Anděl smrti

Anděl smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501649/bmid_andel-smrti-sMf-501649.jpg 4 201 55

Jubilejní třicátý román s Oldřichem z Chlumu, panošem Otou a Divišem zavede čtenáře opět na Bezděz a do jeho okolí. Neprostupné lesy a skalní strže, které se táhnou od Housky ke Kokořínu, však skrývají mnoho tajemství. Pohanství jako by z této pochmurné krajiny nikdy neodešlo a pokud je sem přidělen kněz, je to vždycky jen za trest. Zpočátku se jedná o banální záležitost, když do manské služby nenastoupí Smil z Tubože. Záhy po něm zmizí další dva manové, jenže nikdo o nich nechce mluvit. Nepochopitelné události se však začnou vršit. Jaký smysl má erb s harpyjí, co se skrývá v Ďáblově tlamě a proč se zjevuje anděl smrti?... celý text

Přidat komentář

irousek9
22.04.2024 1 z 5

Tohle se teda moc nepovedlo. Po přečtení jsem z toho byla unavená. Pana Vondrušku mám moc ráda a věřím, že takovou divnou slátaninu už příště nenapíše. Nudné a únavné.

Lenka4
15.04.2024 3 z 5

Příběh připomíná skalní bludiště, ve kterém se částečně odehrává. Je spletitý, občas končí ve slepé uličce, či se objeví nečekaný pohled. Když se bloudící čtenář s úlevou nakonec ze skal i z příběhu vymotá, nemá už sil procházet celou cestu znovu a pečlivě sledovat, zda vše v ději do sebe opravdu zapadá.


čef
23.01.2024 4 z 5

Oldřich z Chlumu je moje trvalka. Sice jsou tyto detektivní vyprávěnky trochu zdlouhavé, hodně se toho omílá znovu a znovu, ale výsledek je stejně příjemné čtení s docela dobrou logikou. Zde nás autor povodil po skalách v blízkosti Bezdězu, uvedl nás trošinku do satanské sekty a hlavně celý příběh zamotal a znepřehlednil mj. jmény tak, že jde z toho hlava kolem. Čtivost tedy oproti předchozím dílům dost utrpěla, ale pořád zde máme poměrně slušný standard.

MartaPear
14.01.2024 1 z 5

Obvyklé. hrad, šlechta, podaní apod., překomplikované zápletky a zločiny, nezapamatovatelná jména, přeskakování mezi několika ději

VikyAi
12.01.2024 3 z 5

To je trochu slabší, než standard, ale je třeba říct že laťka je hodne vysoko...

SumýšIrena
08.11.2023 1 z 5

Řekla bych, že je to nejslabší kniha z celé série. V těch jménech podezřelých a zmizelých velmožů jsem se ztrácela stejně, jako Oldřich a jeho pomocníci v bludišti skal. Asi by stačil mnohem menší počet stran a více logiky v jednání postav. Méně je někdy více...

MaLaPraha
02.11.2023 2 z 5

(SPOILER) Ještěže pan Vondruška nemá takový šroubovaný sloh, že se to dalo vůbec dočíst. Tak úplně zbytečně nepřehledné, překombinované, s chybami a s naprosto zmateným rozuzlením, které nejde spojit s popsaným dějem. Vlastně jsem ani nepochopila, jak a proč jedna z obětí zmizela, kde celou tu dobu byla a jak ho našli. Nebylo by lépe psát sice méně, ale zato kvalitních knih s propracovanou a srozumitelnou zápletkou? A poznámka nehistorika - není u nás historičtější pojem leník než cize znějící man? Z dějin práva si pamatuji lenní vztahy, popř. vazaly, ale určitě ne many. Neladilo mi to, snad autor promine laikovi.

mila2411
27.10.2023 1 z 5

Bohužel. Autorovi se podařilo ve mě coby čtenáři vyvolat asi to nejhorší: nudu, otazníky proč to napsal a intenzivní přání ať už to proboha NĚJAK skončí. Ukecaný, zbytečný a do nekonečna prodlužovaný příběh o NIČEM. Mrzí mě to, ale tohle si Oldřich, Ota a Diviš jako dárek ke společným třicetinám nezasloužili...

p.pavlina
23.09.2023 3 z 5

Pan Vondruška patří mezi mé oblíbené autory, ale tato kniha mě zklamala. Nějak jsem se do ní nemohla začíst a nebavila mě. Přišla mi taková fádní.

WaN635
05.09.2023 2 z 5

To bylo tak komplikované, že jsem knihu málem odložila a nedočetla.
Ale protože jsem od přírody zvědavá, tak jsem se ukecala a dočetla.
Za mě to bylo překombinované a vůbec mi nesedly postavy s divnými jmény.
Strašně se to táhlo a konec byl za mě fakt divný.

gimli35
08.08.2023 5 z 5

4,6 *.

