Za časů odvahy

Za časů odvahy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495490/bmid_za-casu-odvahy-S9h-495490.jpg 4 60 24

Cornwall, rok 1944. Láskou zaslepená Vivienne Hamiltonová utekla do Paříže s nacistickým válečným zajatcem. Od té chvíle ji už nikdo nespatřil. Jelikož tím pošpinila dobré jméno celé rodiny, celých sedmdesát pět let se o Vivienne nikdo ani jediným slovem nezmínil. Londýn, současnost. Když Sophie Hamiltonová objeví fotku své pratety Vivienne z období druhé světové války, vyvede ji to z míry. Na fotografii je totiž budova, která souvisela s londýnskou špionskou organizací, a navíc byl tento snímek pořízen těsně předtím, než Vivienne zmizela. Sophie začíná postupně odhalovat příběh ženy, která riskovala všechno pro člověka, jehož milovala ze všech nejvíc…... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

When We Were Brave , 2020


více info...

Přidat komentář

ANDY28
02.02.2024 5 z 5

Krásná písmenka že života

Markett
22.01.2024 5 z 5

(SPOILER) Moc krásná a dojemná knížka, kde se nám střídají dvě časové linie - minulost a současnost. Já mám tento druh knížek ráda, protože se mi vždycky líbí, jak se obě dějové linky krásně doplňují. A tady se mi moc líbily obě linie, jak příběh Vivienne, tak i příběh Sophie.
Část knížky z války o Vivi je velice zajímavá, krásně se čte, nechybí ani napětí, ani láska. Moc se mi tahle linie líbila a je mi moc líto, že ten konec byl tak smutný. Když jsem četla příběh Vivi a Marcuse, měla jsem trošku pocit, že mi to připomíná Romea a Julii. Krásný příběh lásky, kterému není z jistých okolností přáno, a bohužel dopadne tragicky.
Zato příběh Sophie je takový pozvolný a odkrývá mnoho zajímavostí. Bohužel i tato hrdinka prožila mnoho bolesti, a díky bádání o své tetě zjistí ponurou část minulosti její rodiny, a zároveň dojde ke svému štěstí.
Knížky z druhé světové války psané ze dvou pohledů se mi moc líbí. Mám už přečteno mnoho příběhů v tomto formátu, a přiznávám, že mě to vždycky moc baví, čtu jedním dechem a jsem na konci vždy smutná, že už je konec, ale zároveň vděčná, že jsem měla tu čest si takové příběhy přečíst. Tuto knížku řadím k těm, které se mi velice líbily, zanechala na mě opravdu úžasný dojem a těším se, až si za pár let příběh přečtu znovu. :)


Runinka
19.01.2024 4 z 5

Moc hezká kniha.Prolíná se minulost z války a současný příběh.

včelařka
26.12.2023 3 z 5

Super téma (angličtí špióni ve Francii), zajímavá hlavní hrdinka (naivní a odvážná slečinka z dobré rodiny), docela dobrý příběh (skrytí tak, že o nich ani vlastní nic nevědí) a prolínání dvou časových rovin (válka a současnost). Toť plusy.
Co mě rozčilovalo, byla předvídatelnost, přehnaná romantika a povrchní hraní na emoce.

Renike
23.11.2023 5 z 5

Dojemná krásná kniha, kde se střídá minulost a současnost, co mám moc ráda.

Szilvia1
04.11.2023 5 z 5

Krásný příběh.Od autorky je to má druhá kniha,ještě musím přečíst třetí knížku.Autorka umí čtenáře chytit a nepustit,jak to bylo i s příběhem o Vivienne a Marcuse,který se poznali dost těžké a temné době a bylo jim souzeno jen tak krátky čas spolu.Ale i současná linka příběhu byla pěkná,Sophií potkalo neštěstí ale i na konci příběhu bylo dáno štěstí.Krásná byla jak minulá tak i současná část příběhu.Od autorky doufám,že i nadále budou vycházet tak pěkné a dojemné příběhy.

SumýšIrena
26.10.2023 3 z 5

Na podobné téma jsem četla již mnoho knih, ale tahle mi přišla dost slabá. Postavy byly hodně povrchní, práce v odboji popsaná jen tak mimochodem. Obávám se, že za dva měsíce nebudu vědět, o čem kniha vlastně byla.

intelektuálka
25.04.2023

Další ze dvouvrstvých příběhů o válce - jejích úskalích - a pátrání po pravdě ....

