Když zpívá slavík

recenze

Když zpívá slavík (2023) 5 z 5 / lada.ladislav
Když zpívá slavík

Také jste se těšili na nový příběh z pera anglické autorky Suzanny Kelman? Mě oslovily oba její předchozí historické romány (konkrétně Výhled přes střechy a Za časů odvahy z produkce nakladatelství MOBA). Takže jakmile se na pultech českých knihkupectví objevila novinka Když zpívá slavík, bylo jasné, že se okamžitě musím pustit do čtení.

Podle anotace by se mohlo zdát, že vyprávění osloví především ženy. A vlastně to tak skutečně je, hlavním motivem je totiž přátelství mezi ženami. Ale pokud si myslíte, že to není nic pro muže, pletete se. Hned vás vyvedu z omylu: já jako zástupce opačného pohlaví jsem se při čtení rozhodně nenudil. Mám rád ženy, které jsou odvážné a za všech okolností si dokáží jít za svým cílem. A přesně takové jsou i hlavní hrdinky tohoto románu. Myslím, že pro mnoho lidí by příběh mohl být také velice inspirativní.

Autorka vás zavede do předválečného a válečného období. Ale nebojte se, kniha není založena na hrůzách, které způsobila válka. Děj se odehrává v Anglii a Americe, tzn. v zemích neobsazených nacisty. Respektive i válka samozřejmě hraje v knize důležitou roli, ale pouze na pozadí celého příběhu. Autorka především vypráví o dvou ženách, které pojí vášeň pro vědu a vynálezy. A také touha změnit svět k lepšímu. Doba jim však příliš nepřeje, takže se samozřejmě nabízí otázka, zda se jim podaří splnit si alespoň některé ze svých snů? Společnost ženám tehdy příliš nefandila... Mnozí byli přesvědčeni, že zástupkyně křehkého pohlaví nemohou být úspěšné! Navíc v takovém oboru, kterým je třeba právě věda! Ženy by se přece měly starat o rodinu a domácnost, nic víc... Co myslíte, poradí si hlavní hrdinky se všemi překážkami, které jim život a také válka kladou do cesty?

Mnoho čtenářů určitě potěší, že autorka se v mnohém inspirovala skutečností. Více vám ale nyní neprozradím. Vše podstatné se dozvíte přímo od autorky, pokud se pustíte do čtení. Já se už nyní těším, jaký román si pro své věrné čtenáře připraví Suzanne Kelman příště. A mohu vám slíbit, že si ho určitě nenechám ujít.

Komentáře (0)

Přidat komentář