Výhled přes střechy

Výhled přes střechy https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460279/bmid_vyhled-pres-strechy-Kh5-460279.jpg 5 73 21

Nezapomenutelný příběh lásky, naděje i zrady Píše se rok 1941. Nacisté obsazují Amsterdam, milované město profesora Josefa Helda. Ten navíc záhy zjišťuje, že se jeho bývalý žák Michael Blum snaží uniknout gestapu. Nabídne mu tedy úkryt u sebe v podkroví. V tichu a příšeří této skrýše mu Michael vypráví o své krásné a nebojácné přítelkyni Elke. Trvá na tom, že je nerozdělí ani nacisté. Jenže Michael je židovského původu, zatímco Elke nikoli. Josef v rozhořčení nad pravidly krutých německých okupantů a při vzpomínce na vlastní zlomené srdce zoufale touží dát lásce Michaela a Elke šanci. Jenže pak dojde k tragédii a Josef se ocitne v bezvýchodné situaci. Pokud má Michael přežít a znovu se setkat se ženou, kterou miluje, musí Josef najít hrdinu, který uvnitř něj dřímá, a udělat všechno proto, aby Michael zůstal naživu. I když to znamená, že bude muset riskovat vlastní život…... celý text

Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

A View Across the Rooftops , 2019


více info...

Přidat komentář

Runinka
21.02.2024 5 z 5

Kniha inspirovaná skutečným příběhem. Trošku mi to připomnělo-v postavě Michaela-Anne Frankovou.Je třeba si v dnešní době toto připomínat.

SumýšIrena
02.02.2024 5 z 5

Knihy na podobné téma vždycky srovnávám se Slavíkem, který je pro mě nej. Tahle se mu sice nevyrovná, ale 5 hvězd si stejně zaslouží. Už jenom tím, že má základ v opravdovém hrdinovi. Příběh Josefa, Hany, Michaela a Elke si budu dlouho pamatovat.


Karoska
17.11.2023 5 z 5

Je obrovská škoda, že není možné dát aspoň deset hvězdiček. Silný příběh, který se ve vás uloží na vždy... Jedna z nejzajímavějších knih, kterou jsem kdy četla, doslova po všech stránkách. Čtenáři, běž do toho...

bábuška
16.06.2023 5 z 5

Třetí kniha této autorky. Postavy jako profesor Held a jeho naivní neteř jsou vykresleny tak živě, jako by stály vedle vás. Ingrid je naivní husa, která by zasloužila "na holou", oproti ní je její strýc samotář zahleděný do minulosti a jeho student Michael svým samostatným rozhledem jej dráždí. Když je osud svede do jednoho domu v roce 1941, další roky najdou vzájemné pochopení, které se přerodí do silného přátelství, kdy profesor Held je ochoten Michaelovi obětovat nejen pochopení, ale i riskovat vlastní život. Pro mně je toto osou příběhu, který se odehrává za německé okupace Holandska, pronásledování Židů a využívání obyvatel jako všude, kam vstoupila německá noha. Další krásný příběh, za který paní autorce děkuji

orinka3
01.06.2023 1 z 5

Sotva jsem začla číst, už jsem to musela odložit. Pro jistotu jsem prošla zdejší hodnocení a s úlevou zjistila, že nejsem sama, komu se to zdá strašné. Řekla bych, že téma pronásledování Židů za 2. světové války spisovatelka hrubě zneužila.

ledu
16.02.2023 4 z 5

Velmi silný, poutavý příběh z 2. světové války, který nutí k zamyšlení.

Szilvia1
27.11.2022 4 z 5

Příběh byl krásný.Je to příběh o lidskosti,smutku,přátelství ale i láska se tam objevila.O autorky si ještě přečtu i další knížku.

Ma-Kli
19.08.2022 3 z 5

Kniha se mi líbila, zajímavé téma, postavy...škoda, že ke konci už je to víc červená knihovna než historický román a děj se ztrácí v záplavě bolestných úvah, které se opakují pořád dokola. Taky konec je už zbytečně roztahaný. Jako první jsem od autorky četla knihu Za časů odvahy a ta je rozhodně lepší.

astroweb
17.07.2022 3 z 5

Nebylo to špatné, zajímavé téma o skrývaní Židů v Holandsku, ale zpracování mohlo být trochu jinačí, místy, přes rozhodně závažné a neveselé téma, připomínalo trochu jednoduchou limonádu. Tohle téma jsem prostě četl u v kvalitnějším literárním zpracování.

lupo
15.06.2022 5 z 5

Tak po dlouhé době krásný příběh. Četla jsem ji jedním dechem a mohu jen doporučit.

