I ta nejsilnější sněhová bouře začíná jedinou vločkou.

recenze

Led nebo oheň (2018) 3 z 5 / terka98
Led nebo oheň

Zimní království bylo osvobozeno, ale krušné chvilky ještě nekončí. Aby Meira ochránila svůj lid, dovolí Cordellu kopat v zimních dolech. Tam ale najdou něco mocného a nebezpečného – magickou propast. Theron chce využít tento nález k poražení zla, ale Meira se bojí, co s sebou taková síla může přinést. Když se na zemi posledně objevilo tolik magie, povstal velký Rozklad. Proto nechce nechat nic náhodě a klidně se postaví i Theronovi. Ale nevystaví i tak své lidi nebezpečí?

Druhý díl této trilogie byl bohužel zklamáním. Kniha ze své velké části tvořila pouhou omáčku celého příběhu. Kromě posledních asi padesáti stránek byl děj nezáživný, vše se neskutečně vleklo a děj byl velmi předvídatelný.

Na „výpravě“, kterou Meira podstupuje, jí jde všechno podezřele jednoduše a neskutečně rychle, všude je první, všechno hned vyřeší, přesto, ale stále čteme, že už nemá moc času a musí si pospíšit. Co se týče jejího vystupování a chování coby „královna“, je mi jasné, že vzhledem k tomu, že byla vychovaná jako „voják“, neočekávám vytříbené chování. To, co ale Meira předváděla, bylo prostě hloupé, nedomyšlené a nechápu, proč se po každém rozhodnutí akorát divila, že to dopadlo špatně.

I chování Therona nebylo nic moc, stejně tak jako jeho „vztah“ s Meirou. Celé mi to přišlo takové…divné. Na jednu stranu chápu hezkou vyhlídku celkového míru, jakou Theron měl, ale to je asi tak všechno.

Kdo mi v tomto díle nevadil byl Mather. Kapitoly z jeho pohledu si mi líbily nejvíc. Když opět pominu jeho „vztah“ k Meiře, kdo ani sám Mather neví, jestli jí teda má nebo nemá rád a tak dále.

Také Ceridwen byla velmi příjemná a povedená postava, která celému příběhu dodala aspoň trochu šťávy, takže se kniha stala snesitelnou.
Okamžiky nebo akce, které měly být klíčové, zlomové a překvapivé byly bohužel valnou většinu velmi předvídatelné.

Knížka jako taková ale byla čitelná, člověk ale musí chtít ji přečíst, stránky se bohužel samy neobracely. Jediné, co tento díl zachránilo bylo jeho posledních asi padesát stránek, ty mě navnadily na poslední díl. A trochu vylepšily těch 250 stránek před nimi.

Komentáře (0)

Přidat komentář