Chyba, která se nemůže opakovat

recenze

Námi to končí (2018) 5 z 5 / MilenneWaver
Námi to končí

To, že je Colleen Hooverová skvělá autorka YA nebo NA knih, jí nikdo nemůže upřít. Je jedno, jestli máte chuť na trochu romantiky nebo na dramatično. U ní najdete vše, ale tentokrát Colleen nastavila laťku ještě výš než předtím. Připravte své nervy (a kapesníčky). Protože u Námi to končí to budete potřebovat.

Stačí patnáct sekund. Minuta. Deset minut. A celý život, vše dobré, co jste měli, zmizí jako mávnutím kouzelného proutku. Život Lily byl vždy komplikovaný, dokonce i poté, co po smrti otce začala s čistým štítem v novém městě - Bostonu. Plnila si svůj sen, našla si přátele a dokonce i lásku. Jenže to ještě Lily nevěděla, co jí čeká.

Lily Bloomová je podobná většinám postav, s kterými jste se mohli už u autorky sehnat. Nepříliš zajímavé, ale přesto krásné, chytré a trochu drzé mladé ženy, které začínají novou část života. Lily se od nich liší pouze svou minulostí, která je ale nutno říct, opravdu složitá a rozhodně to není příběh pro každého. Předem si promyslete, jestli se do knihy chcete pouštět, protože téma, kolem kterého se tahle kniha točí je opravdu ošklivé.

Děj je rozdělený na dvě části, první, kde se dostanete spíše na sladší a romantické scény a pak druhá... která vás zničí. Doslova. Jakkoliv jsem si první část užívala, genialita a způsob, jakým se autorka ujala těch těžších scén, je neuvěřitelná. V každé přímé řeči, v každé pasáži jde jasně vidět všechna ta práce, kterou do knihy Colleen dala. Rozhodně se to vyplatilo.

A přesto mě stále udivuje, jak jednoduchá zápletka je. Nejde o nějak zvlášť rozvětvený nebo komplikovaný příběh, ve kterém se téměř až ztrácíte. Děj Námi to končí bych přirovnala spíš k dlouhé, rovné cestě, z které se nedostanete pryč dřív, než se dostanete na konec.

Samozřejmě, k tomu se váže i menší nepříjemnost v podobě docela dost předvídatelného konce. Ale věřte mi. V tu chvíli, kdy si to uvědomíte, budete stejně tak přehlceni emocemi, že se podobnou maličkostí stejně vůbec zabývat nebudete.

Na provedení knihy si jinak stěžovat nemohu. Děj je plynulý, jednotlivé scény na sebe skvěle navazují - i přesto, že se občas děj posune o pár měsíců dopředu - a postupem času zjistíte, že jste do knihy tak začtení, že ani nebudete chtít přestat.

Námi to končí osobně řadím mezi nejlepší knihy, které autorka napsala. Rozhodně si jí nenechte utéct! A pokud s autorkou nemáte zkušenosti, nezoufejte, jsem si jistá, že vás Námi to končí nadchne.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji Databázi knih a nakladatelství Ikar!

Komentáře (0)

Přidat komentář