Kouzelnický almanach nadchne hlavně ilustracemi

recenze

Harry Potter: Kouzelnický almanach (2023) 5 z 5 / simona8126
Harry Potter: Kouzelnický almanach

Když u nás vyšel oficiální průvodce světem knih o Harrym Potterovi od autorky této báječné magické série, J. K. Rowlingové, srdce mnohých fanoušků zaplesala radostí. Kouzelnický almanach je prezentován jako obsáhlá encyklopedie čarodějnických seznamů, plánků, map a čarodějných předmětů, což trochu vyvolává dojem velmi tlusté bichle. Ale nenechte se mýlit, tahle obrázková kniha má všehovšudy „pouhých“ 208 stran. Přesto by byla schopná vytahat vám ruce, kdybyste ji drželi moc dlouho. Velkoformátová a bytelná kniha s nádhernou obálkou stojí 699 Kč, ale je tak neuvěřitelně krásně ilustrovaná, že se tomu člověk vůbec nemůže divit.

Od první do poslední stránky je to samý obdivuhodný obrázek, jejž má na svědomí některý ze sedmi talentovaných ilustrátorů. Jejich stručné medailonky zahrnující informace o odlišných stylech najdete hned na začátku. Následuje obsah, u něhož jsem chvíli přemítala, k čemu vlastně je, když stránky nejsou očíslované ani dole, ani nahoře. Teprve později jsem si všimla, že jsou číslované „na boku“, u vnějších okrajů v polovině stránky, to jen kdybyste byli podobně slepí jako já.

Kniha je rozdělena do několika větších tematických celků, např. Čarodějky a kouzelníci v hlavních rolích (v kteréžto kapitole najdete různé informace o stěžejních postavách) nebo Magická místa a kouzelné kouty (kde se zase podíváte do Příčné ulice, Prasinek nebo na Grimmauldovo náměstí 12 aj.). V jednotlivých částech na vás čeká podrobná prohlídka bradavických chodeb, Ministerstva kouzel i Azkabanu, popis všemožných kouzel, bestií, bylinek a mnoho dalšího.
Jednotlivé stránky, ať už se věnují čemukoli, provázejí citace z knížek o Harrym Potterovi, které si tak budete moci osvěžit. Vesměs se jedná hlavně o vtipné hlášky nebo repliky, jež zazněly také ve filmech. Nechybí ani užitečné poznámky a zajímavé postřehy, na které čtenáři za ta léta od vydání původních příběhů možná už zapomněli nebo si jich tenkrát ani nevšimli.

Pochopitelně se nabízí otázka, zda je tahle kniha opravdu nutností pro každého fanouška Harryho Pottera. Odpověď ale záleží na vašich očekáváních a preferencích. Pokud doufáte, že se v ní dozvíte spoustu nových věcí, budete zřejmě zklamaní. Co se informací týče, přináší kniha jen opravdu málo novinek, ačkoli se tu a tam objeví zábavný detail, který vás překvapí. Jestli ale chcete především kouzelně ilustrovanou knihu s osobitými ztvárněními naprosto všeho, co jen může svět Harryho Pottera nabídnout, budete nadšení.

Kouzelnický almanach je naprosto ideální k tomu, aby se člověk vpodvečer uvelebil v oblíbeném křesle, rozložil si těžkou knihu na klíně, napil se čaje a začal si prohlížet stránku za stránkou. Nemusíte si vlastně ani číst, jen se potěšte pohledem na tu nádheru, odreagujte se, odfrkněte si. V tomhle směru průvodce rozhodně stojí za to a jako věrná fanynka, která na svůj dopis z Bradavic čeká už dvacet let, jsem určitě ráda, že ho budu mít ve své knihovničce. Kdykoli dostanu chuť vrátit se do Bradavic, jen otevřu tuhle pestrobarevnou bránu do fantazie.

Abychom to shrnuli: Co se informací týče, žádná velká nutnost to není. Nic moc objevného vám kniha nenabídne, ale to, co už znáte, alespoň přehledně shromáždí. Pokud vám stačí, že vaši duši pohladí nepřeberné množství obrázků sedmi různých ilustrátorů, které vás provedou opravdu celým tím rozsáhlým světem čar a kouzel, směle do toho! Jako dárek k Vánocům to bude skvělá volba.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář