Vilvit Vilvit komentáře u knih

☰ menu

Strado & Varius ve škole Johanna Sebastiana Bacha Strado & Varius ve škole Johanna Sebastiana Bacha Martina Skala

Krásné ilustrace, mně se především líbily vyobrazené notičky. Příběh milý, k závěru akční.

07.04.2024 4 z 5


Severské pověsti Severské pověsti * antologie

Zábavná, hezké neotřelé příběhy i ilustrace. Obsaženy jsou jak kratší příběhy, tak delší a všechny se čtou velmi pěkně. Nenudily ani šestileté dítě.

27.02.2024 5 z 5


Dort pro Fiškuse Dort pro Fiškuse Sven Nordqvist

První knížku jsme se synem (6 let) četli až jako čtvrtou ze série. Seznámení s oběma bylo velmi příjemné. Je vidět, že si autor postupem času s postavami vyhrál. Mně i synovi se líbila pointa s bláznovstvím. Hezky ilustruje různé pohledy na svět.

15.12.2023 5 z 5


Jak si Fiškus sbalil saky paky Jak si Fiškus sbalil saky paky Sven Nordqvist

Synovi se líbily obrázky a oba jsme se bavili. Jednoduchá zápletka je milá. Řeší hledání vlastního prostoru-pokoje, osamostatnění, které je i tématem pro děti, ale také samoty. Jako rodič soucítím s Pettsonem - ranní skákání v posteli nenapadá pouze kocourky, ale i děti.

13.12.2023 5 z 5


Děda Gus a já Děda Gus a já Keith Richards

Hezká a klidná knížka. Vzpomínková, která ukazuje propojení generací prarodičů a vnoučat nejen přes společné zájmy či talenty, ale především to, jak se navzájem ovlivňují. To umocňují fotografie Keithe a jeho vnuků na konci, stejně tak ilustrace jeho dcery, která nese jméno po jeho dědečkovi, o kterém knížka je.
Bohužel je moc krátká, pár stránek navíc by jí slušelo.

12.12.2023 4 z 5


Krokodýlova kapela Krokodýlova kapela Jiří Štraub

Jelikož jsme rodiče-rockeři, tato knížka nesměla v naší knihovně chybět. Rockové příběhy se mně i synovi líbily, a tak jsme se na Krokodýlovu kapelu moc těšili. Postavy jsou skvěle vykreslené (např. manažer křeček se svým svérázným projevem, perfekcionistický basák...), příběhy přiblíží i dětem hudební scénu a rodiče se pobaví nad narážkami na pravý hudební svět kapel. Četli jsme knížku s šestiletým synem, ale jelikož mu kapely či názvy jako AC/DC nejsou cizí, tak příběh chápal, fandil, nadával na nosorožce, i když je doporučený věk 8+.

12.12.2023 5 z 5


Jak Fiškus sázel masovou kuličku Jak Fiškus sázel masovou kuličku Sven Nordqvist

Velmi nápadité, dějové, a přesto statické na samotě uprostřed přírody. Líbí se mi propojení starého dědy a svéhlavého kocourka, myslím, že je to pro děti poutavé propojení z jiného než čisté dětského světa.

12.12.2023 4 z 5


Jak Fiškus s Pettsonem napálili lišku Jak Fiškus s Pettsonem napálili lišku Sven Nordqvist

Vtipné, milý příběh a naprosto úžasné ilustrace, ve kterých se skrývají malí panáčci v legračních situacích. Fiškuse si zamiloval můj šestiletý syn a směje se vždy jeho úvahám i vylomeninám a pro rodiče je to oddychová a velmi příjemná knížka.

12.12.2023 5 z 5


Rockové pohádky pro malé rebely Rockové pohádky pro malé rebely Jiří Štraub

Po knížce jsem sáhla se svým šestiletým synem, protože doma posloucháme hudbu hodně. Nápad a spojení zvířat a hudby se nám oběma moc líbil. Ponaučení i odkazy na reálné příběhy - ptačí zob alias drogy - jsou hezky skrytě vyjádřené a často nás vedly k další debatě. Velmi hezké zpracování.

