Andělská tvář 1

Andělská tvář 1 https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37118/bmid_andelska-tvar-1-PO0-37118.jpg 4 339 88

Andělská tvář série

1. díl >

Píše se polovina devatenáctého století. V rodinném sídle Mornay na jihu Francie, v napjaté atmosféře vzájemné nenávisti spolu žijí dva bratři - divoký a nezkrotný Filip a jeho pravý opak, aristokraticky jemný a ve společnosti oblíbený Raoul. Jeden z nich kdysi dávno zachránil z hořícího kláštera krásnou neznámou dívku… a ta se po letech shodou podivných náhod ocitá na Mornay jako nevěsta zámeckého pána. S Charlottiným příchodem zámek doslova ožívá. Pod zdánlivě klidným povrchem bezstarostných slavností, plesů a honů však doutná skrytá, všudypřítomná hrozba. Charlotta se mnohokrát ocitá v nebezpečí života, ale jako by nad ní bděl anděl strážný… Klasický příběh o věčném souboji dobra a zla byl převeden i do filmové podoby.... celý text

Přidat komentář

Barcasss
01.03.2024 5 z 5

Četla jsem již podruhé a stále je to příjemné čtení a opět jedním dechem.

gabriela8704
25.10.2023 5 z 5

Kniha, která vás nepustí. Naivita, mlčení a spravedlnost a to vše pokriveno lži a ochotou věřit lžim.

Tak moc lidského charakteru můžeme najít v dnešní době. Mlčet, být naivní anebo dělat, že lži nejsou a neexistují. Lidské dnes tě nenávidím a zítra miluji. Hnus, naprosto chápu jak Charlotte muselo být.


Jana-Marie
14.09.2023 5 z 5

Krásná kniha - četla se velmi dobře. Červená knihovna, ale asi jsem něco takového potřebovala - takže mi maximálně sedlo. Už se těším na druhý díl.

Amneris
06.08.2023 5 z 5

Jako první jsem viděla stejnojmenný film, který se mi velmi líbil, i když nemá zrovna nejlepší hodnocení, možná je to režiséremTroškou (jeho filmy mám ráda). Při sledování jsem si říkala, ze mi v tom filmu něco chybí, jakoby část prostě byla useknutá. A teď už chápu, proč tomu tak bylo. Kniha je mnohem obsáhlejší než film, hlavní postavy jsou vykreslené jinak. Velmi mě překvapil konec. Jsem zvědavá, o čem bude druhý díl.

Elzebeth1655
15.04.2023 5 z 5

Osobně mě tato kniha nadchla, což ale připisuji faktu, že jsem ji četla v rané pubertě, kdy mi přišel takovýto příběh úžasně romantický. Dospělému, světa znalému čtenáři se bude asi kniha jevit absurdní, takže čtení jen na vlastní nebezpečí.
Jediné čeho se dost bojím, je druhý díl, o jehož existenci jsem neměla tušení a nevím, jestli bych si četbou po letech nepokazila kouzlo

Co se filmu týče, velice mě mrzí že je pro tolik lidí zklamáním, protože osobně myslím, že má své kouzlo (v životě by mě nenapadlo, že za tak pěkně esteticky zpracovaným filmem stojí právě Troška), ale chápu, i já se u něj občas cynicky ošklíbám, když si chci zavzpomínat na mladá léta. :)

kiki11
05.03.2023 5 z 5

Trochu mě mrzelo, že jsem jako první viděla film (který se mi mimochodem moc líbil a popravdě nechápu, proč je tak zatracovaný - asi díky předpojatosti vůči Troškovi), protože jsem znala děj a díky tomu jsem neměla ze čtení tak dobrý zážitek. Překvapilo mě, že je ústřední dvojice v knize vykreslená úplně jinak než ve filmu, takže mi v hlavě neustále vyskakoval obraz Kuklové a Pomejeho, kteří se mi tam moc nehodili. Kniha ale byla úžasná, Körnerová opět brilantně využila svůj spisovatelský um a dokázala mě ke knize připoutat na dlouhé hodiny. Mám ráda historické romány i romantické příběhy protkané tajemnem a nějakou tou kriminální zápletkou, takže jsem dostala přesně to, co jsem očekávala a strávila jsem nad knížkou velmi příjemný čas. O existenci druhého dílu jsem neměla ponětí, ale když jsem ho objevila, měla jsem velkou radost a už se nemůžu dočkat až zjistím, jak bude příběh pokračovat.

Noctua8
02.11.2022 3 z 5

Taková klasická aristokratická romantika. Nijak komplikovaná, ani překvapivá.
Co mě ale překvapilo velmi, byl fakt, jak moc je kniha stejná jako film. Vlastně naopak. Jak film doslova kopíruje knihu včetně většiny dialogů. Scénárista si to značně ulehčoval... Snad kromě umístění zámku, které je ve filmu na pobřeží moře a v knize v hlubokých lesích. Nicméně ve mě kniha probudila zvědavost, přečíst si i druhý díl....

zoew
26.09.2022 4 z 5

Dojem z příběhu mi trochu kazilo filmové zpracování, hlavní hrdiny bych si rozhodně nepředstavovala tak, jak je obsadil Zdeněk Troška, snad jen s výjimkou Filipa Blažka. Duo Kuklová-Pomeje za mě bylo totálně mimo mísu. Ale i tak jsem si čtení užila.

michaella03
08.09.2022 5 z 5

I při opakovaném čtení má kniha stále své kouzlo - napětí, tajemno, romantika, strach. I přesto, že vím, jak příběh dopadne, neubírá mu to na čtivosti, ba naopak. Četbu jsem si občas zpříjemnila poslechem hudby od Petra Maláska, který složil soundtrack ke stejnojmennému (a dle mého názoru povedenému) filmu - určitě doporučuji, hudba dokáže navodit tu správnou atmosféru. Kniha patří k mým nejoblíbenějším, určitě si ji znovu přečtu.
"Osud se mnohdy skládá z drobností, jimž v době, kdy se dějí, nepřikládáme žádnou váhu."

