0kozel 0kozel komentáře u knih

☰ menu

Kdybych měla zemřít, než se probudím Kdybych měla zemřít, než se probudím Han Nolan

Ale jo nakonec to bylo dobré, vlastně velmi dobré. Ale prvních asi 40 stran jsem se do knihy nemohl začíst, poté mě ale příběh pohltil a zbytek jsem přečetl rychle.

19.03.2024 4 z 5


Táborská republika Táborská republika Václav Kaplický

Asi nejkomplexnější román s husitskou tématikou. Sledujeme události bouřlivých let od založení Tábora až do začátku 50. lét. Je škoda, že tato kniha není tolik známá. Protože je napsaná takovým realistickým, neidealizovaným způsobem. Pan Kaplický byl opravdový mistr v tom jak si dokázal vyhrát s jazykem a výstavbou příběhu z různých perspektiv, přičemž se čtenář ani na chvilku neztratí. Myslím, že autorovi se do knihy podařila dostat i kritika komunismu. Například kapitola zrádce nápadně připomíná politické procesy. Závěrečný Nejedlé doslov je docela bizár.

13.03.2024 4 z 5


Pepo! Ty popleto! Pepo! Ty popleto! Vendula Hegerová

Je to bezvadná kniha. Milé ilustrace a vtipné texty, u kterých jsem se sám dost zasmál. S dětmi si je nad obrázky stále co vyprávět.

06.03.2024 5 z 5


Tekumseh (1. díl) Tekumseh (1. díl) Fritz Steuben

Poutavé zpracování Tekumsehových začátků, života bílých osadníků a jejich vztahů s indiány. Na pozadí se dále schyluje k válce mezi Anglií a americkými kolonisty což ovlivňuje i osudy indiánských kmenů. Přestože byla kniha určena pro mládež, její zpracování je realistické a drsné. Autor studoval historické podklady, takže se setkáváme se skutečnými lidmi, událostmi a místy. Dozvídáme se i plno věcí o způsobech života domorodců. Vše doplňují krásné ilustrace. Škoda je jenom nějakých nesrovnalostí (Tekumseh byl nejspíše v době, kdy se děj odehrává, teprve dítě).

02.03.2024 4 z 5


Kamenná opice Kamenná opice Jeffery Deaver

Zajímavý čtivý příběh, díky kterému můžeme nahlédnout trochu do čínské kultury. Chybělo mi ale víc zvratů, které byly dosud pro tuto sérii tak typické.

18.02.2024 4 z 5


Říkali mu Ike Říkali mu Ike Ivan Brož

Nedokázal jsem to ani dočíst celé. Už po pár odstavcích mi přišel podezřelý jazyk, jakým je kniha napsaná. Problém této knihy je ten, že není ani tak moc o Ikeovi. Velkou část tvoří naprosto nesouvisející omáčka, která je napsaná slovníkem politruka. Jako například americký imperialusmus, dravá buržoazie, surovinové vykořisťování, reakční síly, utlačování dělnické třídy, moudrý SSSR a podobné perly, které jsou dokládány pomocí citací Lenina. Zpočátku jsem tyto komunistické bláboly přeskakoval a četl jsem jen pasáže ze života Ikea. Protože tyto pasáže jsou napsané překvapivě poutavě a autor zde odvedl dobrou práci se zdroji. Ale stejně jsem bohužel vydržel jenom po konec první světové války, to překrucování historie ve prospěch zejména SSSR jsem dále nevydržel.

18.02.2024 1 z 5


Paní smrt: Vzpomínky Stalinovy odstřelovačky Paní smrt: Vzpomínky Stalinovy odstřelovačky Ljudmila Michajlovna Pavličenkova

Silný a svým způsobem smutný příběh sovětské odstrelovačky. Je to zajímavé a napsané čtivě, ale přesto jsem to nedokázal přečíst na jeden zátah, v některých chvílích mi vadil ten propagandistický sovětský pohled, navíc jakoby to, co dělal SSSR před rokem 1941 neexistovalo. V knize je to podané jako, že se všichni spojili s Německem proti sovětům, ale už tam chybí kdo napadl Rumunsko první.

