Cyklus vlkodlaka

Cyklus vlkodlaka https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/527005/bmid_cyklus-vlkodlaka-655e3c602451d.jpg 4 306 95

První výkřik se ozval od zasněženého železničáře, který cítil, jak se mu tesáky zahryzly do krku. Další měsíc se ozval výkřik extatické agónie napadené ženy v její útulné ložnici. Nyní se scény neuvěřitelné hrůzy objevují pokaždé, když na odlehlé mainské městečko Tarker Mills zasvítí úplněk. Nikdo neví, kdo bude napaden příště. Jedno je však jisté. Když měsíc ztloustne, Tarker Mills zachvátí ochromující strach. Ve větru je totiž slyšet skučení, které připomíná lidská slova. A všude kolem nechává stopy netvor, jehož hlad nelze ukojit...... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: ekniha , Beta-Dobrovský
Originální název:

Cycle of the Werewolf , 1983


více info...

Přidat komentář

Hadati
včera 4 z 5

Příjemná oddechovka rozdělená do 12 měsíců začínající lednem a konče silvestrovskou nocí, kde hlavním protagonistou je vlkodlak. Tuhle pěkně ilustrovanou povídku máte přečtenou za hodinku a neskýtá žádné velké překvapení. King je však vynikající vypravěč, takže i v klišovitém běžném příběhu o vlkodlakovi dokáže čtenáře zaujmout. Jednohubka za 3,5 hvězdičky.

zandu
23.04.2024 5 z 5

Krásná jednohubka


TessieB
20.04.2024 4 z 5

Dokážu si představit, že by tuhle krátkou knížečku King dokázal přetavit v nervy drásající román. Škoda, že to mělo tak málo stran, každopádně to bylo fajn čtení a ilustrace byly super.

Ivan Kučera
19.04.2024 3 z 5

Tak sme sa 40 rokov od vydania v USA (!) dočkali českého vydania. Je to o to nepochopiteľnejšie, že napr. Cintorín zvieratiek sa v ČR dožil šiestich reedíicí (ak rátame aj e-booky). Priznám sa, že nerozumiem, prečo práve táto novela nebola dodnes u nás vydaná v žiadnej Kingovej zbierke, či bol nejaký divný problém s autorskými právami alebo čo. Smutné je, že nám to neprezradí ani samotný vydavateľ na obálke. Keď už predávam niečo exkluzívne, snažím sa to patričným spôsobom odprezentovať, nie? No, asi nie. Nevidím problém v tom, že „len“ novela vyšla v samostatnej knihe. V minulosti v ČR takto vyšla poviedka Skvrna od Gillian Flynn, má na 72 stranách, takže 136-stranový Cyklus vlkodlaka oproti nej pôsobí ako románový monument na úrovni Pána prsteňov a Temnej veže (ehm). Ako u nej, ani u Cyklu vlkodlaka nevidím malér v nízkom počte strán, ale žiaľ v oveľa dôležitejšej veci: a tou je kvalita. Nepáčilo sa mi to, bolo na tom príliš vidno špecifické pozadie vzniku. Ak som to správne pochopil, pôvodne sa malo jednať o ilustrovaný kalendár, kde by ku každého mesiacu King napísal hororový text a bolo by to sprevádzané ilustráciami, ale keďže bol King ťažký grafoman už na začiatku 80. rokov, tak počet znakov „prekvapivo“ nebol schopný dodržať a tak napokon nevznikol kalendár, ale „obyčajná“ novela. Na výsledku je to poznať. Nie je to klasický príbeh, lež útržkový pohľad do života obyvateľov mestečka terorizovaného vlčím mužom. Až ku koncu sa zjaví niečo, čo by sme azda mohli nazvať dejovým oblúkom. Cyklus vlkodlaka zaujme najmä vizuálnou stránkou. Je v ňom prehnane povedané viac ilustrácií od Bernieho Wrightsona, než samotného textu. Bernie sa podieľal na niekoľkých komiksoch (Bažináč je skvost) a zahanbiť sa nenechal ani tu, hoc objektívne nemôžem povedať, že by som padol na vlkolačí ňufák tak, ako napr. pri Bessovom Draculovi (keď už sme pri komiksoch). I tak ale jeho výtvory predstavujú vysokú školu kresličstva a to dokonca do takej miery, že by som si tento banálny príbeh radšej predstavil vo forme komiksu. Zvláštne je, že jednotlivé obrázky sú štýlom natoľko odlišné, až mi to na prvý pohľad pripadalo ako práca viacerých autorov. Našťastie predsa len je to King, takže sa vytasí s viacerými vcelku príjemne originálnymi vecami, ako je vydierania vlkolaka skrz korešpondenciu (!), jeho pomerne nečakaná identita, alebo prítomnosť chlapca na vozíku a jeho dobráckeho strýka. Film s Garym Buseym sa mi páčil viac a už ten nebol žiaden zázrak. Béčkarský dojem vo mne vyvolalo vydanie v podobe flexoväzby, čo je vraj čosi medzi pevnou a mäkkou väzbou, ale mne to pripomínalo klasický paperback. Ako Stephen, aj ja mám pre paperbacky slabosť, ale tu si to pýtalo tvrdú väzbu (a väčšie rozmery a iný druh použitého papiera, nie toto lesklé čudo).

ddkk
09.04.2024 5 z 5

Cyklus vlkodlaka je krásně ilustrovaná povídka, jejíž děj je rozdělen do jednotlivých měsíců v roce. Podle mne - mistrná. A stejně jako u Laurie je překvapivě (na Kinga) úsporná, ani slovo navíc, ani slovo, které by chybělo.

Děs, jimž je zmítáno městečko Tarkers Mills, je nelíčený, dějí se hrůzné (jak jinak) věci. A opět je tu nečekaný hrdina a nečekaný původce všeho zlého...

Líbilo se mi to, moc. Takže doporučuji. Navíc je to fakt hezká knížečka.

MichelleKing
31.03.2024 4 z 5

Stephen King jednou řekl, že „povídka je jako rychlý polibek ve tmě od cizince“, a to v podstatě platí i zde.
Dostáváme dvanáct krvavých kapitol a spoustu fantastických ilustrací od Berniho Wrightsona.
Stručněji : krátký a sladký... jo a POZOR na MĚSÍC!

Marekh
31.03.2024 5 z 5

Jedná se o povídku, kterou lze přečíst během krátké chvíle.

Kniha se mi líbila a myslím si, že si knihu mohou přečíst i děti.

Kniha je pěkně graficky zpracovaná. Nachází se v ní křídový papír a černobílé a barevné ilustrace.

Zemlja
31.03.2024 5 z 5

Koupila jsem si ji s nadšením. Krásně vypadá - hladká, pevná obálka, malý formát, krásné ilustrace. Příběh je jednoduchý, ale i v jedné krátké kapitole dokáže Mistr vytvořit bohatou představu o místě, postavách, atmosféře. Potvrdil mi i vlastní zkušenost - rodiče často dětem nestačí, je třeba mít chápající tety nebo strýce. Jen škoda, že rytmus prvních kapitol nevydržel v celé knize.

Zuzka_Zuu
20.03.2024 5 z 5

Kniha popisující každoměsíční cyklus proměny vlkodlaka, skrz vraždy postupně rozkrývající, kdo že se to skrývá v tom huňatém kožichu. Kniha se během pár stran odehrává po celý rok, měsíc co měsíc - co měsíc, to jedna kapitola. Kniha je proložená nádhernými ilustracemi. Za mě super oddychové čtení a ilustrace tomu daly třešničku už na tak skvělém dortu :)
Moje první Kingovina a rozhodně ne poslední.

"Třicet dní je dlouhý duben,
září, listopad a červen,
ostatní jsou delší, zdá se,
jen ten druhý vymyká se,
ať je slunce, zima, nebo padá déšť,
v každém kulatý měsíc zahlédneš."

Lenka.Vílka
19.03.2024 5 z 5

Jak že to napsal Simmons o novelách tvářích se jako román? :D

Cyklus vlkodlaka je taková formátem roztáhlejší povídka, která obsahuje ilustrace, takže působí jako novela, a celé to vizuálně působí jako klasická kniha. Celé tohle vydání beru jako dárek pro čtenáře. Byť "tvrdé čtenářské jádro" má už samozřejmě načteno ze starého amatérského překladu. Ale teď konečně vychází tak, jak má. Jasný, někomu může vadit celý tohle všechno kolem, co knihu zbytečně natáhne a ona se ve výsledku tváří jako něco delšího. Ale mě to přišlo naopak milý. Jednotný vizuál způsobu přechodů mezi kapitolama měsíců, samotná kapitola měsíce, ilustrace. Jsem s tím v pohodě. Navíc ilustrace jsou fajn, takže pohoda. Proč zbytečně ramcat, že? :)

No, a jelikož teď technikálie máme už za sebou a jde se na příběh...

Cyklus vlkodlaka je vlastně docela fajn příběh, který sleduje...no, světě div se, cyklus vlkodlaka...a je to docela příjemná divočina. Postavy jsou fajn, styl vyprávění taky. Ten se nejdřív soustředí na jednotlivé postavy, kterou jsou ze začátku jenom sváča a nic víc, aby se to postupem přesunulo do ucelenějšího vedení, kdy už se s tím lidé rozhodnou něco dělat, ale taky zároveň se blíže podíváme na zoubek samotné bestii.

Takže jo, bylo to dobré. Nehodlám si stěžovat. Povídka s ilustracema vydaná jako kniha. Neuráží mě to, takže žádné falešné snižování hodnocení  ;)

Birlibán
16.03.2024 4 z 5

Opravdu textově krátká kniha. Dvanáct měsíců, dvanáct kapitol, dvanáct zjevení bestie za úplňku. Příběh by se dal shrnout do pár stránek. Úroveň knihy zvyšují četné ilustrace. Pro milovníky či sběratel Kinga je kniha OK, ostatní čtenáři prostý příběh mohou pominout. Čtvrtá hvězda za ilustrace.

Ajrad1981
11.03.2024 2 z 5

V té knížce je snad víc obrázků a prázdných stránek než stran s textem! (Navíc ty obrázky mě zas až tak neuchvátily.) Mrhání papírem. A horor? To teda taky ne. Možná tak pro děti, i vzhledem k tomu, jak to skončí.
Příběh to není zas tak špatný, ale jako povídka. Vydávat to jako samostatnou knihu je podle mě dost velký úlet.
Zaujal mě způsob, jakým se z člověka může stát vlkodlak. Ale nic víc.

heavy66
10.03.2024 4 z 5

Look out, beware
When the full moon's high and bright
In every way I'm there
In every shadow in the night

Kingova strašidelná kalendářní jednohubka, inspirace pro profesora Lupina!

Michelle13
10.03.2024 3 z 5

Je to jedna z prvních knih od autora a i přesto, že příběh je poutavý a strhující, vás vtáhne do světa neuvěřitelné hrůzy a napětí. Příběh začíná v malém městečku Tarker Mills, kde se začnou dít podivné a hrůzostrašné věci při úplňku. Obyvatelé města jsou sužováni neznámým netvorem, který se proměňuje ve vlkodlaka a páchá nesmírné hrůzy. Kniha má nádherné ilustrace, které ke knize opravdu patří a dají knize nový formát. Jen neočekávejte hodně od příběhu. Není to klasický King. Pokud máte něco načteno tak vás to od autora neodláká, ale pokud s touto knihou začínáte dejte mu určitě ještě šanci, protože má tak skvělá díla, která si určitě zaslouží vaši pozornost. Tím, že je to moje několikátá kniha tak hodnotím průměrně, protože mě to nenadchlo ani nezklamalo. Líbilo se mi to, ale díky těm ilustracím šlo příběh lehce odhadnout. Četla jsem ve společném čtení (sice jsem to měla přečtené hned), ale i tak jsem si to čtení moc užila a jsem ráda, že knihu mám doma. Těším se na další autorova díla.

smudlajs
04.03.2024 4 z 5

Cože? Tohle mám jako číst? To snad nemůže King myslet vážně! Takhle jsem reagovala po otevření knihy. Jenže King je prostě King Už po první kapitole mě kniha vtáhla a cítila jsem se úplně stejně jako když čtu pětisetstránkový román. Na pár stránkách dokáže vykreslit poutavý příběh se zajímavými postavami. Skvělá jednohubka.

Ronnie68
01.03.2024 4 z 5

Útlá kniha od Mistra hororů... je doplněna o ilustrace ... příběh byl stručný a jasný... přečteno skoro během chvilky ... se šťastným koncem (svým způsobem) ...

Hanina61
27.02.2024 5 z 5

Byla jsem v knihovně vrátit Kingův "Revival" (pět hvězd) a moje srdce zaplesalo, když jsem zjistila, že je k vypůjčení "Cyklus vlkodlaka". Odnesla jsem si tento malý skvost domů a přečetla ho ještě týž den. Opravdová lahůdka pro milovníky Kinga, bavil mě styl vyprávění, rozvržení textu do kapitolek po měsících, dech beroucí ilustrace a samozřejmě příběh samotný, tím víc, že vlkodlačí příběhy mě moc baví... :-)

Deia
27.02.2024 3 z 5

King patrí k mojím veľmi obľúbeným autorom, ale táto kniha u mňa nebola trefa do čierneho. Je až príliš krátka. Spočiatku je to čo jedna kapitola, to spln a smrť nejakej postavy. Až niekedy v polovici tam začne byť náznak väčšieho deja, kedy niekto útok prežije a niekto ďalší sa snaží tomu postaviť. Ale pre mňa je ten náznak príliš slabý. Ako je to napísané parádne a škoda, že King okolo toho námetu nepostavil rozsiahlejší príbeh, snáď aj celú knihu. Takto mi to prišlo o ničom a už pár hodín po dočítaní som aj zabudla, že som to vôbec čítala. Grafické spracovanie a ilustrácie sú pekné, ale priznám sa, ja na takéto veci nie som. Kľudne príbeh mohol byť súčasťou nejakej zbierky poviedok, za mňa by to bolo lepšie. Ale zas, za prečítanie to určite stojí, dá sa to zmáknuť snáď za hodinku.

Gracian1964
22.02.2024 5 z 5

Jednohubka od Majstra. Pôvodne vydaná už v 1983, tak som považoval za povinnosť vlastniť ju.

micha-ella
16.02.2024 3 z 5

Knížka se mi líbila vzhledově - je to takový dárkový kousek s křídovými papíry a s ilustracemi. Obrázky jsou pěkné jen ty černobílé, barevné mi spíš připomínaly dekorace na maringotkách u kolotočů. Text je pohádka pro dospělé, Kinga znám jinak.