Záhada zlaté štoly zajímavosti

Záhada zlaté štoly https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/213972/mid_zahada-zlate-stoly-213972.jpg 4 739 96

Další z příběhů královského prokurátora Oldřicha z Chlumu se tentokrát odehrává v okolí Prahy. Nevysvětlitelným způsobem se při cestě z královských dolů v Jílovém u Prahy ztratí truhlice plná zlata. Král Přemysl I. Otakar povolá Oldřicha z Chlumu, protože je jasné, že...

Zajímavosti (5)

Vyšlo v nezkrácené podobě i v audio verzi, čte Aleš Procházka. (lioncel)


V Jílovém se původně netežilo zlato hlubinně ale tzv. jílováním - odtud také pochází jméno Jílové. Při jílování jsou vodou rozplavovány zlatonosné sedimenty v těžebním poli na povrchu svahů. Lehké příměsi se vodou odplavily, těžké materiály včetně zlata se hromadily pod svahem, a následně se čistily rýžováním. (Titus)


Zásadní roli v jedné z vedlejších dějových linií hrají kostky domina. Domino však vzniklo na Dálném východě a trvalo poměrně dlouho, než jej poznala i Evropa. U nás se objevuje někdy v 18. století. (Titus)


Kostel v Jílovém byl zasvěcen sv. Vojtěchu až v 17. století. Do té doby byl kostelem sv. Mikuláše. (Titus)


Na sešlosti v domě mincmistra Eberharta se podává fazolová polévka. Fazole však pocházejí z Ameriky, kde mají dvě centra vzniku. Do Evropy se dostaly až s prvními průzkumníky, pravděpodobně již s Kryštofem Kolumbem. Zprvu však byly pěstovány pouze jako okrasné rostliny. (Titus)