Leon

Leon https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408246/bmid_leon-OqL-408246.jpeg 4 103 41

První století před Kristem. Ekonomika Říma stojí na potu a utrpení stovek tisíců otroků. Malá vzpoura gladiátorů v Capue se rozroste do netušených rozměrů. Jedním ze vzbouřenců je i boxer Leon, který byl teprve nedávno odvlečen do otroctví. Podaří se mu v krvavé hrůze, která zaplaví Itálii, opět najít svoji ženu a malého synka?

Přidat komentář

moudivlacek
02.03.2024 4 z 5

Kupodivu nečekaně dobré čtení. Sice čtu velmi málo knih z období starého Řecka a Říma, ale jsem o to víc vybíravá.
Každý někdy slyšel o Spartakovi a tak jsem si říkala, že se nic moc nového zajímavého nedozvím. Omyl!
Vyprávění řeckého boxera a obchodníka Leona, který skončil v zajetí jako otrok a později sotva živoucí je vtažen do Spartakovy vzpoury.
A tak sledujeme nejen začátek, průběh a konec této rebelie, ale i Leonovu snahu najít a zachránit trosky své rodiny.
Postavy a události jsou založeny na skutečnosti. Rozhodně se nudit nebudete, ale rozhodně to není lehké čtení pro slabé povahy. Tato historie rozhodně nebyla jemná....

petr_
21.02.2024 3 z 5

Konec knihy už mě moc nebavil a nutil jsem se abych jí dočetl.


Hadati
08.02.2024 4 z 5

Leon je Řek, který je uvržen římskými dobyvateli do otroctví i se svou rodinou. Jeho osudy sledujeme od začátku jeho otroctví, kdy se z něj stane gladiátor a následně i jeden z kapitánů Spartakova povstání. A to až do hořké hlavní porážky nejznámějšího povstání otroků. Příběh je vystaven na reálných historických událostech, ale značná část příběhu je právě o Leonovi, který se snaží zjistit, co se stalo se zbytkem jeho rodiny, která byla také vzata do otroctví.

Celý příběh je pak vyprávěn z pohledu Leona, takže víme, co si myslí, ale zase je příběh omezen jen na to, co ví hlavní postava. Více se nedozvíme. Bureš se pak nesnaží děj zbytečně nafukovat, takže plyne rychle a svižně. Není čas, aby se čtenář začal nudit.

davidurban1973
20.08.2023 4 z 5

Pěkně napsaný a čtivý román z období Spartakova povstání gladiátorů, kdy je celý příběh vyprávěn z pohledu jednoho z gladiátorů.
Není to faktografická kniha, takže neocekavajte přesný popis historických události a všech reálií.
Každopádně vřele doporučuji jako takovou historickou dobrodružnou oddechovku

denoush
15.08.2023 5 z 5

Zajímavá knížka. Při vybírání jsem se ohlížel na cenu, protože jsem jí chytl s docela velkou slevou, což mi, ale nasadilo brouka do hlavy a bál jsem se, že to bude stát za prd. Ale nakonec příjemně překvapila. Hezky se četla a děj byl poutavý. Jen mi tam teda trochu chybělo takové to ukončení kapitoly něčím poutavým, abych chtěl hned číst další kapitolu. Většinou se v dané kapitole něco vyřešilo a končila tak jako idylicky, a proto jsem měl občas problém se ke knize vrátit, protože jsem prostě nebyl napjatý.

Peter73
03.08.2023 4 z 5

Dobrý historický román z čias Rímskej ríše. Nápad síce nie je moc originálny, kniha hovorí o vypuknutí Spartakovho povstania, jeho priebeh a jeho likvidácia. Príbeh je všobecne známy z kníh dejepisu, dej je oživený príbehom otroka Leona a jeho cesty za záchranou svojich najbližších. Bureš má dejiny Ríma zmaknuté, aj keď je príbeh ľahko predvídateľný, kniha sa dobre číta. Román vychádza zo skutočných udalostí, čo mu dodáva punc autentičnosti.

marco026
10.07.2023 4 z 5

"Vrháme oštěpy. V tu samou chvíli se jako smrtonosný závoj zvedají ty římské. Když se oštěpy z obou stran setkají na vrcholu trajektorie, jako by se na malý okamžik setmělo."

Kniha popisuje príbeh Leona, ktorému rímski vojaci odviedli rodinu do otroctva. Jeho mesto je zničené a aj on samotný sa ocitá v otroctve. Keď sa konečne zmieri s tým, že svoju rodinu už nikdy neuvidí, pridáva sa k Spartakovmu povstaniu. Pri tejto príležitosti, ktorá sa mu naskytla prisahá, že svoju rodinu nájde, no jeho šance sú veľmi malé.

Príbeh zasadený do obdobia Spartakovho povstania je plný bitiek, takže v tomto ohľade som sa bavil. Na to aká je kniha krátka je tu vojenských stretov viac než dosť. Kniha sa však sústredí na Leona a jeho snahu nájsť svoju rodinu. Postava Leona je zaujímavá a tiež jeho príbeh je fajn, ale problém mám s ostatnými postavami. Okrem hlavnej postavy tu je už len jedna zaujímavá postava a to Spartakus. Samozrejme je tu veľa ďalších postáv, ale väčšina si je charakterovo tak podobná, že si ich už ani nepamätám. Je však zaujímavé sledovať ako sa z malej vzbury celé povstanie postupne rozrastá a následne sa zo skupiny bývalých gladiátorov a otrokov stáva obrovská hrozba pre Rím.

Historické romány z obdobia starovekého Ríma mám veľmi rád a preto ma aj táto kniha bavila. Vzhľadom k počtu vojenských stretov, ktoré autor v knihe popisuje sa stále niečo deje a príbeh mi neprišiel nejako umelo naťahovaný. Veľký problém však bol pre mňa pri postavách, kde naozaj okrem hlavnej postavy a Spartaka sú všetky ostatné strašne nevýrazné.

Tamten
09.06.2023 3 z 5

První půlka knihy je celkem pěkná, dějově zajímavá, dobře se čte. Ale od půlky už nenastává nic moc nečekaného, tušíte další vývoj a celkově to působí dost unile.

Radesan
05.06.2023 4 z 5

Další kniha od pana Bureše a další skvělá zábava. Jestli mám na tomto autorovi něco rád, tak je to jeho styl podání osobních příběhů postav. U žádného českého autora prostě nemám ten pocit, že s hlavními postavami mlátí život ze strany na stranu tak přirozeně jako právě u postav pana Bureše. Pro mne osobně jsou vždy důležité emoce a souznění s postavami, tady to u mne funguje. Občas tam byla hluší místa, ale jinak má příběh zajímavé zvraty plné bolesti i štěstí.

Rozhodně mě konec překvapil a na konci knihy jsem měl na patře takovou... zvláštní nepopsatelnou chuť, kterou zkrátka po dočtení knih miluji.

Mohu jednoznačně doporučit a rozhodně se těším na další knihy autora!

Franc
07.04.2023 3 z 5

Kniha se nečetla vůbec špatně, ale nemohu se zbavit dojmu, že z námětu se dalo vytěžit více.

V podstatě jde o ztrátu svobody a boj o právo opět jí nabýt. Role hrdinů jsou dány, autor nemá potřebu jejich osudy nechat ovlivňovat žádnými mimořádnými zvraty vlastní jiným podobným příběhům. Jde o to zabít a nebýt zabit.

Co se naopak podařilo v autorově podání je jím popsány způsob boje a války. Žádné heroické výkony, kdy hrdina zůstane sám stát na hromadě mrtvol, kdy poslední záblesky slunce se odrážejí v jeho unavených očích. V autorově podání jde o pouhou řež, kdy rozhoduje větší odhodlání a i to štěstí, tedy pojetí uvěřitelné a celkem autentické.

Kniha je příjemnou jednohubkou, která pobaví, zaujme, ale ve vší úctě k autorovi hlubší vzpomínku v duši čtenářově nezanechá.

