Dort pro Fiškuse

Dort pro Fiškuse https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429272/bmid_dort-pro-fiskuse-JhY-429272.jpeg 5 77 18

Fiškus série

1. díl >

Úvodní kniha celosvětově úspěšné švédské série konečně vychází v češtině. Spolu s Pettsonem v ní budeme péct palačinkový dort Fiškusovi k narozeninám. Přesněji řečeno k jedněm z jeho letošních narozenin. Kocourek totiž slaví třikrát do roka. Proč? Protože je to legrace. Na dort potřebujete vejce, mléko, máslo, cukr, sůl… a mouku. Jenže kde je mouka? Doma rozhodně ne — dokonce ani pod gaučem nebo v šatně. Je třeba dojet do obchodu, jenže kolo má píchlou zadní duši. Nářadí je v zamčené kůlně a klíč je… klíč je… Zeptejte se Fiškuse! Už teď je vám jasné, že upéct dort nebude jen tak. Ale v každém případě to bude legrace. Knížky ze série o Pettsonovi a Fiškusovi vyšly v neuvěřitelných pětapadesáti jazycích a celkem se jich zatím prodalo přes patnáct milionů výtisků.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Host
Originální název:

Pannkakstårtan , 1985


více info...

Přidat komentář

Aleen
21.04.2024 5 z 5

V komentáři k jedné z předešlých knížek o Pettsonovi a Fiškusovi jsem psala, že je mi líto, že v této době nemám kolem sebe děti, se kterými bych se mohla podělit o lásku k těmto dvěma postavám. Tak jsem to vyřešila jinak: za poukázku k narozkám jsem si pořídila VŠECHNY dostupné příběhy. Pak jsem zkoukla ještě film a teď jsem na vrcholu blaha!
Tohle je TAK skvělá kniha, že to ani nejsem schopná popsat...
Obrázky bych mohla zkoumat pořád dokola a vždy bych našla něco nového, co mě pobaví!

AlbionFoxyFox
19.04.2024 5 z 5

Nádherné ilustrace a vtipný příběh, 2letá dcera zatím neocenila i velmi pestrý jazyk, ale to přijde. Těšíme se na další díl.


Vilvit
15.12.2023 5 z 5

První knížku jsme se synem (6 let) četli až jako čtvrtou ze série. Seznámení s oběma bylo velmi příjemné. Je vidět, že si autor postupem času s postavami vyhrál. Mně i synovi se líbila pointa s bláznovstvím. Hezky ilustruje různé pohledy na svět.

janulka1310
02.12.2023 5 z 5

První kniha ze série a určitě ne poslední Krásné ilustrace, vtipný příběh. Dětem i mně se líbilo.

Vendyorit
04.06.2023 5 z 5

Překrásná kniha. Syn (2,5 let) Fiškuse a dědu Pettsona miluje a já taky. :))

Luciluc
12.01.2023 4 z 5

Knížka čtená dceři. Tento díl, ačkoliv je v sérii jako první, jsme četly až po Jak byl Fiškus malý a ztratil se. Nevadilo to a z mého pohledu asi jen dobře, protože Dort pro Fiškuse mě nezaujal tolik. Ale pořád to bylo pěkné čtení s nádhernými ilustracemi, hlavně ty vtipné detaily v obrázcích! Fiškus se má, že slaví narozeniny třikrát do roka. :-) Jedeme na vlně Fiškuse dál a čeká nás napálení lišky.
4,5 *

TyttoMetsasta
18.02.2022 5 z 5

Tahle kniha mě opravdu zaujala. Je v ní víc než jen vtipný příběh o zapomnětlivém dobrosrdečném dědovi a jeho kocourovi spolu s krásnými ilustracemi. Je v ní taková schovaná pravá domácí pohoda. Ráda se k těmto knihám vracím.

maminkoutek
09.02.2021 4 z 5

Pettson je dobrosrdečný starší pán, který je ale někdy popleta a zapomětlivý. Žije společně s kocourkem Fiškusem, kterému se rozhodne udělat dort, protože zrovna slaví narozeniny. Plán je sice jasný, ale zkomplikuje ho tolik problémů, že není vůbec jasné, jestli se nakonec povede dort vytvořit…

V knize najdeme různé vtipné prupovídky a scény. Například hned několikrát se opakuje tato formulace: “To udělal ty Fiškusi?” Zeptal se Pettson kocoura. “Já jsem to teda rozhodně neudělal,” odvětil dotčeně kocour. “Tak to jsem musela být já”, zamručel Pettson.

Text je psán menším písmem, což je škoda pro začínající čtenáře. Jinak se ale čte dobře. Kniha není obsáhlá, takže ji přelouskáme najednou třeba večer před spaním. Na každé stránce jsou navíc netradiční obrázky, ve kterých zvířata používají mimiku, což vypadá hlavně u kocourka moc mile.. Kniha je vhodná pro děti od 3 let.

Jehumaja
02.01.2021 5 z 5

Miluju tuto dvojici a ani teď nezklamala. Jen víc takových knih!!

Metla
01.01.2021 5 z 5

Upéct mlsnému kamarádovi dort není vůbec snadná záležitost, zvláště když vám v domě řádí kleptomani a záškodníci, na které jsou lidské smysly krátké. To se potom šmírující sousedi nestačí divit, co ten dědek bláznivá Pettson zase vyvádí, proč leze na střechu při cestě do obchodu, z jakého důvodu jeho kocour pobíhá po zahradě se záclonou přivázanou na ocásku a tak dále.
Přestože je příběh řazen v sérii jako první, chronologicky mu předchází "Jak byl Fiškus malý a ztratil se", odkud bych sem mohla nakopírovat komentář a nemusela změnit téměř ani slovo. Vydavatel se mému skřítěti trefil výběrem přesně do vkusu a doufám, že další dobrodružství laskavého dědy a mluvícího kocourka budou následovat.
Mile veselá jízda s nádherně barevnými, zábavnými ilustracemi. Kéž by příběhy byly delší, nebo (ideálně) jich v jedné knížce bylo víc. Je to cácorčin "až" druhý nejoblíbenější díl, já však jeho zápletku považuji za nápaditější a vtipnější. Opět jasných 100%.

VivienRavenhill
19.12.2020 5 z 5

Když jsem se dozvěděla, že vychází další příběh s mou nejmilejší dvojkou děda-kocour, tak jsem jej zkrátka musela mít, i přestože již dávno nejsem dítětem. Precizní ilustrace plné vtipných detailů jsou prostě fantastické, stejně jako roztomilý humor a neskutečná vlídnost, která z celé knížky číší. Doufám, že toho v češtině vydají od pana Nordqvista více, protože to stojí za to.

bibi.r
21.07.2020 3 z 5

Pro děti od 3 let.
Fajn milý příběh. Velmi pěkní a detailní ilustrace, které zaujmou.
Ráda si přečtu další příhody kocourka Fiškuse a jeho páníčka.

broskev28
13.07.2020 5 z 5

Příběh o často dotčeně prskajícím, mluvícím a narozeniny třikrát do roka slavícím kocourovi Fiškusovi nemá chybu, ale ilustrace jsou snad ještě lepší, jak zmínili mnozí přede mnou.
Já osobně se nemůžu vynadívat třeba na kůlnu na Anderssonově pastvině, kde vedle kůlny stojí i zlostný býk a spí. Jemu na hřbetě sedí dva taktéž spící ptáčci, a hlavně: pod bílým okénkem kůlny rostou tak obrovské maliny!!!

Nikol221
18.05.2020 5 z 5

Překrásný příběh a ještě krásnější ILUSTRACE. Pokaždé když knihu čteme pookřeji i já. :)

Jitusak
26.04.2020

Knihy o Fiškusovi a Pettsonovi u nás měly vždycky úspěch. Milý příběh a obrázky plné překvapení. Jen na to jméno Fiškus si děti nemohly zvyknout a stejně mu stále říkají Findus.

Petass
17.04.2020 5 z 5

Koupila jsem synovi, když začala karanténa, abychom podpořili nakladatelství Host a současně měli něco nového. Knížku miluje! Je to krásný vtipný příběh moc příjemně ilustrovaný. Hledáme na obrázcích oblíbené detaily, povídáme si o postavách a příběhu. Čteme stále dokola. Krása! Doporučujeme!

Žirka
28.03.2020 5 z 5

Sledujte ty detaily v ilustracích...a budete se bavit podruhé.

piquillio
10.02.2020 5 z 5

Po letech se vrátil Fiškus a děda P. ve své první knížce. A já zase pookřál. Jednoduchý zábavný příběh o tom, že někdy musíte udělat moc věcí, než upečete jednu narozeninovou oslavu. Božské ilustrace a vlídný svět vás potěší.