Jakmile v tobě vyklíčí semeno strachu, nepřestane růst.

recenze

Mráz nebo noc (2018) 5 z 5 / terka98
Mráz nebo noc

Meira by udělala cokoli pro záchranu světa. Nejdříve se ale musí naučit ovládat svou magii. Když jí vůdce tajného řádu z Paisly nabídne, že ji bude učit, neváhá ani chvíli. Ale Rozklad může porazit jen jediným způsobem – bude muset sestoupit do labyrintu pod Střídavými královstvími, vzdát se své magie a učinit tu největší možnou oběť. Mather se rozhodl najít a zachránit svou královnu, ale s plánovaným útokem na Angrova království se jeho cíl stále vzdaluje. A Ceridwen, které Angra zabil bratra a ukradl zemi, se snaží zachránit svůj lid i svou lásku. Meira, Mather a Ceridwen musí spojit všechna království Primorie, jinak ztratí všechno.

Závěr našeho příběhu, byl naštěstí mnohem lepší než díl druhý. Konečně jsme se dočkali nějaké akce, napětí i romantiky. Je pravda, že příběh jako takový svým schématem nebyl nejoriginálnější a konec vás tedy logicky moc nepřekvapí, i když se o to autorka snažila až do poslední chvíle. Ale jako celek byla tato knížka nejlepší z celé trilogie.

Moc fajn bylo rozdělení na kapitoly z pohledu Meiry a Mathera, které jsme měli i v druhém díle. Tento příběh, ale autorka oživila ještě o kapitoly z pohledu Ceridwen, což bylo fajn.
Sympaticky také působily postavy Rares a Oana. Sice jsme se o nich nic moc nedozvěděli, ale i přesto příběh oživily. Postava, u které jsem si nebyla moc jistá, byl král Jessy. Chvíli byl takový, poté zas úplně jiný. Nemůžu říct, že by se mi nelíbil, akorát bych uvítala, kdyby byl trochu více propracovaný.

V tomto díle se konečně „vztah“ mezi Meirou a Matherem již dá nazývat vztahem. Po dvou dílech si konečně oba uvědomili, co chtějí. Trochu mě mrzí situace okolo Therona, potom všem, čím si prošel, mi na konci knihy přišlo, že ho autorka odbyla. Byla bych radši kdyby se mu na konci věnovala trochu více detailněji.

Jako závěr našeho příběhu je knížka super. A trilogie je díky tomuto dílu jako komplet celkem povedená. Rozhodně nelituji toho času stráveného jejím čtením. To, co nám autorka nedala v druhém díle, dohnala v závěru.

Komentáře (0)