Pěkně a čtivě napsáno - i když válka určitě dává Paříži i Cornwalu jiný rozměr ....

Já samozřejmě Vivienne věřila - a přála jsem jí mírový život....

A stejně tak i Sophii, která po životní ztrátě najde cestu, jak osvětlit příběh své pratety ....
A to závěrečné sdělení o odletu vlaštovek za sluncem se mi líbilo ...

Knihu doporučím.... ale ryzí romantika to není ....

bábuška
29.03.2023 5 z 5

Román z období činnosti organizace Résistance, bojující proti Říši. V jedné buňce dobrodružství milující Vivienne, která ovšem nemá představu, že dává v sázku vlastní život. Prožívá tragickou lásku s vysokým příslušníkem Gestapa, za což je po válce odsuzována. Její prapraneteř Sofie po letech pátrá ve starých záznamech jak v Německu, tak ve Francii a Anglii po osudech Vivienne. Dějem nás provází vzpomínání na starou pohádku Volání vlaštovek, která je uvedena na konci knihy. Krásný příběh.

zimolka
09.03.2023 5 z 5

Opět jedna velmi smutná, dojemná, přesto nádherná kniha. Mám ráda příběhy ,kde se střídá minulost a současnost.

Runkyna
07.02.2023 5 z 5

Nadšení sdílím, je to velmi napínavé. Moc jsem si čtení užila.

ivca7818
06.12.2022 3 z 5

Nadšení ostatních čtenářů z tohoto románu nejspíš sdílet nebudu, což je také dáno šablonovitosti příběhu - dvě časové roviny a jistou dávkou klišé, které celou knihou prostupuje, a také tím, že o druhé světové válce mám celkově dost načteno, ať již odborné, memoárové, military a fikcni literatury. A právě tento příběh se tolik podobal těm, které jsem již přečetla, a proto si na něj za pár měsíců už ani nevzpomenu. Proto tak nízké hodnocení.

alexis818
06.11.2022 5 z 5

Krásná hniha,napínavá a velmi smutná.Mam ráda prolinaci příběhy a tady obě linky byly krásné.

astroweb
02.11.2022 4 z 5

Romantický historický román o špionech za druhé světové války. Dočetl jsem, nebylo to nezajímavé, ale četl jsem něco podobného v lepším provedení.

KláraH.
28.10.2022 3 z 5

Měla jsem asi příliš velká očekávání. Existuje mnoho výrazně lepších knih na podobné téma. Vivien nebyla jen zbrklá, to bych jí odpustila, ale vzít věci do vlastních rukou tímto způsobem, na základě emocí (snad to dobře dopadne) a na hulváta už mi přišlo hodně za hranou. Ve výsledku pak příběh Sophie vypadal mnohem uvěřitelněji, ale o něm tak nikam zas tak úplně být neměla, že? Škoda. Za mě trochu promrhaný potenciál.

nada3314
26.10.2022 5 z 5

Moc krásný příběh z II. světové války versus současnost - je to trend, ale je to skvělé! Asi jich nikdy nebude dost :-). Přečetla jsem těchto příběhů už mraky a vím, že ještě mraky přečtu. V každém je něco jiného co mě obohatí a to mám moc ráda. Suzanne Kelman píše krásně, lehce jen stačí otáčet stránky.

Autorce se povedlo to, že jsem hltala každou dějovou linku stejně, neměla jsem žádnou oblíbenější. Vivi i Sophie jsou obě sympaticky statečné hrdinky, každá jinak a stejně jsou obě bojovnice! Mám ráda silné ženy jak v normálním životě, tak v tom fiktivním na stránkách příběhu. Tady se mi to splnilo, obě ženy ze sebe vydaly vše, co bylo v jejich silách a možnostech, nepodcenily žádnou situaci a chovaly se obě zodpovědně. Jsem hrdá na to, že žili lidé, kteří se postavili režimu a bojovali za svobodu, byli ochotni riskovat své životy, aby zachránili ostatní. Je potřeba si tyto příběhy připomínat, ať ani další generace nezapomene, co zde kdysi bylo a můžou se poučit z chyb dob a minulých režimů.