02.11.2023 4 z 5


Packa hraje rock Packa hraje rock Magali Le Huche

Slabší příběh. Ale obrázky odkazují na rockovou historii, seznamují s Londýnem a především s nástroji. Jen baskytara je víceméně upozaděna bicími.

19.10.2023 4 z 5


Packa hraje jazz Packa hraje jazz Magali Le Huche

Dlouho jsme na Packu a jazz čekali, ale vyplatilo se! Hezké zpracování minoritního žánru i nástrojů.

19.10.2023 5 z 5


Kocour Fiškus a vánoční skřítek Kocour Fiškus a vánoční skřítek Sven Nordqvist

Četli jsme společně s 6letým synem, což si myslím, že je ideální věk. Oba jsme byli zvědaví na skřítka, moc se nám líbily ilustrace a obě postavy, Fiškus i děda Petsson, jsou skvěle vystavěné. Mnohé pasáže jsou poučné, jiné zase vtipné. Prostředí samoty, lesa a sněhu je krásným kontrastem k rušnému světu. Už se těšíme, že si přečteme další příběh o Fiškusovi.

14.10.2023 5 z 5


Létající autíčko Vik Létající autíčko Vik Kateřina Soukupová

Čtivý, pro syna velmi poutavý příběh. V některých částech mi přišel rozvláčnější, jinde zase příliš přeskakoval, aby se do děje vpasoval, ale přečetli jsme během jednoho večera celý. Ilustrace jsou nádherné!

02.10.2023 4 z 5


Osamělé srdce Osamělé srdce Mona Kasten

Osamělé srdce je mé první shledání s Monou Kasten. Čtení mělo spád stejně jako jejich vztah, dialogy byly velmi hezky dávkované, milým zpestřením pak byly chatové konverzace. Líbilo se mi, jak se v textu projevilo Rosiino vnímání Beasta a rázem se jeho kapitoly přejmenovaly na Adam. Někdy autorka trošku přehnaně vysvětluje, ale psychické problémy i hudební branži zmákla na výbornou. Jsem zvědavá na další díl!

10.05.2023 4 z 5


Daisy Jones & The Six Daisy Jones & The Six Taylor Jenkins Reid

Oceňuji neotřelý nápad ve formě rozhovoru. Postavy uvěřitelné a díky doutnajícímu konfliktu hlavní dvojice na konci příběh čtenáře doslova pohltí. Atmosféra 70. let je skvěle zachycena vyprávěním, různými vzpomínkami a především hudbou. Nejméně mě bavila část se Simone, nejvíce mě pak překvapil samotný konec.

19.04.2023 5 z 5


Vlci, draci, bájná zvířata Vlci, draci, bájná zvířata Claude-Catherine Ragache

Nádherné ilustrace, poutavé příběhy pro děti, klasické i méně známé. Mám tuto sérii knih moc ráda! Redakce textu občas přehlédla nějaké překlepy či nesrovnalosti ve jménech.

10.02.2023 4 z 5


Vikingové Vikingové Helena Kadečková

Skvěle zpracovaná historie, čtivá. Je poznat, že knížku doplnila výborná Helena Kadečková.

02.02.2023


Indiáni Severní Ameriky Indiáni Severní Ameriky Signe Seiler

Skvěle zpracované podání. Pro děti názorné, zábavné, s mnoha obrázky.

02.02.2023


Řecké mýty Řecké mýty Jean Menzies

Stejně jako Severské mýty. Krásné ilustrace, přehledné zpracování příběhů, které vtáhne. Myslím si, že poslouží i jako vhodná a hlavně zábavná pomůcka pro děti do školy.

12.01.2023 5 z 5


Severské mýty: Seznamte se s bohy, nestvůrami a hrdiny starých Seveřanů Severské mýty: Seznamte se s bohy, nestvůrami a hrdiny starých Seveřanů Matt Ralphs

Krásné ilustrace, pěkný překlad i úcta k češtině. Jedno z nejlepších zpracování i pro děti.

12.01.2023 5 z 5