Transatlantik

recenze

Transatlantik (2023) 4 z 5 / lada.ladislav
Transatlantik

Oblíbili jste si Gereona Ratha? Pokud ano, jistě víte, že jde o hlavního hrdinu knih spisovatele Volkera Kutschera z produkce nakladatelství MOBA. Nenechte si ujít už deváté pokračování série, které nese název Transatlantik.

Jednotlivé díly na sebe navazují, takže rozhodně doporučuji číst sérii postupně tak, jak vychází. Proto vám ani nechci příliš prozrazovat, o čem vlastně příběh je. Nicméně snad mohu říct, že Gereon se momentálně nachází v poměrně zapeklité situaci: skrývá se, je považován za mrtvého a pokouší se tajně dostat z Německa do USA.

Asi vás nepřekvapí, že v příběhu vystupuje poměrně dost postav. Odpovídá tomu i počet stran knihy Volkera Kutschera jsou pěkné bichle (nejnovější díl má lehce přes šest set stran). Čtení si užijí především literární fajnšmekři, kteří mají rádi rozsáhle příběhy složené z několika dějových linek a také zápletek, které budete s autorovou pomocí postupně rozplétat.

Mám pocit, že děj by šel osekat na polovinu. Nechci tím říct, že bych se u čtení nudil, ale nebudu vám tajit, že autor zkrátka místy zabíhá do zbytečných detailů. Nebo popisuje něco, co pro hlavní zápletku vlastně není zase tak moc důležité. Přečetl jsem pěkných pár desítek stran (no, bohužel vlastně stovek...), než se děj dostal do okamžiku, kdy skončil předešlý díl. Nicméně domnívám se, že do devátého dílu ze série, které tvoří takto objemné knihy, se pustí skutečně jen čtenáři, kteří si Gereona Ratha oblíbili. A právě ti si snad čtení užijí stejně jako já. Jsem docela zvědav, kolik dalších dílů nás ještě čeká...

Autor píše čtivě, takže se do jeho vyprávění vždy zcela ponořím a nejraději bych knihu vůbec neodkládal což však samozřejmě vzhledem k její tloušťce prostě nejde. Ale i já musím uznat, že první díly série se mi líbily víc. Nicméně jsem zvědavý, jak se dál bude příběh vyvíjet, takže se s chutí pustím i do dalšího pokračování. Vzhledem k otevřeným koncům mi vlastně ani nic jiného nezbývá. Škoda jen, že napsání a vydání další knihy tak trvá. Tak snad se všichni brzy dočkáme!

Komentáře (0)

Přidat komentář