Studie noci se zaměřuje na Valeka

recenze

Studie noci (2023) 4 z 5 / simona8126
Studie noci

Studie noci je druhým dílem trilogie Hledači duší a zároveň pokračováním oblíbené fantasy série Studie. Hlavní hrdinka Jelena přišla o magické schopnosti. Zatímco se snaží dopátrat příčiny a řešení, jejích nepřátel přibývá a nabývají na síle. Bezpečno už pro ni není ani v Ixii, ani v Sitii, zejména proto, že neshody mezi zeměmi každým dnem narůstají a válka se nezadržitelně blíží. Valek by svou milovanou nejraději zavřel někam do věže, ale dobře ví, že by se nikdy nenechala, a tak alespoň dělá, co je v jeho silách, aby ji ochránil. Ambrose tuší, že Valekova loajalita už patří pouze Jeleně, a po všech těch letech spolupráce mu přestane důvěřovat. Jak ale do velitelových zlověstných plánů na ovládnutí Sitie zapadá Jelenin nepřítel Owen Měsíčňák?

Studie noci představuje (ostatně jako celá série) napínavé čtení plné dobrodružství, nečekaných zvratů, rozličných prostředí a zajímavých charakterů. Román je sice poměrně dlouhý (520 stran), ale děj plyne svižně a stránky ubíhají jedna za druhou.
Knihu lze rozdělit do několika částí podle toho, na koho se příběh zrovna soustředí. Nejpůsobivější jsou bezesporu kapitoly zaměřené na Valeka, jenž se musí vyrovnat s celou řadou šílených změn. Dříve chladný a odtažitý vrah postupně měkne, stává se citlivějším, což je pochopitelné vzhledem k jeho rostoucí lásce k Jeleně a problematickému vztahu k rodičům. Někdo možná ocení, že Valek ztrácí něco ze své výjimečnosti, už není neporazitelný a nestojí nad ostatními jako nedotknutelný šéf, spíše se stává součástí svého týmu nejvěrnějších bojovníků. Přibývají mu slabiny, díky čemuž působí lidštěji a přirozeněji, ale mně osobně se docela líbilo, jaký býval dříve.
Většina knihy se soustředí právě na něj, jeho oddanost Jeleně, problémy s velitelem a nečekané setkání s rodinou. Dozvíme se také, proč je imunní vůči magii. Děj je nicméně v souvislosti s ním velmi předvídatelný. Od prvního výstupu tzv. bouřkových dvojčat je zjevné, kdo tito sourozenci jsou. Popis jejich zevnějšku to zpečetí, a tak následné velké odhalení vyznívá poněkud trapně, místo aby vyvolalo žádoucí šok. Podivná a trochu podezřelá se mi zdá i poslední část příběhu, kde vlastně nevíte, co čekat, co si myslet. Má důvěra ve Valekovu neohroženost značně utrpěla.
Nejméně zajímavé mi připadají kapitoly Leifa, jehož jsem nikdy neměla ráda a už asi ani mít nebudu. Jeleniny kapitoly jsou psané v ich-formě, zatímco kapitoly ostatních v er-formě, což je matoucí, když se např. objeví chyba a to, co by správně mělo být v er-formě, je najednou v ich-formě. Stejně jako většina knih z produkce CooBoo je i tato plná překlepů a chyb.

Série Studie se pro mě osobně vyznačuje příliš složitě a nepřehledně vystavěným světem s obrovským množstvím dílčích zápletek a postav, jejichž mnohdy nevyslovitelná jména a spletité vztahy mi znemožňují se v čemkoliv skutečně vyznat. Zvlášť problematické to je, když nakladatelství vydává jednotlivé díly s tak dlouhým časovým odstupem. Nutně musíte zapomenout, co se odehrálo v předchozí knize, kdo koho ohrožoval, kdo o co usiluje a kdo stojí na čí straně. Naštěstí autorka připomíná nejdůležitější události a zásadní fakta, takže to s tou orientací nebude tak zlé, přesto bych doporučovala nahlédnout alespoň do posledních kapitol Studie stínů, než se pustíte do Studie noci.
Také mi trochu vadí, že Maria V. Snyderová si očividně přizpůsobuje okolnosti vlastním potřebám, hledá ve svých pravidlech praktické díry, jak se jí to zrovna hodí. Ve světě, kde si tím pádem magie dělá, co se jí zlíbí, se tedy může stát prakticky cokoli.

I když se toho v příběhu stane opravdu hodně a na naše hrdiny se řítí jeden zvrat za druhým, nemám pocit, že bychom se nějak výrazně posunuli v ději. Knihu vnímám jako čekání v nejistotě na opravdu působivé, velké finále, které snad nebude zklamáním. Studii noci doporučuji všem, kteří si tuto sérii zamilovali a touží vědět, jak se příběh vraha a Hledačky duší vyvine dál. Celkově už sérii hodnotím jako nevšední a nápadité čtivo se spoustou zajímavých detailů a sympatických postav (Janko je pořád největší frajer!). Jistě ji ocení každá milovnice fantasy.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a společnosti Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář