Kocour Fiškus a vánoční skřítek

Kocour Fiškus a vánoční skřítek https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26784/kocour-fiskus-a-vanocni-skritek-26784.jpg 5 85 26

Fiškus série

< 5. díl >

Děda Pettson a neposedný kocour Fiškus jsou nerozluční kamarádi, Hospodaří spolu v malém domku a zažívají spoustu neuvěřitelných příhod. Před Vánocemi se děda rozhodne, že svého kocoura překvapí a vyrobí mu vánočního skřítka. Ale vyrobit skřítka, který by vypadal jako živý, není jen tak...

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Příběhy

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Tomtemaskinen , 1994


více info...

Přidat komentář

janulka1310
30.12.2023 5 z 5

Četli jsme s klukama (6 a 5 let) a byli jsme všichni nedočkaví, jak to dopadne :) Krásný příběh, ještě krásnější ilustrace, vtipné, milé... těšíme se na další díly.

Petrush
09.11.2023 5 z 5

Pohádkové, milé, vtipné, pěkné ilustrace. Líbilo se.


Vilvit
14.10.2023 5 z 5

Četli jsme společně s 6letým synem, což si myslím, že je ideální věk. Oba jsme byli zvědaví na skřítka, moc se nám líbily ilustrace a obě postavy, Fiškus i děda Petsson, jsou skvěle vystavěné. Mnohé pasáže jsou poučné, jiné zase vtipné. Prostředí samoty, lesa a sněhu je krásným kontrastem k rušnému světu. Už se těšíme, že si přečteme další příběh o Fiškusovi.

denib
22.09.2023 5 z 5

Nevím, jak je možné, že jsem dědu Pettsona dosud neznala. Nedokážu posoudit, jak se to líbí dětem, ale mně se to líbilo opravdu hodně. Bylo to takové milé čtení. Žádné vztahové problémy, žádní zlí lidé... Takový celkem jednoduchý, ale přitom propracovaný a kouzelný příběh. Úplně mě pohladilo na duši, jak moc má děda Pettson kocoura Fiškuse rád. A Fiškusův pohled na svět mě pobavil. Také ilustrace jsou velmi povedené. Se zklamáním zjišťuji, že v knihovně nemají všechny díly. Já si je snad budu muset koupit :-)))

kopeceli
12.08.2023 5 z 5

Máme právě malé rezaté koťátko, se kterým zažíváme neuvěřitelné příhody. Příběh Fiškuse tedy intenzivně prožíváme a náramně se bavíme.
Osobně mám tento díl velmi ráda proto, že osamělému starci kocourek zkrášlil adventní dobu a Vánoce, čas, kdy jsou mnozí staří lidé velmi osamělí. Ale dědeček Pettson byl tak zaměstnaný, že mu smutno být nemohlo. Musí udělat Fiškusovi radost! Kéž by měli staří lidé takového všetečného kocourka nebo vnoučka, kterému by mohli udělat radost a také si s ním povídat.

Aleen
05.08.2023 5 z 5

Neumím si představit, čím by mohly knihy o Fiškusovi (a Pettsonovi) ztratit u mě hvězdičku... Všechny jsou báječné.
A tahle je ještě vánočně výjimečná, více pohádková a také je v ní více písmenek, než v ostatních příbězích těchto skvělých protagonistů.
Velmi hezké, citlivé, jemné a láskyplné počteníčko.

Vendyorit
04.06.2023 5 z 5

Překrásná kniha. Syn (2,5 let) Fiškuse a dědu Pettsona miluje a já taky. :))

Štěpinambura
03.05.2023 5 z 5

Ta kniha je úžasná. Má to vtip a kouzlo.

Josh
13.04.2023 1 z 5

ČVd 3 vánoce. Jsem proti proudu, protože kromě grafiky mi tohle přišlo jako ztráta času a akorát by mi to zkazilo vánoční atmosféru nečíst to jindy. Příběh? Stále dokola totéž, na x stran. Kdyby kocour byl jen neposedný, ale je otravný, dokonce i pomstychtivý - to mi vadí jako dospělému, natož pro děti! Děda Pettson se může pro něho postavit na hlavu a ani to kocourovi nestačí. Fakt super-proti-výchovná dětská kniha :o((

Lienilda
30.12.2022 5 z 5

Kniha je prý pro děti od 3 let. Na to je tam podle mě příliš textu, ale třeba už pětileté by mohla určitě více zaujmout.
Já jsem si ji každopádně přečetla sama a v klidu a moc jsem si užila příběh i ilustrace.

JaniMa
30.12.2022 5 z 5

Nejmilejší z dětských vánočních knížek. Ani po letech neztratila své kouzlo. Krásné ilustrace, humorné i vážnější okamžiky ze života jednoho neposedného kocoura a jeho dědy i pro nás netradiční vánoční zvyky. Je toho hodně, proč si tuhle knížku zamilovat. Jako poslední příspěvek skvěle uzavírá můj letošní pokus o plnění čtenářské výzvy.

Vidlička
15.12.2022 4 z 5

(SPOILER) Rozmazlenej spratek, kterej prudí a trucuje, dokud není po jeho, to je Fiškus. Ale taky nejroztomileji nakreslenej kocouřínek s ponožkou na špičce ocásku, když jde ven... Úžasná poklidná severská atmosféra a nejvtipnější xichty domácí havěti, to všechno hraje pro to, abych přečetla i další díly! Navíc jsem ráda, že skřítek přišel doopravdy a Pettson nemusel Fiškusovi lhát! Kouzelný.

bralenka
24.10.2022 5 z 5

Krásná kniha včetně roztomilých ilustrací. Pettson s Fiškusem jsou prostě super parťáci. Patří mezi mé oblíbené knihy.

Metla
05.03.2022 4 z 5

Ideální knížka pro malé kutily, zvláště pokud současně milují Vánoce (které dítě ne?) a kočky, přesněji neposedné mluvící kocourky. Fiškus nechce vidět zlaté prasátko ani Ježíška, protože ve Švédsku jsou tyto svátky spojeny se skřítkem jménem Tomte. Chudák děda Pettson tedy přemýšlí a špekuluje, jak svému chlupatému "vnoučkovi" zajistit návštěvu nadpřirozené bytosti, v niž už sám dávno nevěří. Snaha vyplnit přání vede k množství starostí, práce, podivných setkání i jiných záhad.
Proti předchozím vydaným dílům série je tento mnohem rozsáhlejší a leckdy popisuje věci, co můžou dítě znudit (např. nákup krabice, popisy technických udělátek a podobně), přinejmenším pro moji cácorku to platilo. Příliš mnoho hádek a špatné nálady, nedostatek veselých epizodek. Smích tentokrát vyvolávaly především ilustrace, tradičně hezké, hravé, plné zábavných detailů, bohužel však poměrně malé.
Jako dospělá oceňuji atmosféru skandinávského venkova, má v sobě určitou nostalgickou poetiku.
Kdo viděl v televizi animovanou verzi příběhu, bude překvapen množstvím rozdílů. Pro jednou jsme se s mojí mladou zase shodly: 75%.

bupilla
08.01.2022 5 z 5

Táto knižka je úplne dokonalá :) Ja som si ju veľmi užila :)
Príbeh je originálny, napísaný krásnym jazykom. Je vtipný, ale má hĺbku a múdrosť.
Ilustrácie nádherné a veľmi živé a pôsobivé. A všetky tie rôzne mini postavičky, ktoré sú ukryté v ilustráciách! Dokonalosť :)
Fiškusa a Pettsona som si nesmierne obľúbila, bolo to moje prvé stretnutie s nimi a snáď si časom kúpim aj ďalšie ich príbehy :)
Príbeh má krásnu zimnú a vianočnú atmosféru.
Budem sa k nemu rada vracať, som veľmi rada, že kniha bola minulý rok zase vydaná, lebo dlho som ju nevedela zohnať - predošlé vydanie je dávno vypredané.
Poklad v mojej knižnici :)

triatlet
02.01.2022 5 z 5

Soužití dědy Pettsona s kocourem Fiškusem přináší zajímavé příhody. Moje první seznámení je z období adventu. Díky Pettsonovým a Fiškusovým vánočním přípravám jsem si prodloužil sváteční atmosféru.
Ilustrace jsou nápadité a vystihují charaktery postav a děj příběhu.

85098211
24.12.2021 5 z 5

Dědu Pettsona a jeho kocoura Fiškuse jsem tak trochu znala z televizního seriálu, který už několik let milují a sledují moje děti. Ale až nyní se mi dostala do rukou nádherně zpracovaná audiokniha, kterou opravdu na jedničku načetl Vladimír Javorský. Celý ten příběh je doslova kouzelný, když se děda Pettson v průběhu tří týdnů, které ještě do Vánoc zbývají, snaží pro svého kocourka vyrobit vánočního skřítka, aby mu splnil jeho nejtajnější přání. Fiškus mu to samozřejmě nijak neusnadňuje, ba právě naopak ;-). I přesto k nim nakonec skřítek opravdu přijde… Mně se tato kniha moc líbila a také mi dokázala navodit hřejivou vánoční atmosféru. Vysoké hodnocení si plným právem zaslouží a já se určitě poohlédnu i po dalších příhodách dědy Pettsona a Fiškuse :-).

m_martina
22.12.2021 5 z 5

Momentálně čteme s vnučkami knihy na navození vánoční nálady a tahle se nám opravdu moc líbila. Hlavně Fiškus se stal naším oblíbencem. A rozhodly jsme se, že si postupně přečteme také další knihy s Pettsonem a jeho kocourkem.

Knižní střípky
03.12.2021 5 z 5

Tento vánoční díl je již sedmý ze série o kocourkovi Fiškusovi a starém vynálezci Pettsonovi. Kdysi jsem pár dílů četla, když byla dcera malá, ale k těm dalším už jsem se nedostala. Nicméně vánoční díl mi nesměl chybět, a i když jsem dlouho váhala, zda do něj jít, tak teď po přečtení ho vřele doporučuji všem. Nemusíte se bát, že neznáte předchozí díly, opravdu to vůbec nevadí. Příběh je krásný, doplněný o nádherné ilustrace, Fiškus s Pettsonem jsou i o Vánocích správná dvojka, která vás pobaví, rozveselí, ale jako vždy přinese i nějaké to ponaučení. Určitě ji nečtu naposled.

habry
15.03.2019 5 z 5

Úžasná,milá i vtipná knížka,čteme ji s dětmi každé vánoce.

Štítky knihy

kočky pohádky Vánoce

Autorovy další knížky

Sven Nordqvist
švédská, 1946
2002  94%Kocour Fiškus a vánoční skřítek
2006  94%Jak byl Fiškus malý a ztratil se
2020  93%Dort pro Fiškuse
2021  92%Jak Fiškus sázel masovou kuličku
2021  93%Jak Fiškus s Pettsonem vyrazili stanovat

Kniha Kocour Fiškus a vánoční skřítek je v

Právě čtených1x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených11x
Knihotéce24x
Chystám se číst23x
Chci si koupit18x
dalších seznamech7x