Tromby k nám konečně přivály třetí díl

recenze

Kdo krade sny? (2023) 4 z 5 / simona8126
Kdo krade sny?

Žeberův odkaz, druhý díl dobrodružné série Tromby od Davida Jana Žáka ve stylu milovaných foglarovek, vyšel poprvé už v roce 2020, tedy pouhý rok po vydání prvního dílu Zmizení Edwina Lindy. Když se až do letoška nic dalšího nedělo, mnohé z nás možná přepadlo tušení, že závěrečná část zkrátka nevyjde. Užuž jsme se chtěli vzdát naděje, když náhle konečně přistál na pultech! Ten dlouho očekávaný třetí díl s podtitulem Kdo krade sny? a s krásnou obálkou od Jindry Čapka, která dává tušit, že se tentokrát ze Šumavy přesuneme i do nějakého tajemného, fantastického světa.

Ale abychom nepředbíhali, nejprve si řekneme, o čem to vlastně je. Pohřešovaní Petr Linda a jeho syn Edwin se vracejí do drážního domku, kde bydlí společně s dědečkem. Oba je ale pronásledují zvláštní vzpomínky na neuvěřitelné prožitky ze světa magických vzdušných vírů, kterým se říká Tromby. Ještě netuší, že brzy budou čelit samotnému tamnímu vládci, zlému a chamtivému Klammovi. Jako by to samo o sobě nestačilo, Edwin bude muset zabojovat také o návrat své maminky, která po autonehodě leží v nemocnici v kómatu. On i jeho nejbližší přátelé Anežka, Ptáček, Viky a Klárka navíc svedou nebezpečnou bitvu s armádou mladého Stejkozy, a to o nic menšího, než je legendární Žeberův zápisník se záhadnou mapou Šumavy.

Zkrátka, čtenáře čeká další napínavé dobrodružství plné vzrušujících zvratů. Ti, kdo mají v knihách rádi spoustu akce, budou určitě spokojeni, protože toho je tady tentokrát více než v předchozích dílech. Jestli navíc dáváte přednost fantasy žánru před všední realitou, budete přímo jásat. Třetí díl trilogie Tromby vás zavede do světa, který byl až dosud dosažitelný jen prostřednictvím Edwinových oblíbených knížek a vlastnoručně vyrobené hry.
Pravda, pro mě osobně byly právě popisy tohoto světa poněkud chaotické. Ztrácela jsem se v nich a nejsem si jistá, zda to bylo proto, že jsem kvůli velkému časovému odstupu zapomněla na spoustu věcí z předchozí knihy. No, možná ano.

Tromby jsou určeny čtenářům od deseti let. Nebála bych se je doporučit i starším, ale mladším určitě ne. Přece jen jsou tam určité poměrně drsné a děsivé chvíle, které zarazily i mě, a to pomalu spěju do Kristových let. Snad proto mi trochu vadil uspěchaný a stručný konec, který neobjasnil všechno, co by mě ještě zajímalo. Humoru jsem si tu také moc neužila, ale to jistě ani nebyl záměr. V příběhu jde spíše o sílu přátelství, obětavost, odvahu, touhu po dobrodružství. Líbily se mi podrobné popisy šumavské přírody a místních zajímavostí. Stránky ubíhají svižně díky zajímavému ději, stručným kapitolám a množství krásných černobílých ilustrací Jindry Čapka.

Pokud ještě váháte, co dětem koupit k Vánocům, tuhle trilogii mohu jen doporučit. Třeba by mohla okouzlit i vás minimálně tím, že vám připomene dětství nad příběhy Jaroslava Foglara.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář