JarateKid JarateKid oblíbené citáty

☰ menu

Bojím se, že budu zoufalý a přitom budu s chutí jíst a pít a bez výčitek se milovat a těšit se z pohledu na krásy přírody.
Alberto Pincherle

Nevěřím, že válku dělají jen ti mocní, jen ti, co vládnou, a kapitalisté. Ne, i malý člověk válku podporuje. Jinak by se přece národy proti ní už dávno pozvedly! Člověk v sobě má pud k ničení, pud k zabíjení, k vraždění a běsnění, a pokud celé lidstvo bez výjimky neprojde proměnou, bude zuřit válka, bude všecko, co se vystavělo, vypěstovalo a vyrostlo, opět zadupáno a zničeno, a pak to začne nanovo.
Anne Frank

"Milovat někoho, kdo nás nemiluje, vlastně není neštěstí. Je to totéž jako modlit se za neznaboha. To přece nemůže být nám ke škodě, když v lásce a modlitbě na sebe zapomínáme až k sebezapření."
Egon Hostovský

Rád přiznávám, že je ve státě Utopijských mnoho věcí, které bych si po pravdě pro naše obce spíše přál nežli doufal v jejich uskutečnění.
Thomas More

Ať se setkáš s kýmkoliv, hned si polož otázku: jaké asi zásady o dobru a zlu má tento člověk? Má-li totiž o rozkoši a bolesti a jejich příčinách, o slávě a neslávě, o smrti a životě takové a takové zásady, pak se mi nebude zdát podivné nebo zvláštní, jedná-li právě tak a tak, a budu mít na paměti, že takto jednat musí.
Marcus Aurelius

Ten, kdo ve vroucím objetí pojme celý svět a zapomene přitom na své nejbližší, nejedná humánně, i kdyby si tak v této roli sám připadal.
Irenäus Eibl-Eibesfeldt

Zakládat jednu hypotézu na druhé znamená stavět ve vzduchu. Pomocí takových domněnek a smyšlenek lze dosáhnout nanejvýš toho, že zajistíme pouhou možnost našeho názoru; jeho skutečnost však touto cestou nedokážeme.
David Hume

Ve jménu pravdy snížil člověka na stupeň pouhého zvířecího organismu tím, že mu odňal druhou, nezvířecí část. V citech viděl pouze řadu krátce trvajících setkání a hrubých požitků, svlékaje je dokonce ze všech illusí, tvořících rozkoš člověka a nepřístupných zvířeti. (Strž)
Ivan Alexandrovič Gončarov

Na základě principu přírodního výběru s rozbíháním znaků se nezná být nepravděpodobné, že všechny organismy, kteří kdy na této planetě žily, mohou pocházet z jediné prapůvodní formy.
Charles Darwin

Bojte se člověka, který přečetl jen jednu knihu.
Denis Diderot

V dobách, kdy náboženství bylo ještě na vrcholu své slávy, mělo slovo "bůh" dokonale přesný význam, avšak v důsledku útoků ze strany racionalistů stával se tento pojem stále mlhavější a vybledlejší, až se dnes těžko pozná, co vlastně lidé mají na mysli, když prohlašují, že věří v boha.
Bertrand Russell

Jakmile jednou předpokládáme, že se ve výrocích určitého člověka (tj. Ježíš) skrývá absolutní pravda, vynoří se okamžitě skupina expertů povolaných jeho slova vykládat, a protože se v jejich rukou nachází klíč k pravdě, dostanou se tito experti vždy nepochybně k moci.
Bertrand Russell

Může-li existovat něco bez jakékoli příčiny, pak to může být právě tak svět jako bůh, takže důkaz z prvotní příčiny nemůže mít naprosto žádnou platnost. Je přesně téže povahy jako hinduistický názor, že svět spočívá na slonu a slon na želvě; a když se pak někdo zeptal „A co ta želva?“, odvětil Ind zpravidla „Promluvme si raději o něčem jiném“.
Bertrand Russell

Což nestačí, že nějaká zahrada je krásná, copak je nutné věřit, že v ní bydlí rusalky?
Douglas Adams

Paměť je výsadou blbých. Chytrý nemá čas si pamatovat, chytrý musí vymýšlet.
Jan Werich

Příroda nedělá chyby. Správný a špatný jsou lidské kategorie. Přírodní proces je právě to, co je, a nic více - není to nesmysl a není to nerozumné. Fakt je ten, že my nerozumíme.
Carl Gustav Jung

Jedním druhem pomsty je připravit toho, kdo se dopustil urážky, o radost z ní. Urážka dosáhne svého cíle jen tenkrát, když jí postižený cítí a když je jí pohoršen.
Lucius Annaeus Seneca

Vše, co tě může učinit dobrým, máš v sobě. Co potřebuješ, abys byl dobrý? Chtít.
Lucius Annaeus Seneca

On nebude vědět, že něco dostal. Já budu vědět, že jsem mu dal.
Lucius Annaeus Seneca

Oč milejší jsou taková dobrodiní a oč hlouběji pronikají do srdce, aby z něho nikdy nevyšla, jestliže přináší radost pomyšlení, od koho jsi dostal, než co jsi dostal.
Lucius Annaeus Seneca

V každém z nás je ještě někdo, koho neznáme.
Carl Gustav Jung

Pečlivěji musíš uchovávat to, o čem nevíš, kdy ti to dojde.
Lucius Annaeus Seneca

Kdo lituje, že chyboval, je téměř nevinný.
Lucius Annaeus Seneca

Člověku je někdy lehčí umřít za své zásady než podle nich žít.
Lucius Annaeus Seneca

Mezi dvěma lidmi budiž při dobrodiních tento zákon: Jeden by ihned zapomněl, co dal, a druhý, aby nikdy nezapomněl, že něco dostal.
Lucius Annaeus Seneca

Vidíš-li, že se někdo mýlí, nehněvej se naň. Pomni, že není možné mýlit se schválně.
Lucius Annaeus Seneca

Nejlepší cesta, jak vychovat muže k věrnosti, je dát mu jasně najevo, že se v jeho věrnost věří. Jakmile muž cítí, že je podezírán z nevěry, domnívá se, že má k nevěře právo.
Lucius Annaeus Seneca

Nic není nesnesitelnějšího než hlupák, který má štěstí.
Lucius Annaeus Seneca

Řeknou-li ti, že o tobě někdo špatně mluví, nehaj se, nýbrž odpověz: Takže nevěděl o ostatních mých chybách, jinak by nebyl mluvil jen o těchto.
Epiktétos

Některé knihy byly, jak se zdá, napsány ne proto, aby se z nich člověk poučil, ale aby se dověděl, že autor něco zná.
Johann Wolfgang Goethe

Nic tak neodhaluje charakter lidí jako to, čemu se vysmívají.
Johann Wolfgang Goethe