Petrasuvicka
08.09.2022 3 z 5

Jak kulhavá kobyla. Chvíli se nemůžu začíst, chvíli je vše skvělé, pak zas chaotické a zmatené nebo zdlouhavé. Navíc je celý příběh hrozně "ach och", na tyhle super naivní, zlatovlasé a modrooke panenky opravdu nemám trpělivost. Navíc se mi a každým řádkem před oči cpala uhekana Kuklová a Pomeje, takže z téhle Kornerove, kterou jinak čtu velice ráda, opravdu nemám valný zážitek.

hankapimi
03.03.2022 3 z 5

Kdysi dávno jsem viděla film, kde hrál J. Pomeje a M. Kuklová, ale moc si z něj nepamatuji, čili mne téměř nezaujal. Při čtení knihy jsem si uvědomila, že jsem ji kdysi dávno musela číst, protože jsem si pamatovala, že nic není takové, jak se jeví. Takže mne nečekalo žádné překvapení, ale statečně jsem dočetla až do konce z úcty k paní autorce.

Péťa1950
20.10.2021 2 z 5

Čtivá pohádka pro romantické duše.

Jozefina
02.10.2021

Knihu jsem přečetla jedním dechem. Velmi pěkná čtivá kniha.

maryska09
25.05.2021 4 z 5

Milá pohádka pro dospělé, kde dobro a láska zvítězí nad zlem a nenávistí. Ani film podle ní natočený neurazí, škoda že je tak málo oblíbený. Knihu každopádně doporučuju pro milé, napínavé čtení.

Ruxandra
14.02.2021 5 z 5

Jednoznačně lepší než film, který jsem ale jako mladší také měla ráda.

Micha-Él
23.11.2020 5 z 5

Nádherná knížka, k níž mě přivedl podle mého názoru velmi zdařilý film! Příběh je sice uváděn jako romantický či milostný, ale pro mě to určitě nebyla přeslazená, bezmyšlenková červená knihovna. Romantická linka zde byla sice nesmírně důležitá a krásně, citlivě popsaná, ale všimla jsem si několika jiných kvalit. Zaprvé je to zajímavá a pravdivá kritika měšťanstva, které Körnerová opravdu nešetří. Dokázala jsem si celkem přesně představit, proč se Charlottě chování lidí příčilo. Zadruhé jde o zachycení vývoje všech tří hlavních postav. Napadlo mě, že podtitul knihy by mohl být Proměna. Zaujalo mě rovněž, jak autorka vystihla lidskou slabost snadno podléhat předsudkům. Jemný, sympatický Raoul přece musí být laskavý, naopak drsně a zanedbaně vypadající Filip chladnokrevný, bezcitný, krutý... Happy end se mi moc líbil, i když mi v mnohých romantických příbězích spíš vadí, tady bych jiný konec nejenže nechtěla, ale nedokážu si ho ani představit. Příjemně polaskal moji romantickou dušičku :)

SBH
06.11.2020 4 z 5

Obal knihy s odkazem na film je dost vypovídající. Moje chyba, ale knihu jsem četla až po filmu a scény i herci mi tam naskakovali.
Kdybych se pokusila od tohoto závaží odpoutat, byla kniha jednoznačně skvělá. Poutavá, zábavná, napínavá a přiměřeně chytrá. Skvělá psychologie postav a dialogy. Chyběl mi tam humor, co se dá dělat. Další mínus byla povaha Charlotty a to, jak se k ní okolí chovalo. Filip jí nedá žádné informace, ale její nevědomost označí za hloupost. Ona je pro změnu náladová a její drahoty mi pily krev. Jenže tohle zřejmě k romantické literatuře patří.
Podle mne patří H. M. Körnerová k nejlepším českým autorkám v tomto žánru.

Alix
23.10.2020 3 z 5

Právě jsem dočetla a překvapilo mne, jak moc se mi kniha líbila a jak rychle jsem ji dočetla. Správná míchanice romantiky, tajemna, intrik a lásky, ale není tady ta ufňukanost červené knihovny, milostné scény se nekonají a děj je plný zvratů. Občas sice neuvěřitelných, ale zvratů v zajímavém obalu. Líbil se mi i film a nějak nechápu, proč je považován za propadák. Kniha je samozřejmě lepší, jak už to tak bývá, a určitě jsem s ní strávila pár velice příjemných hodin.

katallinka
15.08.2020 4 z 5

Velmi pěkná a napínavá kniha. Mrzí mě, že jsem už kdysi viděla film, takže jsem nebyla tak moc překvapená.

Lidka22
30.07.2020 5 z 5

Krásná kniha, škoda že ji zfilmoval Troška.