Samotného mne to překvapuje, ale i přes tradiční vondruškovskou překombinovanost mne Anděl smrti bavil nejvíce za posledních několik titulů ze série Hříšní lidé Království českého. Autorovi se tentokrát povedlo děj zasadit do velice zajímavého prostředí (neprostupné lesy a doly kokořínska) a zcela upřímně musím říct, že celou satanistickou linku považuji za velice působivou. A mimo jiné mne ještě potěšilo, že nepřehledně propletené vztahy a jména sám Vondruška místy lehce ironizuje.

Zkrátka: pozor nejen na ďábly, ale i na anděly...

olívoil
11.06.2023 5 z 5

Pan autor opět nezklamal, těším se na další díly z téhle řady..........

TeaPeter
13.05.2023 2 z 5

Tak překombinovanou knihu jsem už nějakou dobu nečetl. Páně Vondruškova knihotepecká huť se právě nevyznamenala. Zástupy postav s podivnými jmény, které se pletly jedna s druhou. A Ota snad nebyl ani Ota... Tentokrát se ale alespoň na konci shrnulo (na vysvětlení to bylo přece jen dost krkolomné) co kdo udělal a trochu i proč.

drakamena
11.05.2023 2 z 5

Toto je poprvé, co musím říct, že mě knížka od Vondrušky nebavila. Zápletka byla překombinovaná a postavy se chovaly doslova pitomě, a to nejen venkované - ti u Vondrušky nikdy nejsou žádní géniové, tady jsem ale měla pocit, jako by všichni byli potomky incestních vztahů - nýbrž i hlavní hrdinové - Diviš ani běžně není nejostřejší tužka v penále, jenže tady měl doslova IQ telete.

A pak tu byla audiokniha. Martin Zahálka má moc krásný hlas, ale jeho čtení mi šlo místy přímo na nervy. Všichni až na Oldřicha a Diviše zněli naprosto unyle, a to včetně panoše Oty, který má být rytíř, tady jsem si ho však podle hlasu představovala jako nějakého sladkého cukrouše. A všechny ženské zněly neustále stejně, i když měly ječet, odsekávat, chladně odmlouvat, pořád stejný nanicovatý tón. Tohle se moc nepovedlo.

Sulmo
13.04.2023 4 z 5

Přijde mi, že v posledních pár knihách pan Vondruška ztrácí trochu páru. Ale mám všechny knihy doma,a ráda se těším na další.
Tento díl byl takový překombinovaný,zmizelých jak na orloji,ale dávám hvězdu navíc za tajuplné prostředí skal.

LukasZdan
09.04.2023 4 z 5

Jako moje prvotina od Vondrušky to udělalo dobrý dojem. Zaujalo mě zejména prostředí, ale to zajisté není v knihách o Oldřichovi z Chlumu to hlavní. Jména se pletla a motiv vražd byl nakonec zbytečně komplikovaný. Ale, jak jsem již zmínil, jako moje první četba od Vondrušky to dobrý dojem zanechalo. Určitě mě to navnadilo na další příběhy z prostředí Oldřicha z Chlumu.

vasekv499
07.04.2023 3 z 5

Musím přiznat, že kniha mě nenadchla ani nezklamala. Přišla mi trochu jinak stavěná než jiné jeho knížky a když jsem narazil na manské zákony, řekl bych, že Vondruška se lehce inspiroval knihami pana Martina Nesměráka. Nevadilo mi to, Vondruška Bezdězské many zapracoval do děje jinak než Martin ty Landštejnské a děj to spíš obohatilo. Možná i zamotalo... A ani tahle knížka nic nezměnila, pořád budu tvrdit, že současnou českou jedničkou historické literatury je Fanda Niedl. Vondruška na sobě ještě musí zapracovat...

Lena79
28.03.2023 4 z 5

Pokud otec i syn mají stejné jméno včetně přídomku "z" je to průšvih. A v této knize to skutečně průšvih byl, protože jsem se ztrácela v postavách. Závěr knihy byl dost překombinovaný a zmatený.
Přesto se těším na další díl.

mr.Zdenek
08.03.2023 5 z 5

Klasika, dobře se to četlo. Zajímalo by mne, jestli a jak pan Vondruška ukončí sérii příběhů o Oldřichovi z Chlumu. Ota zůstává dál svobodný, takže další příběh by mohl časem následovat :-).

wooloong
28.02.2023 3 z 5

Tak tohle byla slabota. Nepřehledný houf postav (především Přísnoborové a Sulkové se pletli), z nichž některé tam byly do počtu a neposouvaly děj, nepřehledné dějové linky, podivné chování postav, které neodpovídalo jejich charakteristice, především věčné zdůrazňování, jak je Lidka naivní a hloupá a Agáta chytrá a vzdělaná, bylo úplně zbytečné. A Ota byl pro změnu pořád "dobromyslný". Vrah mnoha postav byl sice odhadnutelný, ale přesto těžko uvěřitelný (fyzická síla, pohnutky, provedení). Tři hvězdy z milosti za starou dobrou sestavu - Oldřich, Ota a Diviš.