Rozbité světy přehled

Rozbité světy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506427/bmid_rozbite-svety-G9Q-506427.jpg 5 134 134

Je začátek roku 1945. Němci cítí v ovzduší prohru, své pozice přesto urputně brání a v lednu začínají opět organizovat transporty Židů do koncentračních táborů. Dvanáctileté Danušce odjíždí jediná žijící příbuzná, kterou má: její matka. Ve válečné Praze se dívka musí spolehnout jen sama na sebe a každý den bojovat o přežití. S nadějí očekává brzkou porážku Němců a vyhlíží návrat svých drahých. Šťastné období svobody však trvá jen krátce a do Československa přichází nová vlna strachu. Nyní již dospělá Daniela se – stejně jako její nebližší – ocitá opět v nebezpečí. Pomoci jí může jen jediný člověk...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rozbité světy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (40)

chrudas
10.05.2024 5 z 5

Úžasný příběh o obyčejných lidech jejich ideálech a snech. Smekám před autorkou, velmi poutavě napsáno, nic mi v knize nechybělo ani nepřebývalo. Rozbité světy, a který je horší? Protože v obou případech se děly neskutečné zvěrstva a křivdy obyčejným lidem se zdravím úsudkem a dobrým srdcem.

Ivetaa
28.04.2024 5 z 5

Není třeba slov - jen jeden citát z této překrásné knihy: "Kapitalismu je vlastní jedna vada - nerovnoměrné rozdělení bohatství. Socialismu je vlastní naproti tomu jedna ctnost - rovnoměrné rozdělení bídy".
Winston Churchill


Eicherik
21.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Román nás nechal nahlédnout do několika časových rovin. Nejzajímavější pro mě byla část II. zachycující roky 1944 až 1945 v Praze. Hlavní hrdinka, skoro třináctiletá dívka Daniela, byla okolnostmi donucena se o sebe několik měsíců sama postarat a zažila mimo jiné i bombardování Prahy a budování barikád při pražském povstání. V jiných částech zavítáme do neblahého roku 1948 a dusivých let padesátých. V době války lidé s nadějí očekávali její konec, ale v padesátých letech byl výhled na lepší časy v nedohlednu. Atmosféra knihy byla zdařilá a milostná linka nenudila. Ke konci přišla taková překvapivá a kraťounká, akční vložka, která dle mého knize neublížila. Na samotný závěr řeší dvojice hlavních hrdinů, zda opustit komunistickou klec. Tím by ale opustila i svoje blízké. Na druhou stranu se tím odsoudí k životu v nesvobodě. Jak se rozhodnou?
Citace: Radovali se a jásali. Mávali vojákům, tleskali jim, mnohým dojatě tekly slzy. Provolávalo se: Sláva! Vítězství! Nad hlavami nám vlály československé vlajky. Tatínek mě před Rusy vždycky varoval, že se jim nedá věřit, a nebyla jsem jim příliš nakloněná ani teď, vždyť vlastně přijížděli až po povstání a po německé kapitulaci. Vlastně přijížděli pozdě...

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rozbité světy v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených170x
ve Čtenářské výzvě34x
v Doporučených8x
v Knihotéce92x
v Chystám se číst147x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech2x