Temný proud

recenze

Temný proud (2023) 5 z 5 / lada.ladislav
Temný proud

Máte rádi autora afrického původu Deona Meyera? Také jste si zamilovali jeho detektivní sérii s Bennym a jeho parťáky? Pak mám pro vás dobrou zprávu: už se můžete pustit do sedmého dílu! Temný proud z produkce nakladatelství MOBA už na vás totiž čeká ve vašem oblíbeném knihkupectví! Tak se pro něj honem vydejte.

Co k příběhu napsat? Nebude vám divné, když ho budu jen chválit? Musím uznat, že tentokrát má recenze asi nebude úplně objektivní, protože já mám zkrátka autora rád a každou jeho knihu si neskutečně užívám. Líbí se mi, jak pracuje s postavami. Rozhodně nejsou ploché, jako tomu často bývá v mnoha jiných knihách. Navíc dokáže udržet čtenáře po celou dobu čtení v příjemném napětí, protože děj graduje postupně snad s každou stránkou... Ano, tady skutečně platí: dokud nedočtete, neodložíte.

Řekl bych, že Deon Meyer dokáže oslovit i náročnější čtenáře. Přece jen jeho vyprávění nepatří mezi obyčejné tuctové knihy. Je originální třeba jen samotným prostředím, ve kterém se peripetie hlavních hrdinů odehrávají. JAR patří k atraktivním zemím, které rozhodně mají čtenářů, co nabídnout pyšní se totiž nejen divokou přírodou...

Hlavní hrdinové jsou velcí sympaťáci a líbí se mi, jaké hodnoty vyznávají (nezkorumpovaní členové Jestřábů). Přesně takové vzory v knihách potřebujeme. A ještě jednu věc musím vyzdvihnout: jen málo autorů se dokáže obejít bez kýčovitých zvratů. Deon Meyer k nim však patří. A právě proto ho mám tak rád. Jeho knihy nejsou překombinované. Naopak vše je uvěřitelné a zápletku vždy dokonale promyslí. Jen málo literárních děl se může pyšnit takovou precizností. Každý díl je tak dokonale promyšlený, že v něm nezbývá prostor na sebemenší nejasnosti. Během čtení do sebe jednotlivé části příběhu fantasticky zapadají, až utvoří ucelený obraz. Ačkoli to zní docela banálně, mnoho spisovatelů to bohužel nedokáže.

Pokud máte rádi nepředvídatelná vyprávění, která se odehrávají v atraktivním prostředí jižní Afriky, nenechte si tuto sérii ujít. Za přečtení totiž rozhodně stojí.

Komentáře (0)

Přidat komentář