Wewrka Wewrka komentáře u knih

☰ menu

Tým Yankee Tým Yankee Harold Coyle

Evropa devadesátá léta, vojska Varšavské smlouvy se dávají do pohybu směrem na západ ... Skvělý popis co se taky mohlo stát. Fundovaný popis možností a limitů moderní války. A dnes nám válka na Ukrajině potvrzuje, že odhad byl přesný, klíčové dělostřelectvo, tanky, ...
Pokud vás zajímá vojenství, skvělý válečný román.

17.06.2023 5 z 5


Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Soudrhuh Robinson, vykuchané poselství. Šílené je, že 30 let po komunistwch ZŠ stále trvají na četbě právě této verze. Je v jazyce českém mnoho alternativ, které mají k předloze mnohem blíž.

17.06.2023 odpad!


Leviatan se probouzí Leviatan se probouzí James S. A. Corey

Velmi potěšen a velmi překvapen a velkou chutí se řítím do konce první knihy. Narazil jsem na to náhodou protože hledám tituly s dlouhou délkou do své audio sbírky. Jako kamioňák hledám nejlepší variantu cena délka :)
První kniha není rozhodně jenom sci-fi je to navíc docela dobrá detektivka? Aneb kdo za to může?
Velmi dobře a příjemné zpracovaná audioverze ti odsejpá, líbí se mi zvraty a vývoj. Dokonce první knihy mi chybí posledních pár stránek a jsem fakt zvědavý jak to skončí.

11.02.2023 5 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Podobně jako Artemis ani todle za mě nedosáhlo úrovni Marťana, ale je to dobré sci-fi. Jsou tam pasáže kdy se to trochu vleče, ale děj je zajímavý až do úplného konce.

08.02.2023 4 z 5


Artemis Artemis Andy Weir

Nedosahuje to takových kvalit jako Marťan, ale pořád se jedná o skvělé sci-fi. Poslouchal jsem jako audioknihu a hlas Terezy Dočkalové my přesně sedí k postavě hrdinky. Artemis mohu doporučit

08.02.2023 4 z 5


Marťan Marťan Andy Weir

Pro mě jednoznačně jedno z nejlepších sci-fi. Má to spád, čte nebo poslouchá se to jedním dechem a hlavně je to uvěřitelné. Po celou dobu jsem měl pocit, že takhle se to přesně může stát.
Konzumoval jsem jako audioknihu a i zde byl skvělé zvolený hlas a tempo četby (verza Jan Vondráček). Z těch co znám autorova nejlepší.

08.02.2023 5 z 5


Oko světa Oko světa Robert Jordan (p)

Bohuže,l pro mze zatím zklamání, jsem kousek od konce knihy a musím se přemlouvat a kousek po kousku dotahuji. Nesedí mi překlad, čeština, slova a názvy jsou toporné, místy se to šíleně vleče a některé postavy jsou idioti ...

08.02.2023 2 z 5


Dívka, která spadla z nebe Dívka, která spadla z nebe Simon Mawer

Výborně napsaný příběh, konfrontace ideálů a naivity hrdinky s realitou, pohled na dění WW II z jiného pohledu než jsme většinou zvyklí. Jednoznačně mohu doporučit i jako audioknihu.

11.06.2019 5 z 5


Robinson Crusoe (převyprávění) Robinson Crusoe (převyprávění) Josef Věromír Pleva

Nechápu, jak se tenhle soudruh Robinson mohl udržet. Z knihy zmizely hlavní myšlenky, rozměr, české děti neví nic o Robinsonovi.

09.03.2019 odpad!


Jak číst Bibli s porozuměním Jak číst Bibli s porozuměním Gordon D. Fee

Hermeneutika - neznámé slovo - nauka o výkladu Bible... Jedná se o odbornou knihu, jejímž základní tezí je, že text nemůže znamenat něco jiného než zamýšlel autor pro původní čtenáře. Pokud se snažíte pochopit Bibli, tahle kniha Vám pomůže vyhnout se základním chybám.
V jazyce českém asi nejlepší příručka hermeneutiky uznávaná napříč spektrem křesťanů.

13.03.2013 5 z 5


Bible Bible neznámý - neuveden

No podle komentářů to dost lidí ani nečetlo:
Tak třeba takhle - jedná se o 66 knih (27 Nový zákon - 39 Starý zákon)
Odhaduje se že Bibli napsalo cca 45 autorů - berte to tak že jde o tisíce letité spisy a ne u všeho se zachoval přebal s redakční poznámkou.
Kniha má Obrovskou historickou hodnotu, a je uznávána i pro své historické prameny (například popis mořeplavby v Novém zákoně je jeden z nejlepších dobových záznamů). Nejnovější knihou je Zjevení svatého Jana (Apokalypsa) napsáno na sklonku 1. století.
Má několik "kategorií knih" - historické - knihy královské, soudců.... poezie - žalmy, Píseň písní, prorocké .... atd....
Kniha je základem a páteří Západní kultury a světa, možná si lidé neuvědomují, že základy slušnosti, lidské důstojnosti ... pramení právě z Bible.
Poprvé jsem ji vzal do rukou v 16 letech a chtěl to přečíst jako všeobecné vzdělání - Nový zákon - překlad Petrů. Dočetl jsem jen do poloviny, od té doby to čtu jako věřící .... takže zaujatý. Ta první polovina Nového zákona mě totiž dostala - svojí aktuálností a tím, jak přesně a výstižně popisuje aktuální svět.
Pokud chcete přehled Překladů - na wikipedii je dost slušný, pro "obyčejné" čtení ze zvědavosti doporučuji vzít Překlad 21.století (Bible 21), Slovo na cestu (parafrázovaný překlad), nebo hojně rozšířený Ekumenický překlad.

Možná by se z toho dalo udělat nové téma - Série Bible a 66 dílů .... :-)

08.03.2012 5 z 5