Když zpívá slavík

Když zpívá slavík https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506405/bmid_kdyz-zpiva-slavik-vaU-506405.jpg 4 31 11

Když plachá Judy Morganová dokončí studium fyziky na univerzitě v Cambridge, sní o tom, že se jí podaří změnit svět k lepšímu. Mezitím se krásná a geniální mladá židovská herečka Hedy Kieslerová rozhodne uprchnout z milovaného Rakouska, změní si jméno na Hedy Lamarr a riskuje vše, aby se dostala do Ameriky, co nejdále od nacistické hrozby. Poté, co se obě ženy setkají v předválečném Londýně, vznikne mezi nimi silné přátelství, navíc objeví společnou vášeň pro vědu a vynálezy. Začíná válka, kterou si nikdo nedokázal představit ani v nejhorších nočních můrách, a Hedy i Judy vědí, že musí spojit své síly a jednat hned…... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

When the Nightingale Sings , 2021


více info...

Přidat komentář

Mandlevest
09.03.2024 4 z 5

Dva příběhy dvou výjimečných žen v jedné knize, ale zpracované, dle mého, hodně po povrchu. Já měla ještě bezprostřední srovnání a po niterném čtení Knihy dvou cest od Jodi Picoult bylo toto čtení, pro mě, bez emocí a jen s průměrným zájmem jak to bude dál. Přitom příběh zejména Hedy Lamarr je fascinující, zajímá mě a tak abych do něj více pronikla, budu si muset přečíst knihu Neohrožená, která vyšla nedávno v Kontrastu. Škoda nevyužitého potenciálu zajímavého příběhu, ale zřejmě, dle komentáře níže, je to trochu nezáživný styl psaní autorky, které u nás vyšly i jiné, podobně napsané knihy. Ale to já nezjistím, jelikož se do nich s největší pravděpodobností nepustím, konkurence je obrovská a mně tohle prostě nestačilo. Za zajímavý námět * přidávám, ale hodnotím jako průměr 3 a půl *.

včelařka
29.12.2023 2 z 5

Obdobné hodnocení jako u Za časů odvahy... Hlavní postavy, jejichž život stojí za román. Toto zpracování ale bylo velmi, velmi povrchní... už bych se opakovala. Zklamání.


SumýšIrena
13.12.2023 3 z 5

Kniha bohužel nenaplnila moje očekávání. Vynalézaní Hedy bylo jen letmo zmíněné.

intelektuálka
25.07.2023 4 z 5

Kdy zpívá slavík ?
V noci. když je opuštěný, když je šťastný, zpívá i ve dne ....

Pěkně sepsaný příběh o přátelství dvou rozlišných žen - herečky a vědkyně ....
Zajímavé je, že postavy byly reálné .... i když ten děj kolem nich je literárně vybarvený ....

A podává nám informace o Hedě Lamarr - kdo z nás ví, že byla i vynálezce ....
A také o absolventce Cambridge Joan Curran - a jejím přínosu pro druhou světovou válku ....

Každá z nich žije svým životem a jsou od sebe vzdáleny - přesto se dokáží podpořit písemnou formou a každá najít svoji cestu - i když protnutou válkou ....

Pěkné a informační čtení - doporučím.

soukroma
25.06.2023 4 z 5

Za připomenutí "extatické" Hedy Lamarr, nejen jako rakouské, později hollywoodské hvězdy, ale jako tvůrkyně výrazně bezpečnějšího přenosu dat rádiovými vlnami, metody používané dodnes, a zejména britské fyzičky Joan Curran, o které jsem ani netušila a která se stala předobrazem románové Judy, bych dala plný počet.
Ale je to román, historický román pro ženy, s notnou dávkou fabulace, ani válečný, ani odborně laděný, zato plný emocí, dojetí, sentimentu, nostalgie, autorkou zvolených jako důsledek války, válečných neštěstí a ztrát, celkového stresu, promítnutých i do života a zdraví jednotlivců. Autorka nešetřila své hrdinky ani čtenářky a zejména v poslední čtvrtině vršila málo pravděpodobných osobně zúčastněných událostí a jejich dopadu na psychiku a afektivních řešení, že mne předchozí čtení dost otrávila. Celkově tedy 75%. Čtivost se upřít nedá, ale je to takové hodně pomalé, obsažné čtení...pro ženy, proto taky čtenářky tak často zmiňují "příběh o přátelství dvou žen".

AlenaF
21.06.2023 4 z 5

Krásný příběh o přátelství.

cornetka
04.06.2023 5 z 5

Krásná kniha o přátelství dvou naprosto odlišných žen během válečného období.

bábuška
28.05.2023 5 z 5

Chcete poznat pevné přátelství dvou mladých žen, které začalo náhodným setkáním ve vlaku do Paříže? Tak to je osud Judy,která po studiu v Cambridgi má ukončené vzdělání, ale jakožto žena nemá nárok na oficiální titul. Na druhé straně krásná a chytrá Hedy je jen doplňkem bohatého manžela a to ji samozřejmě neuspokojuje. Rok setkání těchto dvou žen je 1937, rok předzvěstí nacistické hrozby. Jedna hledá uplatnění v rodné Anglii, druhá za mořem v Americe. Každá jde za svým snem, písemně si sdělují své pokroky i zklamání, za válečných let má každá své prožitky jak soukromé, tak pracovně úspěšné. Společně pak zažijí útok na Pearl Harbor v prosinci 1941. Jejich poslední setkání je v Cambridge v roce 1998 jako dvou starých dam. Kniha o čtyřech set stranách je velice zajímavá, překlad krásný a tak mohu jen doporučit.

zdehan
28.05.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha která vyprávi o opravdovém kamarádstvi čte se samo.

astroweb
28.05.2023 4 z 5

Velmi pěkné čtení, třetí kniha od autorky, tahle se mi líbila ještě víc, než ty předešlé.

Elapheg
13.05.2023 5 z 5

Možný spoiler:
Na tuto knihu jsem se moc těšil a nebyl jsem zklamán, i když tato kniha bude trochu z autorčiny tvorby vybočovat. Je to hlavně kniha o velkém přátelství dvou žen, Judy Morganové a Hedy Kieslerové Lamarrové, o lásce manželské a o úsílí dvou fyziků a jedne herečky zvrátit průběh války ve prospěch Anglie a spojenců. Judy se náhodně setká s Hedy v Londýně a hned mezi nimi přeskočí jiskra sympatie, Judy je vynikající vědkyně, ale plachá a Hedy touží stát se herečkou a utíká právě z Rakouska z její vlasti, kterou začíná ovládat fašistická mánie. Mezi oběma ženami vznikne velké přátelské pouto, které jim pomůže přečkat životní útrapy, z války, ale i jiné, které píše sám život. Děj knihy je zasazen do Anglie a do Ameriky Holywoodu, takže válečná vřava zde není tak veliká a nehraje takový prim. Judy pracuje jako fyzik na válečných projektech a Hedy se snaží zase prosadit jako filmová hvězda. Prostředí filmu a výzkumu je zde věnována značná pozornost. Judy a Hedy spojuje ještě jedno pouto. Sympatie pro věděcké vynálezy a obě v tom jsou dobré. Jenže jako ženy, je na ně pohlíženo se značným despektem. Tato kniha je věnována skutečným postavám, které existovaly, ač figurují v knize po jinými jmény. Na konci knihy je to vysvětleno. Nyní zapadla všechna ta kolečka do soukolí a já nyní chápu, proč autorka nepopisovala tolik válku, jako spíše život v laboratoři, před kamerou, či v životě manželském, ale především je to hold velkému přátelství dvou žen. A tak je knihu třeba chápat, navíc se odehrává v zemích, které nebyly obsazené nacisty, takže zde té válečné vřavy nemohlo být tolik. Kniha jako celek se mi líbila. Původně jsem měl v záměru dát 4 hvězdy, ale ten konec mě přiměl přehodnotit hodnocení, protože i v anotaci se píše, že je to kniha o velkém přátelství. Některé situace jsou ale popisovány trochu povrchně. Přesto mě kniha zaujala. Pět hvězd a doporučení a těším se na další autorčiny knihy. :-)

Štítky knihy

přátelství Londýn herečky

Autorovy další knížky

Suzanne Kelman
anglická, 1965
2021  90%Výhled přes střechy
2022  82%Za časů odvahy
2023  83%Když zpívá slavík

Kniha Když zpívá slavík je v

Právě čtených2x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce85x
Chystám se číst79x
Chci si koupit11x
dalších seznamech4x