Alena Mornštajnová

česká, 1963

Diskuze (75)

Přidat příspěvek

Andělský
08.08.2023

Aféra s Toy Box mě minula, i když jsem knihu četl až dávno po ní. Včera jsem narazil na rozhovor, kde Alena Mornštajnová tvrdí, a není se jí co divit, že jí celá záležitost vzala chuť psát. Doufám, že se to nesplní a nadělí nám další čtení.

Hamec
26.05.2023

SeznamZprávy, 25.5.2023
Přišla jsem o chuť psát, říká nejprodávanější česká spisovatelka (28 minut)
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-galerie-osobnosti-prisla-jsem-o-chut-psat-rika-nejprodavanejsi-ceska-spisovatelka-230854


hannah2000
06.05.2023

Knížky paní Mornštajnové čtu ráda, tak sem přidám odkaz na jeden starší rozhovor. Mluví zde o knize Hana, o dětských knížkách, o tom, jak se na psaní připravuje i o překládání knih.
https://www.nnmagazine.cz/alena-mornstajnova-priste-budu-psat-o-zelenine/

vas
29.04.2023

Ad Srdcervoucí článek v Reflexu o Aleně Mornaštajnové aneb kritika kritického časáku, plného kritiků
Časopis Reflux, podoben jedovatému tropickému slimáku, matlá přičinlivě svůj kritický sliz nejenom po knize paní Mornaštajnové, ale i po celém širém okolí. Sám jsem před časem dostal jednu kapku toho neřádstva do oka (docela to svědí). Reflux si však také zasviní tu svou drobátko nechutnou kluzkou cestičku, kterou mu dláždí literáti světového významu. Nevěříte? Co tak třeba květomluvná redaktorka a spisovatelka Adéla Knapová? Ta si nalévá kávu prudkým zdvihem slonovinově zbarvené varné konvice a syčivě bublajícím vodopádem průsvitné horkosti si plní svůj maličký, filigránskými rytinami zlatavě zdobený šálek, plný kolumbijské voňavé černi, jež se varem a kostkami třtinového cukru mění v ostře tříštivou sladkost vln hlubokého Černého moře a přitom slyší křik racků, hned po prvním lahodném doušku, který ji lehce podráždí patro i jemné chřípí. Nestačí? Tak tedy přidám jiného velikána a zároveň nositele prestižní ceny Hvězda Reflexu. Infantilně nasládlý poeta Tomáš Zdechovský, jehož kapky medu jsou dávkovány maličkým, ale velmi jedovatým žihadýlkem je už přece persona formátu Rimbauda či alespoň Goetheho. Věru nebezpečná literární smetánka, s níž se není radno dostat do křížku:) Že tomu nerozumíte, to ale přece vůbec nevadí. Od toho kritika kritiky přece je.

tygřík2
25.04.2023

Kateřině Kadlecové leží paní Morštajnová nějak v žaludku! (Skoro to vypadá, že proti ní něco má.) Tolik zloby a nenávisti, co prýští z článku, na který zde poukazuje Hamec, jsem už dlouho neviděla, snad jen v předvolebních slovních útocích některých politiků na konkurenty. Vzpomněla jsem si na větu, kterou jsem kdesi četla, zněla nějak takhle: kdo umí je umělcem, kdo ví, jak všechno udělat nejlíp, ale neumí, je kritikem. Ono na ní asi něco bude...

Hamec
24.04.2023

Reflex.cz, 24.4.2023
Zneuznaná Alena Mornštajnová, nově též zlodějka příběhů, si opět stěžuje: na Literu, na kritiky, na všechno
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/118509/zneuznana-alena-mornstajnova-nove-tez-zlodejka-pribehu-si-opet-stezuje-na-literu-na-kritiky-na-vsechno.html

Hamec
21.04.2023

ČRo Vltava, Mozaika - 21.4.2023
Rodinná obžaloba a čtenář jako soudce. Alena Mornštajnová pátrá v románu Les v domě po kořenech zla (7 minut)
Z čeho vyvěrá zlo, proč se mu lidé nedokážou postavit a jak se z mlčení stane lež? Jaká je právě vydaná knižní novinka Aleny Mornštajnové Les v domě, jak je s ní autorka spokojená, o co jí při psaní šlo a v čem je jiná než její předchozí prózy?
https://vltava.rozhlas.cz/rodinna-obzaloba-a-ctenar-jako-soudce-alena-mornstajnova-patra-v-romanu-les-v-8976867

Snoopi
19.06.2022

Moc mě těší, že na knižním veletrhu v Praze Svět knih 2022 jsem zastihla i tuto autorku. Nevadila mi velmi dlouhá fronta, jíž jsem si musela vystát, než na mě přišla řada, a která svou délkou vlastně svědčila i o oblíbenosti a popularitě této spisovatelky. Paní Mornštajnová sama o sobě byla moc milá, pobavilo ji, že jsem jí k podpisu přidala i výtisk knihy Tiché roky, který jsem s sebou vláčela z naší knihovny, a vepsala do něj milé věnování. Na chvíli jsme ztratily i pár slov, která rozhodně nebyla ztracená, a já se těším, až si od ní přečtu další knihy. Když zjistila, odkud jsem, zmínila se o tom, že se jako každý rok chystá též na knižní veletrh v Brodě: mám se tedy opět na co těšit a věřím, že se uskuteční.

jankor
04.01.2022

Každá knížka, která Vás chytne a nepustí je dar z nebes, a Hana to splnila 100%. Ostatní knížky jsem přečetla také, byly výborné, ale Hanu nepřekonaly. Autorka byla pro mě velikým překvapením a hned se stala mojí favoritkou. Doufám, že nás ještě nějakým stejně příjemným čtením v bodoucnu potěší......

