Život se skládá ze vzpomínek. Z dobrých i ze špatných. Ty dobré si pamatovat chceme, ty špatné se připomínají samy.

recenze

Naslouchač (2016) 5 z 5 / terka98
Naslouchač

Svět otrokářů a otroků,
svět bohatých a chudých,
svět věčně mladých a těch, kteří denně umírají
v nelidských podmínkách.
Kdo je však na kom závislý?

Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit. V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Těžba sklenitu však způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem. Sám kapitán pětadvacítky si ji vybere do svých služeb. Pětadvacítka je družina bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveného vzduchu za štítem. Ilan postupně zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.

První díl české fantasy nás zavede daleko do budoucnosti. Autorka nás seznámí hlavně se světem sklenařů. Ukáže nám jejich způsob života a sem tam se dozvíme pár informací o tom, jak žijí lidé v nížinách.
V knize se mi velmi líbilo, jak má autorka promyšlený každý detail svého světa. Jak historii, se kterou nás postupně seznamuje, tak způsob, jak to funguje mezi sklenaři navzájem i mezi nimi a lidmi z nížin. Stejně tak oceňuji promyšlenost sklenitu. Jeho druhy a možnosti použití. I rozdíly při jeho zpracování.

Trochu jsem se bála faktu, že naše hlavní hrdinka je ještě dítě. Nevěděla jsem, jak moc dobře se mi bude knížka číst z jejího pohledu. Naštěstí strach mě celkem rychle opustil. Ilan je jako postava velmi sympatická, byt trochu drzá a neví kdy je lepší držet jazyk za zuby, ale vzhledem k tomu že je to třináctiletá dívka, to není nic zvláštního. Stejně tak mi byla sympatická i pětadvacítka, tedy aspoň těch pár členů, na které se v knížce dostalo. Proto doufám že v dalších dílech dostanou prostor všichni členové družiny.

Jediné, co mi na knížce moc nesedlo, byli okolnosti kdy se poblíž Duvalského pohoří žije jako ve středověku, ale přesto vám tam někdo vypráví o nížinách a elektrice, letadlech atd. Dost často jsem zapomínala, že se příběh odehrává v budoucnosti, a to právě kvůli způsobu života jakým sklenaři musejí žít. Což samozřejmě není chyba příběhu. Jde pouze o to abych si na to zkrátka zvykla.

Po dočtení prvního dílu se s nadšením vrhám na druhý díl. A již se moc těším, co nám autorka přichystala za dobrodružství tentokrát.

Komentáře (0)

Přidat komentář