Stvůra

Stvůra https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513421/bmid_stvura-XO7-513421.png 4 1078 309

V Holicích je nalezeno surově zbité a rozřezané tělo mladé dívky. Vyšetřování se ujímá výkonná a cílevědomá komisařka Laura Linhartová, nepříliš populární mezi svými spolupracovníky, spolu s novým kolegou Adamem Benešem. Hlavním podezřelým se stává nedávno usvědčený vrah, který má na svědomí podobnou vraždu. Shodné znaky mezi oběma případy jsou sice nepřehlédnutelné, ale brzy se ukazuje, že jde o podobnost pouze zdánlivou. Na scéně se objevuje neznámý vrah číslo dvě a dvojice kriminalistů se pouští do zapeklitého vyšetřování plného nečekaných odhalení.... celý text

Přidat komentář

alnahu
22.04.2024 5 z 5

Mrazivý detektivní thriller z českého prostředí,který nemá chybu
Příběh byl opět čtivý a napínavý i když tušíme tentokrát vraha již od poloviny knihy-prostě super.

Čmeláček
21.04.2024 5 z 5

Tak mám takový pocit, že jsem objevil novou českou autorku dobrých detektivek :). Sice mi komisařka Laura Linhartová byla nesympatická až na půdu, ale kniha se mi jinak líbila fakt hodně. A taky se super četla, no a já jsem rád, že žádnou takovou Stvůru neznám osobně :). Takže asi tak a určitě si časem přečtu další.


Gracinka
16.04.2024 5 z 5

Nejlepší české krimi, co jsem kdy četla. Jednoduchý příběh promyšlený do detailů, sympatické postavy, utíkající děj. Čtenář, který už pár detektivek přečetl sice vraha dokáže odhalit v polovině knihy, daleko dříve, než samotní vyšetřovatelé, ale i tak bylo zajímavé sledovat, jak se snaží najít správnou osobu a nešlápnout vedle.

Leniii
14.04.2024 5 z 5

Za mě super česká detektivka

inferno08
08.04.2024 3 z 5

(SPOILER) SPOILER

SPOILER

SPOILER

No, mám docela rozporuplné pocity. Tak předně oceňuji styl, jakým je kniha psaná. Četla se mi dobře, příběh odsejpal a bavilo mě to. Co je horší, tak přesně v půlce knihy jsem odhalil vraha, a to fakt nejsem žádný Sherlock. Jako když vyšetřovatelé mají místo činu, uměleckou školu, kde pracuje nevlastní matka oběti s podivně obvázanou rukou, která má také přistup ke všem kódům, tak snad alespoň trošku zavětří. Vyšetřovatelé to ale úplně ignorují a místo toho si nechají od ředitele vyjet seznam všech zaměstnanců a brigádníků, kteří za poslední dobu na škole pracovali... Vyvrcholení knihy, konfrontace nevlastní matky a otce, bylo dobré. Valerie byla fakt velká svině. Ale schovávat si velice citlivé zápisky a mobilní telefon oběti doma z ní naopak dělají i pěkného blba.

Přečtu si ještě další díl a uvidím.

TheSarcasm
02.04.2024 5 z 5

Za mě fajn. I když vrah byl asi jasný dost brzo, kniha mě bavila a čtení jsem si užil. Překvapen jsem byl mládím autorky. Klobouk dolů, ve svém věku napsala docela dospělou detektivku, která by se neztratila ani při porovnání s věhlasnějšími světovými hitmakery. Jsem zvědavý jestli další počiny autorky vysokou laťku udrží.

HaHa11
23.03.2024 3 z 5

Další česká detektivka (po Vodníku od Terezy Bartošové), u které musím konstatovat, že poněkud zamrzla v čase. Autorka zacílila na čtenáře, které láká brodit se potoky krve a opakovaně se vracet k morbidním detailům hrůzných činů. Snaha navázat na už pomíjející vlnu drsné severské krimi je ovšem limitována zpracováním příběhu. Aktéři z řad vyšetřovatelů jsou schematičtí až k neuvěření - drsná osamělá vlčice Laura, hledající zapomnění v náhodném sexu, poněkud pažravý Adam, její dávný opuštěný přítel, nyní přímý podřízený, myslící a jednající na první dobrou, a korunu tomu nasazuje nomen omen v podání nadřízeného Šedaje - přísného, nekompromisního, stříbrovlasého a vrásčitého. Kamenem úrazu jsou dialogy - opisné, popisné, těžkopádné a vševysvětlující (někdy i dvakrát). V těchto momentech to šustí papírem více než je čtenářsky přijatelné. Samotná zápletka je trochu z kategorie věřte- nevěřte, její rozuzlení se nese ve stejném stylu... Další detektivky s toto sestavou mám přichystané - dám autorce šanci (mile?) překvapit. Tohle je na dva a půl, zaokrouhluji na tři hvězdy. Neubráním se povzdechu, že Cena Jiřího Marka visela v tomto případě dost nízko.

Annicka
14.03.2024 3 z 5

Za mě taková oddechovka do ucha na procházky. Jako nějaký literární skvost bych to neoznačila, některé věci mi přišly trošku naivní a úsměvné (opravdu si někdo myslí, že někdo z kriminálky v pátek ve tři položí tužku a jde domů a do pondělí do 7.30 totálně vypne?). Ale další díly si poslechnu a chápu, že někdo může být z této knihy i nadšený.

VeruHoráková
14.03.2024 5 z 5

Moje první kniha od Kristýny Trpkové a jsem nadšená! Za mě to byla skvělá detektivka, která měla švih a spád a bavila mě od začátku do konce. Do oka mi padli i hlavní vyšetřovatelé, Laura a Adam, kteří k sobě jako parťáci skvěle ladili a vzájemně se doplňovali. Líbilo se mi jejich špičkovaní, hádky, ale i to jak spolu dokázali spolupracovat. Běžně mám raději, když je hlavní vyšetřoval muž, ale na Lauře se mi líbilo, že si na nic nehrála. Nenažila se být sympatická nebo vtíravá, naopak, byl to takový ten vyděděnec týmu, který ale umí tu svoji práci dělat sakra dobře.

Příběh byl čtivý, napínavý, během vyšetřování se v příběhu vyskytlo více podezřelých, což se mi líbilo. Líbil se mi i způsob vyšetřování a české prostředí, a i když jsem tak od půlky knihy tušila, kdo je vrah, musela jsem knihu co nejdřív dočíst, abych věděla, jak to celý dopadne.

V sérii tak budu určitě pokračovat a těším se až si přečtu další díl.

renulka16
25.02.2024 4 z 5

Z nějakého neznámého důvodu jsem se autorce vyhýbala. Ale pak jsem začala více a více narážet na autorčiny knihy, až jsem se rozhodla si poslechnout celou sérii.

Hlas paní Kajnarové je úžasný a různé osoby jsou skvěle namluvené, že už je mám teď s takovým hlasem sžité. Přechody mezi jednotlivými kapitoly jsou rovněž skvělé.

Co se týká příběhu, za mě skvěle promyšlená detektivka. Někde jsem četla, že to někomu přijde, že jsou detektivové hloupí, že na to nepřišli dříve atd., ale na druhou stranu - nám v knize to může být jasný hned přeci, ale reálně, oni si prostě nemůžu zavřít člověka jen na nějaké domněnce, takže dle mě jsou postupy v tomto případu dobré. A ač mám detektivek a thrillerů načteno fakt hodně, tak ani mě vrah nenapadl. Takže za mě skvělé.

Konec hezky otevřený, který mě nabudil k dalšímu pokračování.

Velmi ráda doporučuji!

Aghatte
24.02.2024 1 z 5

(SPOILER) Je téměř povinnosti, aby hlavní vyšetřovatel byl psychicky narušený jedinec. Detektivové nám chlastají, hulí, fetují, mají různé poruchy osobností. Zde se setkáme s promiskuitní náčelnicí, která je - jak je nám neustále podsouváno - špička ve svém oboru. Dosud jsem myslela, že je to Tara od Černucké, ale Laura je hned v závěsu. Nesmrtelná ( přežije let na dva metry s nárazem na spánkovou kost, jen to křupne, za minutu už opět sviští po oddělení ), nejí, nespí, tedy spí, ale s půlkou okresu, a je dokonalá. Neustále má “ nějaký pocit “, zatemnělý mozek, a na každé třetí stránce přestává vnímat okolí. Její kolega, tedy pejsek, co za ní hopsá, je neurvalé hovado, chudáci podezřelí, na které vytasí svůj šrapnel. Nešlo nevidět podobu s Cimermanem / něco na způsob: víte, kdo vy jste? Sprostý vrah! Nebo aspoň sprostý podezřelý / . Což zde působí doslova trapně.
Pokud se najde aktovka s věcmi do školy, nejde zjistit totožnost? Učebnice nejsou podepsané. A co sešity? Penál? Děvčata všude malují svá jména. Neví se, na jakou školu chodí? Nelze to zjistit podle učebnic? V Holicích zas tolik škol nebude. A měla- li učebnice pro gymnázia
Kniha je plná podobných nesmyslů, nevím, proč všichni chtějí psát detektivky, když neznají ani základní pravidla. Policisté se zde opakovaně přestávají ovládat, slovně i fyzicky napadají vyslýchané. To celkový dojem o profesionalitě sráží ještě víc.
Nevím, proč většina českých detektivek působí tak trapně, v knihách i ve filmu.
Že je Laura nejlepší se dozvídáme v každé kapitole. Ovšem odkojena detektivkama vím, že se nejprve prověří nejbližší, aby se mohli vyloučit. Tedy dna, otisky, charaktery případných poranění, vozidla, a že při 10 prohlídkách bytu nikdo nevleze do piána, a že hledá údaje o minulosti pod současným jménem a ne rodným, ta skvělá vyšetřovatelka, to byla chyba více než začátečnická.
No, nepřesvědčilo mě to.
A ten sloh, jak ve škole, milion přídavných jmen, každá věc i osoba musí mít své adjektivum.
Knihu bych si nekoupila, vracím do knihovny a další dílka přečtu jen, abych mohla porovnat či zdrbnout.
Těšila jsem se, až bude konec, žádný požitek z četby, jen mě to rozčilovalo.

