Dvůr snů, které se plní

recenze

Dvůr mrazu a hvězd (2018) / MilenneWaver
Dvůr mrazu a hvězd

Válka s Hybernem stála mnoho životů a po ní zbyl pouze poničený svět, kterému nezbývá než se vzpamatovat z rány, která mu byla uštědřena. A stejně jako svět, rány zůstaly i v lidech, kteří se jí účastnili.
Feyre, Rhysand a další z Nočního dvora v boji obětovali vše, ale to neznamená, že je vše u konce. Hybern možná byl poražen, ale hrozba se objevuje znovu, jen tentokrát v čele s jinými nepřáteli.

Jenže to se může vyřešit až později. Do Velarisu přichází sváteční atmosféra a s blížící se oslavou zimního slunovratu, se čtenáři mohou ještě jednou vrátit ke svým oblíbeným postavám, které si tentokrát užijí trochu klidu a pohody.

Dvůr mrazu a hvězd je poměrně krátká novelka, která vyplňuje mezeru mezi třetím a čtvrtým dílem. Přesto bych jen ráda upozornila, že jestli zde hledáte nějaký komplikovaný děj, akci nebo napětí podobně jako v předchozích třech dílech, jste tu na špatné adrese. Tahle novela je především pro fanoušky hlavních hrdinů z předchozích dílů, které si můžete užít
o něco déle.

Zápletka je opravdu velmi jednoduchá a je rozdělená mezi čtyři z hrdinů, které jste si zkrátka museli zamilovat. Feyre, Rhysand, Cassian a Morrigan. Zatímco pohledy Feyre a Rhysanda se věnují spíše těm oddechovým a romantičtějším věcem, pohledy Cassiana a Morrigan už čtenářům lehce naznačují, jakým směrem bude děj čtvrtého dílu pokračovat.

A jen pro zajímavost, rozhodně je se nač těšit. Tahle autorka je plná překvapení a její nápady jsou občas skutečně vynikající. Takže se nebojte, že by vaše oblíbená série měla brzy skončit, spíš to bude právě naopak.

Co mě však skutečně zklamalo bylo, že nakladatelství do knihy nepřidalo úryvek ze čtvrtého dílu, který se v anglické verzi Dvoru hvězd a mrazu objevil. Nevím sice z jakého důvodu, ale pokud se stejně jako já čtvrtého dílu nemůžete dočkat a angličtinu ovládáte na dobré úrovni, doporučuji zainvestovat i do originálu.

Styl psaní Maasové je stejně jako i u jejích předchozích knih úžasně čtivý a to ať se jedná o ty nejobyčejnější scény. Tentokrát však potvrdila i to, že mimo akce, nebezpečí a politických her, umí stejně dobře napsat i scény, které jsou klidnější.

Osobně jsem se do Dvoru mrazu a hvězd zamilovala, ale rozhodně nemůžu říct, že by se tahle knížka plně vyrovnala i předchozím dílům. Jak jsem řekla, jedná o krátkou novelku, která se soustředí hlavně na vztahy mezi postavami a to je důležité si uvědomit, pokud si knihu chcete přečíst.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Databázi knih a Albatros Media.

Komentáře (0)

Přidat komentář