20.07.2023 3 z 5


Švédové u Brna Švédové u Brna Josef František Karas

Román o osudech obránců Brna během švédského obléhání v roce 1645. Po bitvě u Jankova se nad Brnem začnou zatahovat mračna, protože k městu se blíží švédská vojska pod vedením obavaného velitele Torstensona. V této situaci cestuje do Brna pan Horyna, který se rád chlubí svojí statečností a zkušenostmi z bojů v Uhrách a Turecku, ale ostatní ho považují spíše za mluvku a pochybuji o jeho statečnosti (autor pro zbabělost používá obrat, že byl dotyčný obejit tchořem). Na cestě se družina pana Horyny úspěšně utká s loupežnickou bandou. Loupežníci mají svůj plán jak s pomocí Švédů zbohatnout, takže se s nimi v průběhu děje setkáváme opakovaně. Po přijedu do Brna Horyna v ohroženém městě zůstane, i když trochu proti své vůli a nakonec se vyznamená a přispěje k úspěšně obraně. Poté sledujeme den za dnem přípravy na obléhání a samotné nekonecně dlouhé boje o město. Dozvídáme se i o situaci v Rakousku a Uhersku. Poté co vyčerpání Švédové opouští Brno, zůstává širé okolí naprosto zpustošené. Autor měl pravděpodobně k dispozici kvalitní historické podklady, protože detailně popisuje, co se odehrávalo den za dnem včetně lokalizace, kde upřesňuje jak se místa jmenovala v době vydání knihy (dnes už se hodně míst jmenuje ještě jinak). Navíc přidává někdy poznámky, jak místa v době obléhání vypadala, ale stručně, takže to děj nijak nenarušuje. U této knihy autor používá trochu jiný sloh než u pozdějších knih, a musím říct, že mi vyhovoval více. Četlo se mi to velmi dobře. Také se v knize nevyskytují autorovy pozdější typické protikatolické a protiněmecké postoje.

20.07.2023 5 z 5


Toulavá země Toulavá země Liou Cch'-sin

Jednotlivé povídky mají velmi rozdílnou kvalitu. U některých mě mrzelo, že skončily a nedozvíme se další možný vývoj. A u některých jsem byl rád, že skončily protože mě moc nebavily. Ale celkově se dá říct, že ve všech povídkách jsou zajímavé nápady.

07.07.2023 3 z 5


Boží pěst Boží pěst Frederick Forsyth

Je to pěkně propracovaný a zamotaný román, především z prostředí tajných služeb. Je to napsané takovou formou, že jsem měl pocit, že čtu podrobnou reportáž nebo naučnou literaturu o válce v zálivu. Trochu mě překvapilo závěrečné odhalení iráckého informátora, celou dobu jsem podezíral někoho jiného. Škoda, že je ve vydání z roku 1994 tolik chyb a překlepů.

13.05.2023 4 z 5


Sběratel kostí Sběratel kostí Jeffery Deaver

Je to trochu překombinované, ale opravdu napínavé a chytré. Plné hodnocení dávám, protože to pro mě byla neskutečně čtivá kniha, od které jsem se nemohl odtrhnout. A pokud ano, tak jsem přemýšlel, jak to bude pokračovat.

19.03.2023 5 z 5


Smrt na kůru Smrt na kůru Dalibor Vácha

Dobře napsaný román. Je vidět, že od vydání románu M+B+M udělal autor velký pokrok. U této knihy celý děj drží narozdíl od předchozí lépe pohromadě. A nemám co vytknout, jsem spokojený se zpracováním. Líbilo se mi i doplnění děje o úryvky z novin a dobové válečné anekdoty.

