Rod nebies a povetria

Rod nebies a povetria https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491731/bmid_rod-nebies-a-povetria-zY5-491731.jpg 4 683 158

Bryce Quinlanová a Hunt Athalar zachránili Mesto Luny a teraz sa snažia vrátiť k bežnému životu. Po toľkom vzrušení posledných týždňov túžia iba po tom, aby mohli spomaliť. Oddychovať. Zamyslieť sa nad budúcnosťou. Asteri zatiaľ držia slovo a nechávajú Bryce s Huntom na pokoji. Lenže rebeli sa pokúšajú podlomiť moc asterov a z vládcov sa stáva čoraz väčšia hrozba. A tak keď sa Bryce, Hunt a ich priatelia zapletú do plánov rebelov, je jasné, že stoja pred rozhodnutím: nečinne sa prizerať, hoci iní sú utláčaní, alebo bojovať za správnu vec. A nečinne sa prizerať im nikdy veľmi nešlo. Ponorte sa do akciou a vášňou prešpikovaného pokračovania bestselleru Rod zeme a krvi, v ktorom Sarah J. Maas opäť rozvíja napínavý príbeh sveta tesne pred výbuchom - a tých, ktorí urobia čokoľvek pre jeho záchranu.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

House of Sky and Breath , 2022


více info...

Přidat komentář

Laféeverte
22.04.2024 3 z 5

Přestože mě ten fantasy svět hodně baví a baví mě i většina postav, prostě je tento díl nějak slabší než ten první. Hlavní důvod za mě spočívá v tom, jak autorka nakládá se vztahem ústřední dvojice. Tohle už se mi vážně ale vážně číst nechtělo. Svoje kouzlo to ztratilo už někde v půlce prvního dílu...prostě to jen brzdilo děj a vůbec bralo prostor všemu. Nové dvojice jsou naopak moc zajímavé, stejně jako další nová odhalení - což se ale opět částečně povede zazdít rozuzlením typu "za vším hledej Daniku." Takže hodnocení je sice slabší, ale zároveň okamžitě sháním další díl.

zatoulane_knihy
06.04.2024 4 z 5

°

PŮLNOČNÍ MĚSTO
ROD NEBES A DECHU

Druhý díl série PŮLNOČNÍHO MĚSTA.

Stejně jako u prvního dílu mě čtvrt knihy docela nebavila. Trvalo mi než jsem se do toho dostala. To přeskakování z jednoho pohledu osoby na druhý mi dost vadilo ze začátku. Ale pak to nabralo obrátky a knihu jsem si opět zamilovala.

Milostné scény popsány do posledního puntíku a i zde jsem se pořádně zasmála nad paličatostí hlavní hrdinky. Miluju jak se snaží být nad věcí a nic ji skoro nerozhodí a je furt drzá. 

Jako po dočtení knihy jsem si řekla: TO SE VÁŽNĚ STALO?! Přece to nemůže takhle nechat otevřené. Moje srdce puká. Je mi z toho závěru smutno. Vím že je to potřeba nechat čtenáře napnuté, ale toto?? Bojím se dalšího dílu a co se jim zase stane. Dlouho jsem to musela rozdýchat. Takže 4,5 z 5 a

Jaký je váš názor na tuto knihu??

Jaká romantická linka se vám nejvíc líbila? Za mě je to určitě mezi DNEM a NOCÍ.


ZuKo
03.04.2024 4 z 5

Tri noci a vecery jsem cetla Rod Nebes a Dechu. Jako Sarah umi psat to jo ale od tech erotickych scen a radoby drsnych reci by si mohla chvilku odpocinout. Ty jeji zvraty v tom kdo je spatny a kdo je dobry clovek mohl cekat ale stejne ho to prekvapi. Jsem zvedava na treti dil. Jake zvraty nam zase prinese.

Tynyton
31.03.2024 4 z 5

Kdo má rád děj a napětí, určitě nebude zklamaný. Stále, stejně jako u prvního dílu, se mi líbí zajímavá kombinace fantasy světa a moderních technologií. Svým způsobem mi to přijde bližší než ACOTAR. Nicméně, co moc nekvituji, jsou vulgarismy na straně hlavních postav (v takové míře). Díky rozsahu máme možnost děj vidět z pohledu více postav a s těmi se více do hloubky seznámit. Nicméně některé postavy mi přijdou výplňové (např. Tharion). Myslím si, že by kniha snesla být třeba o 200 stránek kratší. Upozornění pro ty, co se teprve knížku chystají číst - knížka má otevřený konec (samotnou mě to donutilo si CC3 přečíst v originále).

