffffff. Ty vogo!!!!!!!!!!!!!!! Tak na tohle se nedá zapomenout. To bylo excelentní. Ještě jsem nikdy nic takového nečetla. Obvykle ráda značím přečtené v komentářích spoilerem a o knížce se víc rozpovídám, ale tady udělám výjimku. To nejde popsat, to se musí přečíst (a cítit).

megamysl1901
25.06.2023 2 z 5

Ze začátku se mi kniha velmi líbila. Zkrátka to, co říká anotace. Jenže potom se to změnilo. Když jsem viděla, kam se příběh cca od poloviny ubírá, byla jsem zklamaná. Dočetla jsem jen proto, že mi zbývalo málo stránek. Určitě zkusím i jiné knihy autora ale toto bylo za mě slabé a dost průměrné. Hodnocení 2*, bohužel.

MíšaS.
10.06.2023 3 z 5

První půlka dobrá, druhá už trochu překombinovaná. Četlo se to dobře, ale...

Pája699
16.05.2023 5 z 5

Lidská mysl je vážně nevyspitatelná.....

Na tuto knihu jsem narazila opět tady na DK mezi mými knižními přáteli. Musím říct, že ještě nikdy jsem tu nenarazila na knihu, která by mě nebavila. Za to velké díky :-) Už jenom obálka mě nalákala a oslovila. Anotace víc než zajímavá....no a ten obsah? Prostě mazec. Příběh je opravdu originální a propracovaný. Od první stránky mě to nepustilo.....a ten konec? Autor si semnou pěkně pohrál :-) tohle jsem nečekala. Jsem maximálně spokojená.

veronika4001
20.04.2023 4 z 5

Začíná to ptáky a mrtvolami jako každý film v úvodníku, který je zaznamenán černobíle a od jehož ukázky se odvíjí současnost, již v barevném promítání. Jsem zvědavá na ten ostrov, co se tam událo a jaký dopad to bude mít do současnosti. Jedno má společného jmenovatele, a to izolaci. Něco se jí popírá. Něco, co znamená neštěstí, utrpení. To souzní s duchařinou. Sandrine neměla na ostrov jet. Proč? Kdo a proč ji tam vylákal? Zastavené hodiny u notáře, zastavené hodiny na ostrově v bunkru, kde spaly děti. Šlo o konkrétní zastavení v čase. Obrázky duhy a malé postavičky jsou zřejmě symbolikou, která má pomoci odhánět zlo spolu s rituálem zabíjení koček. Der Erlkönig. Příběh obestřený temnou záhadou je postaven na zvláštní koncepci, která spadá do třech, později dvou časových linií. Je to přehledné, ale stále se domnívám, že to šlo méně jednodušeji a více důkladněji, aby byl čtenáři ponechán svěží vítr z četby a také prostor pro představivost a vlastní barevný svět.

Tamirai
15.04.2023 4 z 5

Dobrý príbeh. Zaujímavý námet aj myšlienka a dobre psychologické vyskladanie deja. Som spokojná. Znova by som ju už asi nečítala, ale čítať sa podľa mňa oplatí ;)

harena
29.03.2023 5 z 5

Napínavý a překvapivý psychologický příběh, čtivý a svižný od samého počátku, s temnou a tíživou atmosférou a plný násilí, až se člověka pomalu zmocňuje deprese. Co všechno ještě skrývá lidská mysl? Všechno se zamotává, stránky mizí před očima a nakonec zjišťujeme, jak si s námi autor perfektně pohrál. Každopádně mi kniha zůstane v hlavě ještě dlouho, skvěle napsáno.

Miriam
20.03.2023 4 z 5

První část ostrova mě nějak nezaujala, moc se mi číst ani dál nechtělo. Každopádně jsem ráda, že jsem knihu neodložila. Závěr se mi ale zase nelíbil. Propracované ano, vše bylo jinak, ale možná, že toho jinak bylo až moc.
Za celkovou čtivost dávám 4*

RanMori
17.02.2023 2 z 5

Kniha mi byla velmi doporučena, ale i když koncept samotný špatný není, to provedení na mě nefungovalo. První část na ostrově dosti nudná, druhá s Damienem konečně pořádně napínavá. Ale pak přišel plottwist, kterej to úplně zabil. Všeho moc škodí. Jednou ano, ale dvakrát za jednu knihu vážně ne.

kramlinka88
13.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Wow, tohle bylo naprosto geniální :-O Vůbec jsem nečekala, co všechno se z tohoto příběhu může vyklubat a jako ten konec byl totální mindf***, to se jinak vyjádřit nedá...i na slzy došlo....už dlouho jsem po dočtení knihy neměla tolik otázek, jsem jako ti studenti na konci....sedím a přemýšlím a mám v hlavě totální chaos....Knihu jsme četli společně v rámci společného čtení a už se nemůžu dočkat až to všichni probereme.... :-)
Autor je geniální, já mu to žrala i s navijákem, úplně si mě omotal a já pořád nechápu jako WTF :-D
Víc takových knih prosím, kdybych mohla dám 10 hvězd, doporučuji na 100%