Chytuš
05.09.2021

Paní Mornštajnová, děkuji za další odzbrojující čtenářský zážitek! Smekám klobouk, Vaše spisovatelské umění je naprosto fascinující!

tygřík2
28.07.2021

Paní autorka mne svým psaním dostala. Mám vždy ke knihám - bestsellerům nedůvěru, protože mne často zklamou. (Čtu je se zpožděním, aby mne neovlivňovaly nadšené výkřiky mých známých.) Jsou ale i světlé výjimky a k nim od teď patří i knihy paní Mornštajnové.

velryba4075
24.06.2021

Já jsem naopak pochopil knihu jako fikci, s tím jsem také ke knize přistupoval. Drobnosti bych odpustil. Celkově se mi kniha velmi líbila, stejně jako předchozí komentář jsem viděl zrcadlení 50. let a jsem moc šťastný, že u fikce zůstalo. I když jsem měl tu možnost poznat po účasti ve stávkovém výboru ve fabrice v roce 1989 jak je snadné být na hodinu propuštěn a díky vzedmutí a zájmu lidí v továrně jsme museli být vzati zpět.
Kéž by lidi byli opět tak aktivní a nebáli se stát za pravdou a svými názory
Mé hodnocení díla paní spisovatelky je opět kladné.

Marta948
21.04.2021

Od paní Mornštajnové jsem přečetla všechno, co u nás dosud vyšlo. Většinu knížek jsem četla jedním dechem dlouho do noci. Její nejnovejší dílko Listopád se těm předchozím dost vymyká a rozhodně ne v kladném slova smyslu. Předchozí autorčina díla se vyznačují důkladným studiem historických souvislostí, které prolínají silné osobní příběhy hlavních hrdinů. Nová knížka je profesionálně výborně a poutavě napsaná, to je ale asi tak všechno, co se dá pochválit. Námět je tendenční, skoro to vypadá, že je psaný na objednávku. Fiktivní děj a osudy hlavních hrdinů jsou vymyšlené v duchu padesátých let. V osmdesátkách už nebyli lidi zavíráni na dlouhá desetiletí za politické postoje, ani jim z týchž důvodů nebyly odebírány děti. Škoda, že se autorka nedržela historických témat. Za mne velké zklamání a ztráta času.

hana6324
28.01.2021

Její knihy na mě mají úžasný psychoterapeutický účinek. Škoda, že už mám všechny přečtené.

DámaMáma
08.01.2021

Jedna z mých nejoblíbenějších spisovatelek. Každá jedna kniha je skvost a přečetla jsem všechny s takovym zaujetím, jaké se mi už dlouho nestalo. Její knihy jsou zkratka strhující. Hluboké, o životě s životem v nich.

EvikU.
12.11.2020

Všechny její knihy pro dospělé čtenáře mám přečtený a wau. Musím říct, že opravdu každá její kniha mi měla co říct a moc jsem si její čtení užívala. Ještě si s dcerou přečteme Strašidýlko, protože tuhle autorku musím mít komplet přečtenou. Určitě všem doporučuju. Pro mě je to další česká autorka, u které vím, že když ji vyjde kniha, jdu si pro ní!

Aligator805
19.08.2020

Od této spisovatelky jsem přečetla všechny její knihy. Jsou velice krásné. Jejich společným jmenovatelem je nádherná čeština. Paní Mornštajnová má úžasný cit pro český jazyk, což je dnes velmi milé a moc často se to nevidí.

kniha80
13.08.2020

Když se mi do rukou dostala Hana, proplakala jsem celé odpoledne, zhltala jsem i další knihy a potřebovala bych ,aby paní Mornštajnová napsala každý týden nový titul, jak rychle a ráda je čtu :-)

iva23
06.08.2020

Když je nějakého autora plné knihkupectví a v knihovně je na něj pořadník, bývám většinou zklamaná. Paní Mornštajnové se to ale netýká, její knihy jsou zárukou výborného čtení.

Adlinkaa
27.07.2020

Od Mornštajnové jsem přečetla všechny knihy. Některé knihy se mi líbily víc, ale ani jedna mě nezklamala. Každá kniha je originální a napsaná s takovou dokonalostí, že se knihy prostě čtou sami. Jestli bych měla vybrat moje nejoblíbenější české spisovatele a spisovatelky, bezpochyby bych vybrala právě Mornštajnovou.