12.03.2023 5 z 5


O kalich a národ O kalich a národ Josef František Karas

Zajímavý román z období česko-uherských válek. Ze začátku jsem měl problém s orientací, protože obsahuje hodně postav.

12.03.2023 3 z 5


Vražedná atestace Vražedná atestace Jean-Pierre Garen (p)

Zajímavý díl, ve kterém skoro není Ray. Ale zase se vrací Oliver. Mark se tentokrát pořádně nadře, navíc si výjimečně ani neužije s žádnou domorodkyní. A ty dva chytrolíni byli opravdu na pěst.

23.10.2022 4 z 5


Pekelný lov Pekelný lov Jean-Pierre Garen (p)

Zajímavý díl, oproti většině dílů tu není na primitivní planetě středověká, ale pravěká společnost. Je to takové akčnější a přímočařejší, líbilo se mi i prostředí kde se dej odehrává. Pasáže že Země byly zkráceny na nezbytné minimum.

22.10.2022 4 z 5


Český legionář Český legionář František Josef Čečetka

V knize sledujeme osudy českých vojáků. Ti jsou nejdříve povoláni do rakouské armády, ze které se chtějí dostat do ruského zajetí. K Rusku nejdříve vzhlíží, ale po krátké době jsou zklamáni z poměrů, jaké tam panují. V českých legiích se účastní mimo jiné bitvy u Zborova. Po bolševickém převratu opouští Rusko severní cestou a přes Anglii se dostávají do bojů ve Francii. Část z nich je později převelena k závěrečným bojům na italské frontě.

07.10.2022 4 z 5


Ke staroměstskému lešení Ke staroměstskému lešení Josef František Karas

Kniha popisuje stavovské povstání. Děj začíná chvíli před defenestrací a končí, jak už název napovídá, hromadnou popravou na Staroměstském náměstí. Kniha rozhodně stojí za přečtení. Řekl bych, že je i historicky přesná (ale nejsem žádný historik). Autor nikoho nešetří katolickou ani protestantskou stranu, i když je jasné kdo mu je milejší. Je působivé jak jsou zachyceny útrapy obyčejných lidí, kteří nemají nic jisté a můžou očekávat jen ty nejhorší věci od císařských i protestantských žoldnéřských armád. No veselé čtení to není.

Dějem čtenáře provází fiktivní postava Ondřeje, což prostý, poctivý rybář, který postupně najde ideály. Ten se shodou nešťastných okolností ocitá uprostřed revolučních bojů. Opakem Ondřeje je Sedminožka, který nemá žádné ideály, neváhá krást, lhát, podvádět, a měnit názory a strany podle toho, co je pro něj aktuálně výhodnější.

29.09.2022 4 z 5


Underground Underground František Kotleta (p)

První kniha od Kotlety, se kterou jsem se trochu trápil. Obvykle je totiž přečtu na jeden zátah. Nevím přesně proč, protože obvyklé ingredience jako akce, humor, vulgarity a napětí opět nechybí. Asi mě dostatečně nezaujalo to prostředí, kde se děj odehrává. Autor má rozhodně lepší knihy.

25.08.2022 3 z 5


Duch Llana Estacada Duch Llana Estacada Karel May

Jedna z nejlepších autorových knih. Neustále se něco děje, nejsou tam žádná hluchá místa. Cením si toho, že dostali více prostoru další mé oblíbené postavy jako Hobble Frank, Tlustý Jemmy, Dlouhý Davy a zaujala mě i postava Bloody Foxe. V knize dokonce i chybí klasické schéma: zajali našeho, my ho osvobodíme, poté sami zajmeme nepřítele a přesvědčíme ho, aby se přidal na naší stranu nebo ho potrestáme.

25.08.2022 5 z 5


Staré dobré časy Staré dobré časy Robert Kirkman

Paráda, úplně mě to dostalo. Seriál jsem nesledoval, takže jsem nevěděl do čeho jdu. Ta černobílá kresba je nádherná a skvěle navozuje ponurou atmosféru.

25.08.2022 5 z 5