Griša - Zkáza a naděje

recenze

Zkáza a naděje (2018) 5 z 5 / barcasknihou
Zkáza a naděje

Knihu jsem četla jako e-knihu v rámci spolupráce s @humbook a @endlessbibliophile za zaslání jim děkuju. Po přečtení druhého dílu této série jsem vážně měla strach se do dalšího vůbec pouštět. V Bouři a vzdoru se skoro nic nedělo a byl to typický vycpávkoví díl. Děj se táhl a vadilo mi, že tam nebyl skoro vůbec Temnyj. Jediná věc nebo-li postava, tahoun tohohle dílu byl Nikolaj, který byl skvělý a jako většina jsem si ho zamilovala.

Ze začátku třetího dílu jsem se do knihy nemohla vůbec začíst, tak nějak jsem se asi bála, aby to nebylo špatný. Narozdíl od předchozích dílů byl tenhle nabitý akcí a zvraty. Děj hezky postupoval a nebyl tam snad moment kdy bych se nudila. Mal nebyl už tak moc otravný jako dřív a choval se konečně tak nějak normálně. Alina byla taky fajn a její charakter se už od druhého dílů změnil k lepšímu. Vztah Aliny a Mala se dál vyvíjel a už jsem si přála aby byli spolu s měli svůj zasloužený happy end.

Narozdíl od druhého dílu mi nevadilo ani to, že tam nebylo moc scén s Temnyjem, prostě mi tam nechyběl a nějak jsem ho tam ani nepotřebovala. Oblíbila jsem si hodně vedlejší postavy, Tamaru s Toljou, Harshawa s kočkou Mačičkou, ale převážně Zoju. Zoju jsem v předchozích dílech moc nemusela, vadila mi tam a chovala se jako namyšlená pipka. Tady byla skvělá, vtipná, sarkastická a i když její ego zůstalo stejné tak ona sama se podle mě hodně od prvního dílu změnila. Takže se moc těším na Zjizveného krále, protože kombinace Zoja+Nikolaj, dva sarkastičtí egoisté to bude určitě top strop.

Jak to tak bývá, tak v posledních dílech sérií skoro pokaždé někdo zemře a ani tahle se tomu nevyhla. Umřelo pár postav u kterých mi to bylo líto, ale mělo to svůj význam v ději, takže to nebylo zase až tak srdcervoucí.
No a konec…ten byl krásný, zakončení bylo fakt skvělý a vůbec jsem to nečekala a myslela, že to dopadne jinak. Tenhle díl je za mě nejlepší z celé série a určitě stojí za to si tuhle trilogii přečíst. Jednoznačně dávám 5 hvězdiček z 5, nemohu jinak. Bylo to skvělé.

Komentáře (0)

Přidat komentář