NessaLuna
30.03.2024 4 z 5

Ze všech tří sérií od Maasové je tahle moje nejméně oblíbená, protože se nějak nemůžu naladit na fantasy příběh v dnešním světě, ale i tak je to skvělý dílo. Přesto mám několik věcí, které mi v průběhu čtení docela vadily. Jednak ty sexuální narážky (i celé scény) byly podle mě hrozně zbytečné a nikam děj neposouvaly. Úplně to postrádalo vykreslení intimity mezi dvěma postavami (jako to známe z jiných serií autorky) a mnohem víc převažovaly velmi, velmi explicitní popisy, které byly dost trapné.
Další věc je ta délka knihy. Čtení mi trvalo docela dost času, protože se tam chvílemi opravdu nic moc nedělo a neměla jsem tendence to neustále číst. Autorka už začíná dost spoléhat na to, že jsme zvyklí a že jsme rádi, když z toho světa můžeme opravdu vytěžit co nejvíc. Konec byl zase ale napěchovaný dějovými zvraty a posledních 150 stran jelo brutálně rychle.
Taky jsem si nějak nemohla oblíbit Bryce. Připadalo mi, že měla dost povahových rysů Aelin (a přesně ty, které mi vadily už u ní), ale zároveň nebyla dál nijak zajímavá, skvělá. Její chování mě neustále štvalo - všechno se muselo točit kolem ní, o všem rozhodovala (ačkoliv se jí to téměř netýkalo). Hunt mě nijak zvlášť neoslovil, připadal mi, že jenom přikyvuje Bryce a nemá svůj vlastní názor, nevím.
Asi by se mohlo zdát, že mám víc negativ, ale pro mě Maasová už sama o sobě vždycky splňuje určitý standard a vím, že mě nezklame. Její světy jsou vždycky neuvěřitelně dokreslené, skvěle vymyšlené, má nespočet drobných detailů, nad kterými pořád žasnu. To samé platí o příběhu postav - jsou opravdu propracované a velmi čtivé, pořád dokáže překvapit. A pokud se mi nezamlouvá hlavní postava, vždycky se můžu zaměřit na jinou, která mi je sympatická, protože i ty "vedlejší" postavy dostávají hodně prostoru.
A ten konec? Tak nějak jsem věděla, co přijde, ale stejně mě dostala a hrozně mě to dojalo. Musím říct, že se strašně těším na třetí díl.

aqualayla
29.03.2024 3 z 5

Tuto sérii shledávám zdlouhavou a trochu nudnou. Má své světlejší chvíle kdy to člověka strhne ale často děj sklouzne do času který se vleče. Řekla bych že nemá takový náboj jako jiné série této autorky které člověk hltal jedním pohledem. Mám ráda že je zde mnoho tajemného ale odkrývají se informace příliš pomalu a když nastane chvíle odhalení tak se vyhrne tolik informací až člověk ztrácí přehled. Nejvíc mě dokázalo popudit že méně důležité věci se rozebírali neuvěřitelně dlouho a pak důležité informace se odhalili a hlavní postava je přijala jako by nic a moc se tím nezabývali.
Závěr knihy čtenáře opravdu strhnul a byl zajímavý ale nevím jestli jsem z propojení těchto světů nadšená.
Jsem zvědavá na třetí díl ale jen z toho důvodu abych si potvrdila jestli se autorka opravdu vydala směrem jež tuším.

VeDny
24.03.2024 3 z 5

(SPOILER) Začátek ve vyhlazovacím táboře je takový podivný. Na jednu stranu autorka čerpá ze skutečných událostí, na stranu druhou tomu nepřiznává tolik hrůzy, kolik by tábor zasluhoval. Představení neznámé postavy v táboře začíná tím, že si jde pro snídani, což bez detailů nezní nijak hrozně. Stejně jako u minulého dílu mohla vzor v reálném světě lépe zaobalit a přetvořit. Taky jsem ještě nezažila nudnější prolog - postavu nikdo nezná, nemáme důvod k zájmu, na konci prologu postava umírá a to vše na ubíjejícím počtu stran, které popisují zbytečně mnoho a zbytečně detailně. Autor si prolog samozřejmě může psát podle sebe, ovšem jsou to první stránky, kterými by měl zaujmout a vtáhnout. Já jsem třikrát odložila, než jsem se dostala k první kapitole. Myslím, že by bylo daleko údernější, kdyby to bylo o kus kratší a bez toho brutálního infodumpingu formou popisných oznamovacích vět.

Jak jsem první díl pochválila, že je to napsané lépe jak série trůnu, tohle zase provázela nálož chyb, podivných a odporujících si popisů, slovosled byl občas dost mimo a samozřejmě skloňování jmen... bez komentáře.

Co se týče erotického obsahu, tak nejsem žádná květinka, ale tohle bylo trochu nechutné. Nejhorší bylo asi oblizování každého zpoceného záhybu těla, čím zpocenější, tím dle autorky více sexy. A pak stojí za zatracení některá sledování typu: „když sledovala, jak svaly jeho mohutné silné šíje pracují, zatímco polyká."

Pohled Thariona mě neskutečně nudil, příběh nijak neposouval (případně minimálně), jeho scény byly dlouhé a nezáživné, brzdily děj. Navíc většinou přicházely po nějakém cliffhangeru, což mu nijak nepomohlo.

„myslela jsem, že Kladivo má být nějakej sadisticekj drsnolín" - vtipné momenty - ale na to navazuje nelogické drzé chování v napjatých situacích

PŘEKOMBINOVANOST - jde o vteřiny, ona se teleportuje ven, aby našla bránu, u které nikdo není (tj. se několikrát teleportovala, i když se celou dobu hraje na to, jak je ten počet omezený), aby ji použila jako rozhlas, kterým by přilákala jejich druhořadé nepřátele k pomoci...ale nebyla hloupá, použila aplikaci na změnu hlasu a pohybovala se u toho tak rychle, že bude na kameře jenom šmouha...to nedává smysl. Jak tam můžou mít tak špatné kamery, když se většina obyvatel pohybuje rychlostí šmouhy, k čemu jim to pak je? A jak to udělala, když u bran kamery jsou. Jak to stihla přehrát. A hlavně, kdyby to aspoň v největší akci nevysvětlovala (T_T)

Nic nezůstane nevysvětleno, Baxian jim ukáže tajnou chodbu a místo toho, aby se tam nechal prostor pro čtenářovu fantazii, tak se dozvídáme celou backstory k tomu, jak to vlastně zjistil.

Poslední třetina byla peklo, mega se to táhlo, absolutně mě to nezajímalo a modlila jsem se, ať už je konec. Překombinované, neuvěřitelné, natahované, opakování scén, rozhovorů, vnitřních uvědomění a obav.

Finální akce mě však bavila, nebyla bez chyby, ale dobrý, četla jsem s chutí. Finální FINÁLNÍ odhalení mě potěšilo, jelikož mám dvory ráda a tak nějak jsem doufala, že se prozkoumají jiné světy už od toho, kdy se odhalilo, že je Amren prastará a z jiného světa. Maas tohle prostě umí - knížky zbytečně natahuje, až to člověka otráví, ale finále je vždycky brutální, takže nezbývá, než číst dál.

Ajwy
19.03.2024 5 z 5

(SPOILER) No do Helu. Bylo to prostě dobrý. Ostatně jsme na to od této autorky už zvynkutí.
Postavy jsou sympoši, líbí se mi že se prolíná víc světů a dle konce, jaké překvapení že?!, se jich bude prolínat ještě víc.
V překladu je fakt hodně chyb, to to nikdo nekontroluje?! Asi ne tak moc...
Sexuálních scén tak jako asi akorát, nevidím na tom nic tak pobuřujícího, nejsem puritán...dává to tomu ještě trochu víc koule.
Každopádně pro mě, opět skvělá jízda se všema těma vílákama, andělama, vlkama a vodníkama a kdesčím...a vyhlížím, netrpělivě, pokračování.

Enny06
11.03.2024 4 z 5

Kniha byla mnohem lepší než první díl. Velmi dobře se čte, má svižné tempo a furt se něco děje, ale měla i svoje mouchy. Nejvíce mi vadilo množství chyb v textu a až moc detailně popsané sexuální scény. Samozřejmě každý je nejvíc sexy, chlapy jsou samý sval atd..... Ale ten konec... o můj bože, nutně potřebuju třetí díl. Doufám že to vytáhne ještě o level výš.

Maevie
06.02.2024 3 z 5

Young Adult série od Sarah J. Mass mají své kouzlo. Dobře se čtou, mají svižný děj a zvrat na každé čtvrté stránce. Pokud jich ale přečtete dost, už vlastně víte, jak budou probíhat ty ostatní. Sarah J. Mass má své šablony a do nich bohužel napasuje všechny postavy. Jakmile je prokouknete, vidíte v příběhu hodně dopředu. Na druhou stranu, nedá se říct, že by vám autorka nedokázala vyrazit dech naprostou absurditou. Půlnoční město je plné absurdit hned od prvního dílu, ale nyní se z něj stává naprostý příběhový propletenec. Doufejme, že se do něj autorka nezamotá až příliš. Vytknout musím časté, zbytečně vulgární a laciné erotické scény a neuvěřitelné množství překlepů, ze kterých musí mít vydavatel osypky ještě teď.

JanaŠpe
15.01.2024 5 z 5

Jak už jsem u autorky zvyklá, druhý díl byl o dost lepší než ten první. V knize je více zvratů, svižnější děj a navíc se přidávají pohledy dalších postav. Jeden zvrat střídá druhý a to čtenáře nutí číst dál a dál. Co mě nejvíce bavilo, byla dějová linka Runa a závěrečného odhalení Světla dne. A konec naprostá bomba, autorka prostě ví jak čtenáře nalákat na svoji další knihu. Po dočtení jsem celou noc přemýšlela nad různými scénáři co a jak se bude dít dál. Bohužel teď musím půl roku čekat na další díl. Co mě ale na knize mrzelo byl opět český překlad s neskutečným množstvím chyb.

Petass
10.01.2024 4 z 5

Půlměsíčním městem jsem si chtěla zkrátit čas při čekání na pokračování Dvorů, no to jsem si pomohla! Teď budu netrpělivě vyhlížet pokračování dvou sérii! Bavilo mě to, dostala jsem, co jsem čekala, sexu bylo dost, ale nevadilo mi to. Mnohem víc mi vadily chyby v textu. Mám chuť to přečíst hned znovu a “nachytat" někde autorku při chybě, ten propletenec je opravdu složitý. Pravdu jsem sice tak trochu tušila, posledním odstavcem mě ale dostala!

TessBlackCat
06.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Druhý díl byl opět výživný, podle mého názoru by ale kniha mohla být o něco kratší. Celková zápletka se mi dost líbí a vzhledem k závěrečnému zvratu jsem opravdu zvědavá, jak bude příběh pokračovat. Co na mě ale bylo moc a dávám kvůli tomu i jen čtyři hvězdičky, byly extrémně vulgární sexuální scény, nehledě na to, že jich v tomto díle je fakt až moc, jako by chtěla autorka vynahradil, že v prvním díle nebyla ani jedna. A jak už tu bylo několikrát zmíněno i četnost chyb v textu je docela velká. Každopádně i tak jsem zvědavá, jak to bude celé pokračovat.

MorbidCuriosity
16.12.2023 4 z 5

(SPOILER) Tak samozřejmě, že to zas byla jízda - ostatně jako všechny Maasovic knihy. Konec mě dost rozsekal, úplně jsem nečekala, že by mohla sloučit dva příběhy, takže jsem zvědavá, jak to bude pokračovat.
Jinak jak už tu zaznělo, taky si nepřijdu zrovna jako jeptiška, ale ty sexuální scény jsou za prvý jedna jak druhá, za druhý je to čistý porno a i tím, jak vulgárně je každá tahle akce popsána, to fakt kazí dojem že čtení. To, jak jsou popsány sexuální scény ve Dvorech je moje maximum, co jsem v jinak fantasy příběhu schopná unést, tohle už je na mě přes čáru.
Ale co kazí dojem ještě víc jsou rozhodně chyby. Pomalu nebylo stránky, kde by nebyl nějaký překlep, chybějící písmeno nebo dokonce záměna jména. A neskloňování jmen bylo úplně mimo. Tohle se fakt nepovedlo.

tabaluga
05.12.2023 4 z 5

Kniha byla plná zvratů, ale současně mi přišlo, že by se to nechalo někde i zkrátit.kniha byla plná vulgarit a sexuální scény mne spíše odrazovaly. Byla jsem trochu zklamaná, tak si počkám na další díl, jestli si názor na autorku ještě upravim:-)

Inugoya
07.10.2023 3 z 5

Skoro se mi chce udělat copy paste mého komentáře k předchozímu dílu.

Typická Maasovina.


S následujícíma dovětkama:

* Hlavní hrdina sice děsně miloval svoji mrtvou lásku, ale samozřejme se musíme dozvědět, že ona jeho zase tak ne. Protože to by přece nemohla přijít naše prsatá Mary Sue a být tou pravou. Družkou, dokonce!

* Děsnej padouch se ukáže být ve skutečnosti nepochopenou obětí tragických okolností, takže je nucen nosit masku zloducha. Ale ve skutečnosti je to ňuňavec, kterej zaslouží čokoládku a pevné obětí. Způsobuje sice druhým utrpení a smrt, ale samozřejmě děsně nerad.

* Sympatickej hodňák se ukáže ne zas tak hodnej. Klasika.

* S postavama, s kterýma bychom nevěděli, co v dalším díle, se na konci rozloučíme. Hrdinská smrt pro klaďase, nehezká smrt pro záporáky.

* Na konci knihy musí všechno vypadat děsně beznadějně a v koncích, aby mohl být napsán další díl.

* Když už nevím, co bych tam dala, narvu tam Rhysanda (proč se tam nikdy neobjeví třeba Aelin?), to zabere vždycky.


Jak mě autorka dřív bavila, tak s touhle sérií (a poslední knihou Dvorů) ztrácí dech. Postavy jak přes kopírák, jediné, v čem přitvrzuje, je frekvence vulgarit a v sexu.

Teda vlastně porna.

Asi vlastní předplatné na P*rnhubu, jinak si neumím ty vulgární, laciné scény vysvětlit. Neřekla bych o sobě, že jsem vyloženě prudérní, ale občas jsem knihu odtahovala, abych od těch gejzírů šťáv náhodou neotěhotněla.
Samozřejmě jsou všichni supersamci a supersamice. Takže jim stačí jen pohnout nohou, a už jsou ready.
A my to bohužel musíme číst.


Co ale Maasová pořád ještě umí, je psát dějové zvraty. Takže člověk to prostě musí číst.

Pokračování si přečtu. Ale už teď se děsím, že tam bude víc souloží a vulgarit než skutečného děje.

Pokud jste tuhle sérii ještě nezačali, radši si nekažte chuť a zůstaňte u Dvorů (až na ty poslední dva).


----

Dodatek: CooBoo, vy jste na tom tak blbě, že si nemůžete dovolit korektora?

Nebo vám to překládal chatGPT, že jméno Sofie se v textu neskloňuje?

lenka5798
04.10.2023 5 z 5

Knížku jsem si pořídila na doporučení. Je to moje první kniha od Sarah J. Maas. Musím říct, že mé očekávání bylo větší. Příběh je hodně dobře vymyšlený a propracovaný, ale přišel mi zbytečně zdlouhavý. Pořádně jsem se do knížky začetla až na posledních 100 stránkách. Závěr mě naprosto nadchl. Těším se na pokračovaní.

nikola3989
03.10.2023 5 z 5

Ja proste nechapu, jak nekdo muze vytvorit uplne jiny svet a pridat tam tolik ruznych dejovych linek, ktere se navzajem prolinaj. Jak to nekdo muze vymyslet?? A jeste treba v nekolika ruznych seriich, zas a znova. V tomhle je Maasova skvela, jednicka, klobouk dolu. Jako vsichni tady, ani ja se nemuzu dockat pokracovani!

tessiesulcova
02.10.2023 5 z 5

Za mě o něco lepší než první díl! Já jsem z toho prostě nadšená, až jsem z toho nemohla usnout...Maasová nejlepší a znovu se před ní skláním.
Nechápu, jak se to někomu nemohlo líbit, já si to užívala od první stránky do poslední! Dávám 5/5 a nemůžu se dočkat třetího dílu!






Spoiler:
"Zdravím Bryce Quinlanová, já jsem Rhysand." - a já myslela, že mě klepne...já to snad do dalšího dílu nevydržím

martisek21
23.09.2023 4 z 5

V prvním díle mi hodně vadilo, jak byli všichni sprostí a Bryce mi byla dost protivná, navíc mi dlouho trvalo se v tomto světě zorientovat... ale dočetla jsem ho a to už se potom moc nedá nesáhnout po dalším díle. A ten mě asi bavil víc - na Bryce jsem si zvykla, všechny hlavní klučičí postavy byli sympaťáci, příběh se zajímavě vyvíjí. Takže už se docela těším na ten poslední (proboha doufám, že to bude jen trilogie!!??!!) díl - speciálně po tom závěru, to jsem fakt nečekala! Akorád...mohli by se už přestat všichni pořád "tříštit na milion kousků" jen když se na sebe podívají :-D