Trýzeň slávy

recenze

Trýzeň slávy (1972) 3 z 5 / lada.ladislav
Trýzeň slávy

Dnes přináším tip na čtení z žánru historických románů. Jde o jednu z knih z pera českého autora Františka Neužila s názvem Trýzeň slávy, která se dočkala svého dalšího vydání příležitosti se tentokrát chopilo nakladatelství MOBA. Autor má na svém kontě mnoho knih, takže řada z vás ho už jistě velmi dobře zná. Pokud jste ale třeba právě zmíněnou knihu nečetli, rád vám ji představím.

Autor vás zavede do éry Přemyslovců, konkrétně se děj odehrává v době vlády Přemysla Otakara I na přelomu dvanáctého a třináctého století. Dozvíte se, jak si české království díky němu vedlo nutno zdůraznit, že vlády se ujímal v nelehké době... Podařilo se mu našemu národu vydobýt v Evropě čestné místo? Nechybí ani mocenské spory či milostné pletky a šarvátky mezi ženami, které si panovník vybral za své manželky královského postavení se jeho první žena jen těžko vzdává, další tedy o své postavení musí tvrdě bojovat... A co vedlo k tomu, že Přemysl Otakar I. obdržel Zlatou bulu sicilskou? Pokud na tuto otázku neznáte odpověď, ve vyprávění se vše důležité dozvíte!

Komu bych knihu doporučil? Milovníci historických románů autora (i odpovědi na výše položené otázky) nejspíš dobře znají, takže já své doporučení vezmu úplně z opačného konce. Možná vás to překvapí, ale já bych ji doporučil hlavně čtenářům, kteří jinak literaturu tohoto žánru spíše nevyhledávají a v historii se neorientují. Právě oni totiž mohou z příběhu získat docela ucelený přehled o jedné z částí našich dějin. Je pravda, že autor nešetří popisnými pasážemi, které mohou řadu lidí od čtení odradit, ale na mě určitě rušivě nepůsobily. Těžko autorovi můžeme vyčítat větší množství postav, zkrátka i s tím je třeba v historickém románu počítat. Já mám rád příběhy, u kterých musím přemýšlet, takže ani tohle mě od čtení neodradilo.

Chcete-li si připomenout pár důležitých informací o našich dějinách, určitě román Františka Neužila zkuste. Kniha je navíc prvním dílem trilogii, takže pokud se vám bude líbit, můžete se pustit i do dalších pokračování.

Komentáře (1)

Přidat komentář

kopeceli
17.04.2023

Jak to tak vidím, to bude vynikající dárek pro syna. Děkuji za upozornění na knihu.