V nejvyšších sférách

V nejvyšších sférách https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/103730/bmid_v-nejvyssich-sferach-8pU-103730.jpg 4 191 23

Kniha je fikce - jako většina Haileyových knih - ale má mezi nimi zvláštní postavení. Je to hra s ohněm. Jiná, než když hoří hotel nebo letiště. Je to nálož připravená k výbuchu, ale jinému, než když se má zřítit letadlo. Je to o zdraví světa, o infekci, kterou se zřejmě nikdy nepodaří úplně a natrvalo vyléčit. Dnes už se vlastně jedná o historický román, i když jde o historii zcela nedávnou. Byla to fikce své doby. Smlouva o sjednocení, o niž tu jde, ve skutečnosti nikdy nebyla uzavřena. Nedošlo k válce, která tehdy byla na spadnutí. Naštěstí. Ve chvíli, kdy kniha vyšla poprvé, to bylo jiné. Tehdy varovala, dnes dokumentuje, v jakém nebezpečí náš svět byl. Dějiny se nakonec daly jinou cestou, i když ani dnes nevíme, jestli se zeměkoule nevychýlí ze své osy a nevznikne stejná, i když kvalitativně odlišná situace hrozící nebezpečím zkázy.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Riosport-press
Originální název:

In High Places , 1962


více info...

Přidat komentář

DzordanoChruno
08.04.2024 1 z 5

Po desaťročiach som znovu otvoril Haileyho. Najprv sa vrátil starý dobrý pocit z autorovho rozprávačského umenia. No neviem, či sa doba zrýchlila, alebo je toto dielo slabším odvarom kníh Kolesá, Hotel, Peniaze, no veľmi skoro ma to začalo nudiť. Čakal som napínavú drámu na tému "jadrový konflikt na spadnutie" (ako paralelu k súčasnej neutešenej situácii), no dočkal som sa prplania v intímnom živote premiérovej sekretárky, zbytočných analýzach sklonov k opilstvu jedného z ministrov a hlavne absolútne nezáživnej linke s bezprízorným utečencom. Keď miera preskakovania nudných pasáží presiahla zmysluplnú hranicu, knihu som odložil nedočítanú...

Stromm
14.03.2024 3 z 5

Hailey je bezsporu mistr vypravěč a čtenářsky a kompozičně je to dílo více než příjemné. Jenže politika... řekl bych, že se o tu světovou celkem zajímám, ale literárně mě tohle holt nějak nechytlo a ani zrovna dvakrát nebavilo. Být to první Haileyho dílo, co se mi dostalo do rukou, asi bych byl vstřícnější, ale v porovnání s Konečnou diagnózou a zejména s Hotelem je to prostě slabý. Tam z banálnějších zápletek Hailey vytvořil něco mnohem monumentálnějšího. Tohle je prostě jen takovej relikt své doby, nad nímž se tu a tam musíte pousmát a doufat v lepší příští.


Marcello_zbb
01.01.2024 5 z 5

Ak chceš vedieť, ako to v politike chodí, tak si prečítaj túto knihu a možno sa Ti otvoria oči... :) Čo platilo v minulosti, platí aj dnes. Dej sa odohráva v Kanadských mestách Ottawa a Vancouver. Kto v Kanade bol, tak pravdepodobne bude so mnou súhlasiť, že v Kanade v porovnaní s USA je oveľa, oveľa, oveľa menej černochov. V knihe človek zistí prečo to tak možno je...

JAnD
03.07.2023 3 z 5

Tato kniha mne zklamala, na rozdíl od jiných jsem četl jen jednou.
Téma mi nesedlo, závěr se mi také moc nelíbil.

Luigi1
24.12.2022 4 z 5

Toho spisovatele mám rád,ale s politikou mě zklamal.

Rapeh
01.01.2021 5 z 5

Zajímavý příběh napsaný se znalostí prostředí,mého oblíbeného autora

Usire
03.09.2020 4 z 5

Takže za vším stojí jenom politika. Kniha o krásné paralele se současnou migrační krizí a taková ukázka politického smýšlení každé doby.

evagandini
22.12.2019

No, četla jsem si recenze od čtenářů a jak jen může někdo psát,že tato kniha je slabá to nechápu, spíš by mělo být napsáno -nebavi mě politika a nerozumím jí- , tak to beru ,ale slabá kniha??? Samozřejmě není to dívčí román. Kniha je napsána s obrovským nadhledem v době kdy vrcholila studená válka,kdy opravdu byl strach z jaderné války,Amerika i tehdejší Sovětský svaz to uhráli jen o fous a taky se nesmí zapomínat že my v Česku jsme o zahraniční politice věděli tak akorát co chtěla naše a Ruska vláda čili nic. A o Kanadě ? O té jsme věděli tak akorát že hraje dobře hokej a mají s námi co dělat protože v té době jsme byli hokejový pojem. Ale jejich politika? Takže dnes kdy máme možnost to posoudit, napsat slabá kniha je ignorance faktů. Inu každému své.

terimila
30.05.2019 3 z 5

Zvláštní knížka. Rozhodně mě teda nestrhla tak, že bych ji přečetla za pár dní, ale hmoždila jsem se s ní snad několik měsíců... ale vždycky jsem se k ní musela vrátit. Postavy, i přes jejich vysoké postavení, jsou celkem lidské a dá se k nim najít cesta. Hailey tohle prostě umí. A líbí se mi zápletka a závěr, utětí v tomto místě jsem tak docela nečekala. Dobré a neotřelé.

Jaruš7
09.11.2018 5 z 5

Brilantní, silné téma ze studené války a migrace, to vše v hektických vizích důsledků a následků musí vládnoucí mocní řešit na hraně popularity a politického pádu, vlastizrady a záchrany země před předpokládaným válečným konfliktem.
Jak dalece lze podlehnout citům při soudních migračních procesech? Zvraty a důsledky porušení zaběhlých zákonů jsou k vidění i dnes.
Autor s citem pro perfišto. Audiočetba poutavá.

bivoj1970
21.09.2017 3 z 5

Jediná knížka od A.Haileyho která mě opravdu nudila.

de_baques
31.07.2017 4 z 5

Kniha není tak chytlavá jako Hotel nebo penězoměnci. Velmi realistické (natvrdlí používají rádi termín vizionářské) je vyznění "lidskoprávního" příběhu Henriho Duvala aneb už před desítkami let věděli v Kanadě, že přijímat nevzdělané a ještě nekompatibilní ekonomické migranty je katastrofální omyl.

akdar72
01.06.2017 5 z 5

Pěkné, obdivuji Haileyho jak dokáže zpracovat do detailu jakékoli téma.....

Jessica007
24.04.2017 5 z 5

K některým knihám od A. Haileyho se vracím po letech, tato kniha byla pro mě teď premiéra. A líbila se mi. Mně se prostě jeho knihy líbí. Má vše tak propracované.. Baví mě to a zajímá.

Nunynka
21.12.2016 3 z 5

Zatím nejslabší kniha od Hailyho. Možná je to tím,že mě politika až tak nezajímá. A také vzhledem k době kdy byla kniha napsaná,tak je téma docela zastaralé. I když v době migrační krize je tam spousta místa na zamyšlení. A hlavně se mi zdál konec tak nějak neukončen.

Richie1
13.12.2016 3 z 5

Také mám pocit, že tento román patří ke slabšímu autorovu dílu. Politická rovina mi připadala trochu přitažená za vlasy - jakkoli v době napsání byla ona mánie strachu z jaderného útoku asi veliká. Silně ovšem pochybuji, že by ten vymyšlený projekt spojení USA s Kanadou měl nějakou šanci.
Druhá dějová linka okolo imigranta byla zajímavější. I z pohledu současné doby, kdy se do Evropy valí imigranti z Afriky a Asie. Líbilo se mi i to, že autor nechal otázku smysluplnosti imigrace otevřenou.
Celkově román hodnotím o něco hůře než jiná díla autora. 55%

Kraken126
19.07.2016 4 z 5

Skvěle odvyprávěny příběh v Haileho stylu z prostředí podvraťáků a úplatných šmejdů, kteří si říkají politici. Své hrdiny v nejvyšších sférách prezentoval autor v porovnání s našimi politiky jako poměrně čestné a slušné lidi. Kam se hrabou na Chovance, Kalouska či nebožtíka Grosse. Knihu jsem si s chutí poslechl, ale zůstal ve mě pocit, že mě autor něco dluží. Konec byl jaksi nesourodý a dá se říci, že mě zklamal. Nicméně dobré a dávám 4 hvězdy.

BlackBlade
10.03.2016 3 z 5

Chtěl jsem dát 4/5, protože to pookrývá roušku studené vály z pohledu Kanady a jejích čelních představitelů tehdejší doby, což mi přišlo lepší a napínavější téma, než "Konečná diagnóza". Ale hvězda dolů za ten useknutý konec!

tynda
07.04.2015 4 z 5

Přečteno po druhé s odstupem let.Příběhu jsem jsem více porozuměla a více mě bavil Určitě si knihu za pár let přečtu znovu

Silverdiamond
15.12.2014 5 z 5

...'brilantní a napínavý čtení... 'jako vše od Haileyho...'