Rozbité světy

recenze

Rozbité světy (2023) 4 z 5 / lada.ladislav
Rozbité světy

Česká autorka Markéta Prášková má na svém kontě už několik knih více se však zatím věnovala literatuře pro děti než beletrii pro dospělé. V minulém roce vydalo nakladatelství MOBA její první román pro dospělé čtenáře nazvaný Balada o snech. Mám ve svém okolí několik lidí, kteří byli z této knihy nadšeni. Nutno podotknout, že i recenze sbírá ve skrze pozitivní. Zamilovala si ji i moje žena. A protože máme společný rituál, kdy čteme stejnou knihu a následně si o ni povídáme, rozhodli jsme se tentokrát pro novinku této autorky s názvem Rozbité světy.

Hned na úvod mohu říct, že má žena byla z knihy úplně nadšená. Dokonce ji přečetla za jediný víkend! Mně to trvalo o něco déle, ale musím zdůraznit, že i mně se líbila. Autorka vypráví příběh dívky, která se narodila do komplikované doby. A tak musela bojovat s mnoha negativními událostmi, které nám naše historie skutečně přinesla... Válka, německá okupace, transporty Židů do koncentračních táborů, boj o přežití, neustále trvající nebezpečí, nástup komunismu...

Celý příběh byl skutečně čtivý. Koho by nechytl za srdce fakt, že mladá (teprve dvanáctiletá!) dívka přišla kvůli německým zvěrstvům o poslední žijící příbuzné? Jak se člověk může s něčím takovým vyrovnat? No, velmi těžko...

Jde o román, takže počítejte i s motivem (ne)šťastné lásky. Současnost se prolíná s minulostí a nechybí ani trocha napětí a postupné odhalování tajemství. Což je samozřejmě pro mnoho čtenářů lákavá kombinace. A Markéta Prášková to jistě dobře ví! Citlivější povahy se u čtení určitě dojmou, což je pochopitelné, temná část naší historie by nás rozhodně neměla nechávat chladnými. Osobně mě zaujal závěr, kterým autorka snad dokáže překvapit i vás.

A chválím název knihy. Myslím, že právě jím kniha mnoho čtenářů zaujme. Je dobře zvolený a dokonale vystihuje atmosféru příběhu.

Rozbité světy doporučuji všem čtenářům a čtenářkám, kteří dávají přednost knihám s historickým námětem a se silnou ženskou hrdinkou. V takovém případě jistě budete spokojení.

Komentáře (0)

Přidat komentář