Moc doporučuji všem milovníkům historických románů. Jsem moc ráda, že jsem objevila tak skvělou spisovatelku. Ale nemusím smutnit, mám vyhlídnutou další její knihu – Výhled přes střechy, která u nás vyšla už minulý rok a má taky překrásnou obálku.

Katania
26.10.2022 5 z 5

Krásná četba. Mám tyhle “prolínací” příběhy moc ráda.

Madelisi
22.10.2022 4 z 5

Sophie, úspěšná žena, kvůli osobní tragédii změní profesi a náhodou uvidí fotografii ženy, která se jí podobá. Zjistí, že jde o její pratetu Vivi, která za války pomohla utéct nacistovi a sama se stala nacistkou. To vedlo k tomu, že její rodina ji vymazala z paměti. Sophie se rozhodne zjistit, co se za války stalo.
Druhý souběžně odehrávající se příběh vypráví osud Vivi. Obvykle, když má kniha toto členění, tak preferuji vždy jeden osud. Zde nám autorka příběh Vivi a Sophie dávkuje vyváženě, takže když mě začne jedna z dam nudit, předloží mi druhou. Ještě jedno prvenství si u mě tato kniha zaslouží - poprvé upřednostňují příběh v minulosti.

Vivi je nesmírně odvážná. S postavou Marcuse Vonsteina jsme se mohli seznámit se zpravodajským krytím vylodění v Normandii. Završení osudu Vivi a Marcuse je nesmírně dramatické. Celou dobu jsem doufala, že někde budou žít pod cizím jménem šťastně až do smrti. Zřejmě jsem moc ovlivněná podobnými knihami. Tento závěr ale přispíval k tomu, že si Za časů odvahy budu dlouho pamatovat.

orinka3
18.10.2022 4 z 5

Skvělé čtení, stránky ubíhají před očima a najednou je konec. Román se odehrává ve dvou časových rovinách - za druhé světové války a v současnosti. Sophie prožívá velkou bolest, když v jedné chvíli ztratila současně jak maminku, tak i dceru. A rozpad svého vztahu, který tu tragédii neunesl. Zachraňuje ji práce a náhoda. Když uvidí starou fotografii s povědomou tváří a rodinnou broží na klopě, začne po ní pátrat v naději, že jde o její příbuznou. Chce se dopídit všeho, co s Vivian souvisí a přitom ji očistit z nálepky nacistky. Cestuje proto na místa, která by jí v pátrání mohla pomoci. Hledá v archivech podle jmen, počítač taky pomáhá. V Paříži se seznamuje s malířem, který se jmenuje stejně, jako jeho prastrýc. Kapitoly věnované odboji za druhé světové popisují špionážní činnost Vivien i její poněkud zbrklou povahu, kdy jedná nebezpečně pro sebe i pro okolí. Po osudové chybě už nemůže coby špionka pokračovat a věnuje se ošetřovatelství. A tam se osudově setkává s člověkem, který jí převrátí celý život....nakonec se opravdu všecko vysvětlí a i když jsou v knize popisovány tragické momenty, vyznívá optimisticky a neděsí. Mohu doporučit jako dobrou knihu, kde se dá najít jak napínavé dobrodružství, tak i romantika.

Arwen777
14.10.2022 3 z 5

Samotný příběh je pěkný, smutný, poučný, dojímavý, no prostě z války. Rozhodně stojí za to neustále připomínat hrdiny, kteří se svojí odvahou a obětmi přičinili o to, že nacistické Německo bylo poraženo a válka ukončena. O tom není pochyb.
Ale mě tato kniha nenadchla tak, jak by téma určitě zasloužilo. Zdála se mi poněkud plytká, nešla příliš do hloubky, nedokázala ve mně vyvolat tak silné emoce. Sloh se mi jevil příliš jednoduchý, slovní zásoba málo rozvinutá, jako by to byl první pokus autorky (což není, ale toto je moje první). Rozhodně znám lépe zpracované knihy na podobné téma, ať už Slavíka nebo Alicinu síť. Doslov mě možná zaujal více, než celá kniha.
Ale jak říkám, některé historické události je třeba připomínat, obzvláště v této době, a tato kniha si určitě najde své čtenáře, možná i právě proto, že není až tolik komplikovaná a poměrně velkou roli tu hraje láska.