Hlasy kostí

recenze

Hlasy kostí (2022) 5 z 5 / lada.ladislav
Hlasy kostí

Znáte švédského autora Johana Theorina? Na svém kontě má již více knih, já jsem si však oblíbil jeho sérii Öland. Celkem čítá již šest knih a šestý díl s názvem Hlasy kostí vyšel nedávno. Nejprve jsem si myslel, že se do čtení pustím až po Vánocích, ale nakonec jsem to nemohl vydržet a začetl jsem se do příběhu hned poté, co mi dorazil domů.

Opět bude třeba vyřešit nečekaná úmrtí, ke kterým došlo na pobřeží ostrava Öland. Vypadá to, že rozhodně nejde o nešťastnou náhodu... Jeden z mrtvých mužů byl naposledy spatřen dokonce před padesáti lety a to za velmi dramatických okolností... Uznejte sami, tato zápletka zní velmi zajímavě a i vy jste už určitě zvědaví, co se mu stalo. Já jsem tedy byl... Otázkou také je, zda nepřibudou i další oběti, než zmínění dva muži. Každopádně: policistka Tilda Davidssonová a kapitán Gerlof budou mít plné ruce práce!

Pokud někdo umí dokonale vykreslit napětí, je to právě Johan Theorin. A předvedl nám to i ve své nejnovější knize. Já jsem si čtení užil. I když má kniha čtyři sta stran, přečetl jsem ji za jediný den, protože se prostě nedala odložit. Takže si vyšetřete dost času na čtení, ať od ní nemusíte zbytečně odcházet! Téma spojené s odkrýváním zapomenuté minulosti je pro mě zkrátka sázkou na jistotu. A myslím, že to takto má i mnoho dalších čtenářů.

Styl psaní se od předešlých dílů příliš neliší – snad jen trochu od páté knihy, která byla souborem několika povídek, takže se to nejspíš dalo čekat a s ostatními knihami se tak úplně nedá srovnávat... Nicméně autorovy popisy jsou zase brilantní! Právě ty mám asi na jeho vyprávěních nejraději. A pokud vám čtvrtý díl série přišel slabší (ačkoli mně se tedy líbil), tak si myslím, že si nyní zase spravíte chuť, protože šestý díl je ještě lepší!

Čtení si užijí především ti z vás, kteří mají rádi námořní tematiku! Jestliže do této skupiny čtenářů patříte i vy, jistě se vám kniha bude líbit. A pokud autora neznáte a máte rádi severské detektivky, určitě některý z dílu vyzkoušejte – řekl bych, že vás autor svými příběhy osloví.

Komentáře (0)

Přidat komentář