Parwana
08.05.2022 5 z 5

Tak tohle byla pecka. Příběh, který se směle dotahuje na naši Hanu nebo Zuzanin dech. Ocitáme se v Holandsku za nacistické okupace. Profesor Held ukrývá u sebe v domě židovského studenta, k němuž si postupně vytvoří pouto, zatímco se profesorova neteř stýká s nacistickým důstojníkem. Hra na ostří nože vrcholí momentem, kdy se Michael vrátí k profesorovi s endemickým tyfem, a profesor se sám nakazí, aby mladíka zachránil. Toť odpověď na otázku, kam až může člověk zajít, aby zachránil život někomu jinému. Kniha je psaná nádherným stylem, škoda odbytých korektur. Nicméně příběh má vše - napětí, akci, drama, ale i lásku, sebepoznání, odpuštění a sílu jít dál. Vše do sebe nádherně zapadalo, nic nebylo na sílu, děj nádherně gradoval. Přes 400 stran jsem tak snadno zdolala za jediný den.

yoseff
29.04.2022 1 z 5

To je strašná sracka. Samej patos a plytký fráze. Rozhodně nedoporučuji. Dočteno jen s velkým sebezapřením. Hlavní motiv je možná podle skutečné události, ale na to si paní spisovatelka nabalila a vylhala lovestory plnou nelogických a od poloviny už naprosto směšných souvislostí událostí a postav. S válečným nebo snad historický laděným románem to nemá nic společného. Hnus.

Josh
13.04.2022 5 z 5

Další kniha, které nestačí 5*. U nás poprvé v češtině, jinak bestsellerová autorka. To tedy je Paní autorka! Dovolím si citovat z obálky „Děsivě krásné a neskutečně silné. SK mi zlomila srdce, ale přesto bych nemohla být šťastnější.“

To, co vezme dech je úhledně v balíčku zvaném „kniha“ - styl psaní, originální příběh dle reálných postav a hlavně život za 2SV v Holandsku (pro mne poprvé). Klobouk dolů před tímto národem! Příběh nejen o těch odvážných co stáli proti režimu, ale nevyhýbá se ani těm co s ním souhlasili. Tuhle knihu budete chtít. Od autorky samotné vím, že se u nás můžeme těšit na další knihy:o)

ErikaJ
01.04.2022 5 z 5

Za mě naprostá spokojenost. Dojemný příběh plný hrdinství a odvahy. Krásně jsem si početla a ráda se ke knize za pár let opět vrátím.

JitaJL
07.02.2022 4 z 5

Příběh samotný se mi velmi líbil, hlavní linka byla pro mě výborná. Trochu "nedotažené" mi přišly příběhy vedlejších postav.
Co mi ale na knížce vadilo, je spousta překlepů a chyb. Kvůli tomu dávám hvězdu dolů.

bamba
04.02.2022 5 z 5

Mne sa to nesmierne páčilo a oceňujem holandský odboj a postoje k ostatným obyvateľom.

Clair16
18.01.2022 3 z 5

Tohle by se knížce nemělo stát. Nemám bezprostředně po dočtení odvahu obstarat si originál, ale ať už Suzanne Kelman román napsala jakkoli, česká verze ho poškodila. Nejde jen o množství překlepů a nepřesností; jsou to opravdové syntaktické průšvihy, které berou větám nejen půvab, ale často i smysl.
Autorčin jazyk se zdá být poetický trochu patetickým způsobem, postavy se možná až příliš drží svých šablon a množství romantických prvků je větší než malé… Přesto jsem po dlouhou dobu čekala, že závažné téma děj i vyznění nějakým zázrakem „nahodí“ do správných kolejí.
Asi víte, kam tím mířím. Může se třeba zdát, že zpracování filmu Všichni moji blízcí příliš zkratkovitě zjednodušuje, ale stejně se asi divák neubrání lítosti nad copatou holčičkou, pro kterou se nenajde místo ve vlaku směřujícím za svobodou. A když pak na závěr dostane příležitost vidět autenticky překvapeného Nicholase Wintona, obklopeného někdejšími dětmi, které zachránil, leccos tvůrcům odpustí.
I Výhled přes střechy má nosná témata, motivy, které o mnohém vypovídají. Hrdiny jednoduše potřebujeme, stejně jako příběhy vyprávějící, že každý má možnost vystoupit z šedé zóny nevšímavých a zachránit aspoň pověstný jeden život. Jen redakční práce byla tak trestuhodně zanedbaná, že by zkazila i sebelepší záměr. Tři hvězdičky tak dávám autorce spíš na omluvu.

cornetka
27.12.2021 5 z 5

Kniha nabízí krásný příběh, který je na jedné straně poznamenaný válkou a utrpením, je plný bezmoci, ale na druhé straně se setkáváme s odvahou a sílou lidí dál žít, nechybí zde ani vzájemné city, láska a porozumění.

eva3992
30.11.2021 5 z 5

Tato kniha nás zavede do Amsterodamu v roce 1941. V tu dobu začíná okupace a město obsazují německé jednotky. Začíná zde nelehký život, tak jako i jinde v Evropě. Josef Held, vysokoškolský učitel matematiky si i nadále žije svůj poklidný život, vzpomíná na svou ženu a snaží se neřešit moc okolí. Ale pouze do té doby, než se rozhodne nabídnout úkryt svému studentovi Michaelovi, který je Žid. Jednoho dne dojde k tragédii a Josef se musí rozhodnout, zda bude riskovat svůj život.

Tak jak to mám u knížek ráda, i tato je inspirována skutečnou událostí. Mám načteno už poměrně dost knih s tématikou druhé světové války, ale s tím, co se v příběhu odehraje, jsem se dosud nesetkala a bylo to pro mě neskutečně překvapivé a silné.

Příběh zde sledujeme pohledem několika postav a můžeme si tak udělat názor na to, proč se jednotliví hrdinové chovají tak, jak se chovají. Navíc nás knihou provází tajemství, jak Josef přišel o svou milovanou ženu, a nejen to nás nutí číst dál a dál. Kniha nám ukáže obdobím druhé světové války, od roku 1941 až do roku 1945 a pár stránek i blízkou budoucnost.

Knížka je velice čtivá, postavy i jejich jména jsou přehledná a celkově to má spád. Při čtení mě napadalo spousty slov, kterými by se dal vyjádřit příběh (smutný, napínavý, srdceryvný, lidský, náročný, drsný, krutý, dojemný,….), všechno to tam bylo a ve mně se odehrávalo neskutečné množství emocí. Navíc, zhruba v polovině knihy, přišel takový zvrat, že jsem napětím ani nedýchala a ke konci bylo tolik emocí, které jsem ani nečekala.

Původně jsem si myslela, že dám knize čtyři hvězdičky, neboť pár věcí se mi úplně nepozdávalo (hlavně tedy překlepy a chyby v textu, kterých bylo opravdu hodně), ale čím více jsem přečetla, tím více si mě kniha získala. Nakonec jsem nemohla jinak než plný počet hvězd, jelikož mě kniha tak emočně pohltila a já posledních třicet stran už jen probrečela.

Je to příběh o tichých a nenápadných lidech, kteří v sobě mají více síly, než tuší. Příběh, který Vás rozhodně zasáhne. Pokud máte rádi příběhy z druhé světové války o takových lidech, rozhodně po knížce sáhněte. Věřím, že budete spokojeni stejně jako já.

Tatrman
21.11.2021 4 z 5

Příběh lásky a přátelství z období druhé světové války odehrávající se pro nás v netypickém prostředí - holandském Amsterodamu. Kniha se čte hezky, děj má spád, jen zde je až trochu moc šťastných náhod... a také jedna zásadní výtka, korektor českého překladu si asi nedal moc práce, překlepů je zde opravdu dost = jedna hvězda dolů.

Štítky knihy

Židé druhá světová válka (1939–1945) nacismus tajemství gestapo

Autorovy další knížky

Suzanne Kelman
anglická, 1965
2021  90%Výhled přes střechy
2023  82%Když zpívá slavík
2022  82%Za časů odvahy

Kniha Výhled přes střechy je v

Právě čtených2x
Přečtených88x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených9x
Knihotéce71x
Chystám se číst100x
Chci si koupit25x