Žij a nech žít

recenze

Hlas kukačky (2019) / lada.ladislav
Hlas kukačky

Hned na úvod této recenze musím poznamenat, že romány pro ženy nečtu často. Hana Marie Körnerová však patří mezi uznávané a oblíbené české autorky, takže jsem se rozhodl, že si také nějakou její knihu přečtu: vystoupím ze své komfortní zóny a rozšířím si tak své obzory. Zvolil jsem výborně hodnocené dílo Hlas kukačky a to především ze dvou důvodů: mám rád historii a zejména období světových válek, do kterého je děj tohoto románu zasazen. A pak mě zaujalo, že je napsaný dle skutečných událostí.

Musím říct, že chápu, proč je tato kniha tolik oblíbená. Je opravdu velmi dobře napsaná. Asi by se dalo říct, že ženy si celý příběh přece jen užijí o něco více než muži. Hlavně proto, že právě ženské postavy jsou důležité a právě ženy jsou těmi, které musí všechno překonat a zvládnout - muži jsou oproti nim slaboši, kteří raději utečou, než aby se postavili čelem následkům svého chování.

Ženské zkrátka musejí vydržet víc. Musejí. A také to, třeba s vypětím všech sil, nakonec dokážou. Na rozdíl od mužů, kteří působí jako tvrdší a silnější, ale při životních prohrách se snadněji zlomí.

Pokud vás zajímá, jaká postava pro mě byla nejzajímavější, tak zvolím právě muže. A to takového, který spojuje všechny důležité ženské postavy, na nichž je román postaven. Tím mužem je Josef Pospíšil (manžel Irmy Pospíšilové). Autorka totiž nezapomíná celkem podrobně probrat i jeho osud. Pochází z nuzných poměrů, ale vždy toužil být "něčím víc". Částečně se mu to podařilo, protože (třeba na rozdíl od svých sourozenců) mohl studovat a získal tehdy uznávané povolání úředníka. Takže pak na ostatní působil jako muž na úrovni. Jeho cíle byly vždy vysoké, ale samozřejmě nedokázal dosáhnout všeho, co si zamanul. Ze svých proher vždy obviňoval druhé. A sňatek z rozumu, který spíše vypadal jako uzavření obchodní smlouvy než manželství, jeho povahu malicherného člověka jen posílil. Tomuto muži chybí zdravé sebevědomí. Tahle dějová linka mě zaujala a nevěřil jsem, že člověk opravdu může být takovým despotou, kdy se celý život rodiny točí jen kolem Josefových potřeb. Zasáhne osud i zde a vymstí se Josefovi jeho chování? Možná by se raději neměl tolik rozčilovat... Samozřejmě jeho chování k ostatním postavám plně pochopíte, až se dozvíte, jaký Josefův život vlastně byl.

Co se týče ženských postav, tak dějové linky jsou samozřejmě pěkně zamotané a plné tajemství. Důležité jsou vztahy matky a dcery, takže jako muž jsem zase mohl nahlédnout do "neprobádané oblasti".

Celý příběh mě bavil a dočetl jsem ho s chutí. Rozhodně jsem pochopil, proč je kniha tak dobře hodnocena. A takto vysoké hodnocení si opravdu zaslouží.

Komentáře (0)

Přidat komentář