Žanek_Hantec
21.02.2024 4 z 5

Takové polotučné české Carter v sukni, bych hóknul do placu. Jako fakt špica. Hlavní švestka, kerá to vyšetřuje, néni žádná ledofka, bo není štond tlačit kindoše a tak na klid klepe první ligu i s mančaftem a pak dělá Zagorku. Zápletka betyš, doporučuju k lóskání. Howgh, dohantýroval sem.

janastok
18.02.2024 3 z 5

Na prvotinu mladé autorky celkem slušná detektivka. Co se týče obsahu - hlavní hrdinka není zrovna sympaťanda roku, ač všichni i ona sama tvrdí, že je nejlepší, dělá ve vyšetřování zásadní chyby a vraha, který je zřejmý, si ani netipne. Co se týče stylu psaní - příliš květnaté a přemíra přídavných jmen. Nicméně počkám na léto a příští díl slupnu někde u vody.

KlariN
15.02.2024 3 z 5

Poměrně sympatický start série, který snižují neobratné pokusy o kombinaci procedurální detektivky a milostného příběhu. Pokusy o humor nepříliš funkční, vrah patrný dlouho dopředu. Kniha se sice zaklíná přesností policejních postupů, leč ústřední hrdinové opakovaně a poměrně zásadně chybují. Škoda že redaktor více nepohlídal začátečnické chyby.

Prateri
13.02.2024 4 z 5

Česká detektivka, moc pěkná. Sice mi také při čtení blikla myšlenka, kdo je vrah, ale nevadilo. Podezřelých se nabízelo mnoho, bylo zajímavé pozorovat jejich zařazování mezi kandidáty na pachatele. Vyšetřovatelé skvělí. Takže vrah je usvědčen a já jdu na další krimi od paní Trpkové - Vesnice. Jdu na venkov.

Lucy
27.01.2024 4 z 5

Nebylo to vůbec špatné, má první kniha od autorky. Trochu vleklé a vraha jsem od poloviny tušila. Ale dobrý, na tak mladou autorku a Vesnice, je ještě lepší. Jen ty vztahy Linhartová a Beneš... trošku mimo. Ale závěr, pěkný, napínavý.

genduna
21.01.2024 3 z 5

Průměrná česká detektivka. Nijak zvlášť nenadchne, ale ani neurazí.

Allla9
19.01.2024

První díl této krimi série mě doopravdy zaujal. Žádné velké nečekané objevy. ale poctivá mravenčí práce, během které se kriminalisté postupně propracovávají k cíli. Těším se na pokračování.

Ristridin
14.01.2024 4 z 5

Dle mého hezky sepsaný a dobře dějově postavený příběh, kde se autorka snažila svést čtenáře na více postav jako potenciálních vrahů a určitě někdo asi nečekal toho pravého, ale od jistého bodu se to dalo už od půlky knížky očekávat, ač jsem taky někdy ztrácel jistotu.
Mělo to to, co to mělo mít, bavilo mě to a jako první kniha třídílné série v pořádku. Je zde i patrný další budoucí vývoj hlavních dvou postav, snad to autorka v dalších knihách uchopí dobře.

Ignis
12.01.2024 3 z 5

Shodou okolností jsem tento díl četla až jako poslední že všech 3. A líbil se mi nejvíc, osobní život hlavní hrdinky tak akorát, takže neotravoval jako v 2. díle, ani žádný ujetý konec jako ve třetím.
Ale samozřejmě i tentokrát si neodpustím kritiku, která tentokrát směřuje k té detektivní části, vadilo mi, že jsem uhodla vraha někdy po půlce knížky, takže už to pak nebyli úplně ono.