Caragovo páté dobrodružství

recenze

Nepřátelské stopy (2023) 5 z 5 / simona8126
Nepřátelské stopy

Nepřátelské stopy, tak zní podtitul pátého dílu dobrodružné fantasy série Woodwalker, kterou ocení zejména malí fanoušci Harryho Pottera, ale i starší jedinci, jako jsem třeba já. Už mi bylo přes třicet, přesto si tuhle kouzelnou záležitost užívám plnými doušky. Proto pravděpodobně nebudu v hodnocení zcela objektivní. Mám pro sérii slabost, koneckonců jsem pátý díl zhltla během pár dní a nemůžu se dočkat vydání šestého, na který snad nebudeme čekat tak nekonečně dlouho.

Stále si nejsem jistá, jestli mi čím dál větší podobnost s Harrym Potterem vyhovuje, anebo vadí. Přece jen to začíná být až směšně zřetelné.
Carag a jeho přátelé, včetně Holly, Brandona, Doriana a dalších, jsou zpátky na Střední škole Lízy Clearwaterové, kde už na ně čeká další dobrodružství v podobě studentských stáží. Každý z nich by se měl začít rozhodovat, jakému povolání by se rád v budoucnu věnoval. Carag má jasno, přál by si být rangerem, který dohlíží na pořádek v národních parcích a chrání jak zvířata, tak lidské návštěvníky.
Zároveň je to příležitost zatnout drápek do plánů Andrewa Millinga. Každá stáž se totiž pro studenty může stát šancí, jak pomáhat lidem a trochu zlepšit svět, který se Milling pokouší zničit, aby se pomstil. Carag s kamarády dokonce založí Klub tajných rangerů, což nápadně připomíná Brumbálovu armádu, aby mohl zachraňovat lidské životy. Studenti se tedy rozutečou po užitečných místech, jako je nemocnice, policejní a hasičská stanice atd., kde zažijí řadu zajímavých příhod.

Zatímco v předchozím díle byl Carag se spolužáky na výměnném studentském pobytu v Kostarice, v této knize se karty obrátí a naopak kostaričtí přátelé zavítají na clearwaterskou školu. Neobejde se to bez dramatických a málem smrtelných nehod.
Kromě toho, že Carag nadále válčí s Adrewem Millingem, bude muset bojovat také s nebezpečnou lví woodwalkerkou, která prahne po pozornosti a chce existenci zvířecích měňavců prozradit světu. Tomu je samozřejmě třeba zabránit, ale podaří se to? A kam se vlastně poděl vydří převtělenec Frankie? Nezapomeňme, že toho je také třeba dostat z průšvihu.
Jako by problémů nebylo už tak dost, bude Carag čelit i těm milostným. O jeho srdce, které až dosud patřilo pouze Lou, začne bojovat někdo jiný, a to dokonce velmi úspěšně. Dokáže se nezkušený mladík vyznat ve svých citech a zvolit správnou cestu?

Je zřejmé, že při četbě nebudete mít čas se nudit, pořád se něco děje. Pravda, trochu mě mrzelo, že jsem si neužila více času s Caragovou skutečnou rodinou, snad jen na samém začátku. Celkově jsem měla pocit, jako by se toho v knize událo opravdu mnoho, ale všechno bylo tak nějak povrchní a proběhlo to velmi rychle. Nadchla mě Caragova stáž, která přinesla do jeho všedních studentských dní a ustavičného boje s Millingem příjemné zpestření.
Myslete ovšem na to, že série je skutečně určena dětem, které asi nebudou řešit spoustu nelogičností. Postavy se nepochybně zajímavě vyvíjejí, jejich přátelství prochází zkouškami, ale také se upevňuje, nechybí ani špetka romantiky. Je ale úsměvné, že do nejnebezpečnějších akcí se zpravidla pouštějí děti, zatímco moudří a zkušení učitelé a členové rady zůstávají až hloupě postávat opodál, jako by vůbec netušili, co si počít. Ano, i v tomhle to může připomínat Harryho Pottera, profesoři jsou ukázáni jako lehce neschopní, zatímco Carag a jeho přátelé jako neohrožení hrdinové. Mládež to ocení, dospělým nezbývá než přivřít oči.
Mrzelo mě rovněž pár překlepů a chyb. Hlavně mě mátlo, že některé myšlenky (rozhovory ve zvířecí podobě) byly psané kurzivou a jiné nikoli nebo že třeba chyběly uvozovky u přímé řeči. Ale nebylo to zase tak špatné. Knihu rozhodně doporučuji a těším se na další díl.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a nakladatelství Bookmedia.

Komentáře (0)

Přidat komentář