Araso
20.03.2023 4 z 5

Čtivá kniha, která má spád. Řekla bych, že autor se příliš "nepáře" s nějakým popisem krajiny... vše bylo rychlé a pádné... přesně jak to asi bylo - neměli čas se kochat krajinou. Oddychové čtení. Doporučuji

Jirka92333
04.02.2023 5 z 5

Velké překvapení!!! Knihu jsem si velice užil. Napínavé, rychlé, akční a místy dojemné. Spartakův příběh patří mezi mé oblíbené. Díky tomu že se příběh píše z pohledu Leona a ne Spartaka doufal jsem v nějaký vlastní, osobní konec příběhu a DOČKAL JSEM SE. A byl to za mě moc povedený konec knihy.

Datr1
27.01.2023 4 z 5

Skvělý příběh. Četla jsem už několik románů z tohoto období, ale tenhle byl asi nejčtivější,rozhodně doporučuji.

morpheus
29.11.2022 5 z 5

Tak docteno. Precetl jsem vsechny knihy pana Burese, nelze uplne rict, ktera je nejlepsi, protoze to se dost tezko vybira, vsechny jsou vynikajici a zadnou nevyzdvihuji do nebes, ani zadnou nehanim, bavil jsem se u vsech, prozival dobrodruzstvi s hlavnimi hrdiny a opet se pobavim, protoze pokud mi bohove dovoli jeste nejaky cas pobyt mezi zivymi, prectu si je vsechny znova a znova. Bohuzel, nedokazu slovy vyjadrit dik za to, ze me "osud" privedl k tomuto genialnimu autorovi, ktereho ma cenu precist, byt si ty knihy pujcite jen v knihovne. Diky Mistre !

John6900
13.10.2022 5 z 5

Akční, syrový, brutální...ale zároveň plný citu, lásky a odhodlání. Skvělý historický román, který vás nutí číst pořád dál a dál. Pan Bureš prostě umí.

krtko
01.10.2022 5 z 5

Velice ctiva oddychovka. Dej ma spad a nenudi

Nildon2022
03.09.2022 5 z 5

Byl to můj první historický román z tohoto období, proto nemohu hodnotit pomocí srovnání apod. Mně se ale kniha líbila (žádný seriál ani film jsem neviděla). Občas jsem ve vlaku při čtení uronila slzu. Doba je těžká, ale rozhodně bych neměnila s touto ;). Chybičky v rozdělování slov, ale to přisuzuji technice. Opravdu jsem mile překvapena, mělo to spád, čtivé.
Nejsem historik a nerada bych se vrtala v přesnostech informací, je to román a já si ho užila...

Pedrysek
31.08.2022 5 z 5

Naprosté nadšení !

anysekhel
17.04.2022 3 z 5

Koupila jsem v knihkupectví, protože byla cena nízká a zaujala mě obálka. Část knihy mi připadal jako jeden z dílů seriálu Spartakus, který mám ráda. Zbytek knihy byl docela čtivý a je to vcelku zdařilé dílo.
Slovníček, který by dával význam cizím slovům by byl fajn, ale člověk si logicky odvodí o čem se mluví.

Waldhans
06.04.2022 4 z 5

Knihu jsem si koupil pouze z toho důvodu, že ji měli v knihkupectví za extrémně směšnou cenu a mně se zalíbil obal. Jelikož dílo napsal český spisovatel, nečekal jsem od toho jako správný vlastenec absolutně nic světaborného. Pak jsem doma začal číst a úžasem hledím jak puk.
Je to neskutečně intenzivní řežba plná emocí, akce, testosteronu a vulgarismů. Čte se svižně, člověk hltá jednu stránku za druhou. Neobsahuje zbytečně moc detailů a rozhodně to není nuda.
Kdo dával v dějepisu pozor, nejspíš tuší, jak to celé dopadne, ale to je ve finále jedno, protože dílo jako takové opravdu stojí za přečtení.