Každý si myslí, že je hlavní hrdina svého příběhu.

recenze

Divotvůrce (2017) 5 z 5 / terka98
Divotvůrce

Magie je zrádná hra. Kellen je pouze několik okamžiků od svého prvního magického souboje a čtyř zkoušek, které z něj mají udělat divotvůrce. Je tu však jeden problém: jeho magie je slabá. Jste-li zavěcenci Jan’Tepu a blíží se vaše šestnácté narozeniny, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti. Buď to, nebo mít v záloze nějaký zázrak. Jenže Kellen nemůže spoléhat ani na jedno z toho. Nezdědil totiž žádné magické nadání a nemá tedy výjimečné schopnosti jako ostatní. Ví, že bude muset použít pár triků, aby nezneuctil svou rodinu a nestal se sha’tepským sluhou. A tak, když do městečka přibyde rázná a přímočará cizinka, Kellen je samé ucho. Ferius Parfax je ostřílená světačka, vyhnankyně, kterou musí uživit bystrý rozum a tři balíčky karet. A s kartami, které mu rozdal nemilosrdný osud, se Kellenovi bude hodit každá pomoc.

Tato knížka byla naprostá paráda. Děj odsýpal už od první stránky a čím více jsem četla tím to bylo napínavější. Postupně se vynořovala různá tajemství, problémy a nechyběla ani dávka humoru v podobě mnoho vtipných hlášek ať už z úst člověka nebo mluvící kočkoveverky, což je naprosto úžasné stvoření.

Hlavní postava Kellen mi byla velmi sympatická. Je odhodlaný, hodný, srdečný a chytrý. V knize mi žádná z postav nelezla krkem, když samozřejmě nepočítám nepřátele našeho hlavního hrdiny. Skvělou postavou je i Ferius Parfax, která většinu příběhu působí velmi tajemně a nikdy nevíme co od ní můžeme čekat, je to rázná, tajuplná a inteligentní žena. A informace, které se o ní během příběhu dozvídáme, mě velice překvapily. A pak tu máme Reichise, mluvící kočkoveverka, která by nejradši každého na potkání zabila a v celé knížce z něj padají ty nejlepší hlášky.

Celkově knížka napsaná z pohledu mužské hlavní postavy a spisovatelem, nikoliv spisovatelkou, je velmi příjemná a vítaná změna. Příběh není zaplácán žádným milostným trojúhelníkem a přehnaným množstvím romantiky. Celkem jsem se bála, že bude znám, že je knížka pro mladší čtenáře, když je na jejím přebalu napsáno od 12 let. To bylo, ale naprosto zbytečné.

Příběh je krásně propracovaný, stejně tak i svět kde se děj odehrává. Autor nám postupně odhaluje jedno tajemství za druhým. Dozvíme se, co všechno je člověk schopen udělat pro moc a úctu. To, že před mocí se může i celoživotní přátelství rozplynout jako nic. A mnoho dalších zajímavých zvratů. Už se moc těším na druhý díl.

Komentáře (0)

Přidat komentář