Smrtky se vrací

recenze

Nimbus (2019) 4 z 5 / MilenneWaver
Nimbus

I po svém selhání, se Rowan nevzdává. A rozhodne se bojovat proti ohni ohněm - doslova. Jeho novým posláním se stalo napravení cechu smrtek, v kterém již léta působí smrtky, které zneužívají svých pravomocí. A tak se z Rowana stává smrtka Lucifer, pro některé zhouba, pro některé hrdina. Který ale nemá ani ponětí o tom, co se děje za jeho zády. Citra se naopak stala mladou smrtkou, která se stejně jako Rowan snaží o změnu systému. Ale nejde to snadno, obzvlášť, když jí někdo neustále usiluje o život. Podaří se Rowanovi a Citře zachránit společnost smrtek? Nebo ve svém pokusu o změnu selžou?

Postavy, s kterými se čtenář seznámil za začátku Smrtky, už tady nenajdete. Z Citry se stala smrtka Anastázie, moudrá, spravedlivá a odhodlaná mladá žena, která se po hlavě vrhla do svého nového života, rozhodnutá napravit to, co celou společnost ničí. Ale její úkol není snadný, obzvlášť, když překážky nalézá na každém svém kroku.

Ale oproti Citře, mnohem větší změnou prošel Rowan, z kterého je prakticky úplně jiný člověk. Události předchozího dílu se na něm silně poznamenaly a vytvořily z něj někoho s hroší kůží a geniální myslí. Otázkou však je - budou mu tyto vlastnosti stačit na to, aby porazil své nepřátele?

S příchodem pokračování, v knize získají místo i další postavy s významnou rolí, ať se jedná o loajálního následovníka, výzkumnici v alexandrijské knihovně, nebo Nimba samotného. A všechny z nich, obzvlášť Nimbus sám, jsou neuvěřitelně fascinující charaktery, jejichž pasáže ještě obohatí jinak napínavé pohledy Citry a Rowana.

Dějová stránka knihy je právě to, co mě na knize překvapilo úplně nejvíce. Zpočátku je děj pomalejší, vyplňují se drobné mezery toho, co se událo během jednoho roku, který od konce prvního dílu uběhl a čtenář se seznamuje s novými postavami. A jak čas a stránky ubíhají, stejně tak se rozběhne i děj, ve kterém se objeví první zvraty a záporné postavy. Ale žádná část knihy je zkrátka nevyrovná konci, který je vymyšlen přímo brilantně. Nic vás zkrátka nepřipraví na to, co si na čtenáře autor připravil, pravděpodobně by vás to ani ve snu nenapadlo. A právě díky tomuto si u mě nakonec kniha získala jedno velké plus, které můj konečný názor výrazně ovlivnilo.

Typickým znakem autora této knihy je opravdu detailní styl psaní, kterým dokáže skvěle vylíčit nejen postavy, ale i některé scény, které doslova vidíte za zavřenýma očima. Problém nastává ve chvíli, kdy mu trochu ujede ruka a rozepíše se až moc - to ale naštěstí nastává jen v případě několika pasáží. Naopak, na druhou stranu, má autorovo "pomalé, promyšlené a detailní" psaní i něco do sebe. Protože zatímco jste pohlceni ve čtení samotném, nevšimnete si ani, jaký skrytý úmysl autor po celou dobu měl.

Nimbus mě nakonec velmi mile překvapil, obzvlášť svým koncem, po jehož přečtení jsem byla maximálně vyvedená z míry. Právě díky tomu se nemohu dočkat na vydání třetího dílu a jsem si jistá, že nejsem sama. Doporučuji!

4,5/5 *

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Databázi knih a nakladatelství Yoli!

Komentáře (0)

Přidat komentář