Blížící se válka

recenze

Statečné a zlomené srdce (2020) / MilenneWaver
Statečné a zlomené srdce

Každý, kdo četl Temné a osamělé prokletí se bezpochyby musel těšit na vydání druhého dílu, od kterého nikdo nemohl čekat nic jiného, než akcí a zvraty nabitý příběh plný úchvatné pohádkovosti a atmosféry. Bohužel, už na začátku musím říci, že alespoň pro mě byl tento díl velkým zklamáním. Ať už to bylo kvůli přehnaným očekáváním nebo ne, na všechny pozitiva a negativa příběhu se podíváme v dnešní recenzi.

I když došlo ke zlomení kletby, problémy tím pro prince Rhena a Uhlíkov nekončí. Všechny totiž zajímá, jestli je v Uhlíkově další dědic královského trůnu, a co se vůbec bude dít dál, když je válka mezi Uhlíkovem a sousední zemí na spadnutí. Greyovi tak nezbývá nic jiného, než se znovu postavit této výzvě čelem, a pokusit se království zachránit.

Grey je postava, kterou jste si mohli zamilovat už v prvním díle, ale tady dostal jako hlavní postava mnohem více prostoru. I nadále je velmi silný a vytrvalý, odhodlaný udělat cokoliv proto, aby zabránil dalšímu krveprolití. Tím však jakákoliv hloubka jeho povahy končí. V průběhu tohoto dílu došlo jen k minimálnímu vývoji jeho postavy a to bylo velké zklamání. Nelze říct, že by se jako hlavní postava prosadil lépe nebo stejně jako Harper a Rhen.
Podobný pocit jako z Greye jsem měla i z Lii Mary, což je nová hlavní hrdinka, která alespoň zpočátku zápletku zachraňovala. Ale později stejně jako Grey neměla co nabídnout.

Ptáte se, co se stalo s hlavními postavami z minulého dílu? Harper a Rhen byli tentokrát ti, kteří byli odsunuti na druhou kolej. A i když se zde objevili jen párkrát, i tak u nich došlo k vývoji charakteru, který bohužel nijak skvěle nedopadl, spíše naopak.

Hlavní dějová linka plynule navazuje na jedničku, a tak se už na začátku můžete těšit na první zvraty, akci, a poznávání nových postav. Díky pohledům Greye i Lia Mary se čtenář podívá do nových míst, což je rozhodně skvělá změna, oproti prvnímu dílu, ale bohužel, v čem příběh zaostává, je dynamika. Zatímco začátek i konec byl skvělý, o zbytku knihy se to zkrátka říct nedá.

Autorčin styl psaní mi přišel na jednu stranu mnohem propracovanější než předtím, rozhodně bylo vidět, že se svým psaním pokročila, na druhou stranu však musím říct, že v knize bylo mnohem více pasáží, které byly spíše výplňové a nudné. Zatímco v jedničce byl příběh skvěle plynulý a plný dobrodružství, zde byl místy skutečně pomalý, až natažený, což brzy vedlo k tomu, že jsem měla chuť knihu odložit. Nicméně, pokud jste fanoušky knih s tématem politických her, možná vám tento díl sedne více.

Podtrženo a sečteno, Statečné a zlomené srdce se u mě nevyrovnalo dokonalosti prvního dílu. Možná, že u vás to bude naopak, už jsem se setkala i s takovými názory, ale i přesto, pokud se do knihy chcete pustit, raději nemějte tak vysoká očekávání. Doufejme, že třetí kniha znovu nastaví celé sérii laťku.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.


Statečné a zlomené srdce Statečné a zlomené srdce Brigid Kemmerer

Kletba byla zlomena, ale princ Rhen čelí ještě temnějším problémům. Povídá se, že není opravdovým dědicem. Ačkoli má Rhen po boku Harper, jeho strážce Grey není nikde k nalezení a zůstalo po něm více otázek než odpovědí. Od doby, ... více


Komentáře (0)

Přidat komentář