yousips yousips komentáře u knih

☰ menu

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Knížka byla opravdu silná, wow. Co bych tu psal by bylo jen opakování toho, co napsali lidé přede mnou. Jednu věc ale mohu předat - není vhodná pro maturanty pro dočítání na poslední chvíli :) Nejspíš ji za víkend nestihnete.

16.03.2024 5 z 5


Slavnost bezvýznamnosti Slavnost bezvýznamnosti Milan Kundera

Není to kniha pro všechny, nechci ji zde v komentářích špinit.

24.01.2024


Pět jazyků lásky Pět jazyků lásky Gary Chapman

Určitě by se kniha dala vysvětlit v kratší formě či prezentaci, ale je dost čtivá, dá se v pohodě přečíst za jeden den. Obsahově zajímavá, určená za mě spíše ženám.

24.01.2024 3 z 5


Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Bohatý táta, chudý táta - Co bohatí učí svoje děti a chudí a střední vrstvy ne Robert T. Kiyosaki

Je to skvělá "vstupní kniha" do finanční gramotnosti. Splnila přesně to, co jsem od ní očekával. Autor svým stylem převyprávění toho, co mu říkal kamarádův a jeho otec, udržuje knihu o které bych si myslel, že bude jen step-by-step návod v jisté příběhovosti.

Jediné, co se jí dá vytknout, je její stáří. Autor dává mnoho příkladů z doby, (budu konkrétní, ale neoznačuji to jako spoiler :) ) kdy byly jisté trhy s nemovitostmi na vzestupu. To už mi dnes nepřijde jako úplně hodnotná rada pro začátek investování s dnešními cenami nemovitostí.

26.12.2023 4 z 5


Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí Milan Kundera

Velmi se mi líbila svižnost knihy. Autor výborně představil dilemata dřívější doby, tedy doby mládí mých rodičů. Pro mě doba známá jen z vyprávění. Kdo bude maturovat, velmi doporučuji, podle mě snazší na čtení než Žert.

12.12.2023 3 z 5


Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti Jak žít dobrý život: Starověké umění stoické radosti William Irvine

Kniha se četla sama, byla napsána velmi kamarádsky. Ten, kdo se bude řídit těmito radami určitě neprohloupí. Líbí se mi také, že autor na konci doporučil nějakou četbu v podobném tématu, využiji to :).

16.11.2023 4 z 5


Dopisy Mileně Dopisy Mileně Franz Kafka

Čtení této knihy je velmi náročné, bylo pro mě těžké se do dopisů zapojit i po emoční stránce. Věřím, že by to knihu velmi pozvedlo. Zároveň také věřím, že by tuto schopnost měly spíše čtenářky, než čtenáři, takže za mě kniha spíše pro něžné pohlaví. :)

26.10.2023


Atomové návyky Atomové návyky James Clear

Knížka je velmi zajímavá a je za mě určitě zpestřením knihovny každého čtenáře, který se chce den ode dne zlepšovat :) (kdo ne...)

Spousta nápadů byla zajímavá a vhodně zakomponovatelná do mého života, na druhou stranu mnoho návyků/doporučení, která autor popisoval byla úplně jasná doporučení, o kterých každý ví a nemá cenu se jimi moc zabývat, tím pádem mě pár kapitol trochu nudilo.

doporučení studentům, co mají univerzitní Bookport, je tam kniha zdarma, v rámci učebnicového tarifu od školy :)
(aspoň u nás na UK)

16.10.2023 3 z 5


Zámek Zámek Franz Kafka

Uf, náročná kniha. Každému doporučuji přečíst. Místy se může zdát zdlouhavá, jak někdo zmiňuje, ale mně to pomáhalo v udržování ponuré atmosféry. Doporučuji také přečíst i variaci začátku a fragmenty, které jsou na konci knihy. Mohou se zdát, jako takové "easter eggy", ale přečtení jich mi pomohlo k pochopení celé knihy, která je vlastně sama o sobě nepochopitelná. :)

07.09.2023 4 z 5


Proces Proces Franz Kafka

Jediné minus knihy je v mých očích nenávaznost, kazí mi to plynulost děje. Oproti komentářům ostatních čtenářů nemohu srovnávat události s komunistickým režimem či 17. listopadem, protože jsem je jednoduše nezažil. Osobně mi tedy přijde, že se mi zkušenosti Josefa K. obtížněji zatahují do současnosti.

Abych nevyzněl jen pesimisticky, kniha je skvělá nad zamyšlením se nad absurditou a místy velmi zvláštním chováním hlavní postavy. Velmi doporučuji přečíst, zejména maturantům, které zaujala Proměna... :)

16.08.2023 3 z 5


Mozek teenagera Mozek teenagera Frances E. Jensen

Líbilo se mi zahrnutí určité úrovně biologie do vysvětlování některých jevů. Je také velmi milé, když autorka čerpala pro příklady z vlastní zkušenosti.

Na knížce mě trošku mrzel závěr, který je, z mého pohledu, velmi stažený na americké školy a celkově americké prostředí.

20.04.2023 4 z 5


Zápisky z podzemí Zápisky z podzemí Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Nemohu hodnotit, knihu jsem vubec nepobral :D...

11.04.2023