verka5083 verka5083 komentáře u knih

☰ menu

Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

(SPOILER) Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění" od Matthewa Walkera je fascinující a hluboce informativní kniha, která otevírá oči ohledně kritického významu spánku pro naše zdraví a celkovou pohodu. Jako noční sova, která má potíže se spaním brzy večer a vstáváním brzy ráno, jsem se v mnoha popsaných situacích našla. Ráno mám často pocit, že jsem stále v polospánku, a má mysl začíná fungovat až večer. Walkerův popis různých spánkových vzorců a biologických rytmů mi pomohl lépe pochopit své vlastní tělo a proč se cítím tak, jak se cítím.

Přestože je kniha úžasná, tak si myslím, že dodržování kvalitního spánku je extrémně náročné pro matky na mateřské, zejména během prvního roku s dítětem. Spánek je často přerušovaný a nepravidelný, což činí dodržování doporučení velmi obtížným. Walker také popisuje různé zdravotní problémy spojené s nedostatkem spánku, což může v některých vyvolat obavy, ale zároveň to motivuje k vážným úvahám o změnách pro zlepšení spánku. Celkově vzato, "Proč spíme" je kniha, která nejen informuje, ale také inspiruje k lepší péči o vlastní spánek.

26.07.2024 4 z 5


Slunce života Slunce života Andrea Klimešová

Tento román je skutečným klenotem, který osloví každého čtenáře hledajícího hlubší smysl a porozumění ve svém životě. Autor bravurně zachytil snahu hlavních hrdinek najít vlastní hodnotu a vystoupit z vlastního stínu, aby objevily slunce ve svém životě. Téma hledání lásky k sobě samému a potřeby obejmout se, je prezentováno s takovou jemností a hloubkou, že se čtenář nemůže odtrhnout.

Styl psaní je jednoduchý a přístupný, což dává knize lehkost oddechové četby, ale zároveň se dotýká složitých a náročných životních témat. Právě tato kombinace mě na knize nadchla nejvíce. Každá stránka vás vtáhne do děje a nutí vás pokračovat, abyste zjistili, jak celý příběh skončí.

Zvláště oceňuji způsob, jakým autor vykresluje vnitřní boje hlavních hrdinek. Kniha mě tak zaujala, že si myslím, že by měla být povinnou četbou pro každého studenta střední školy. Pomohla by jim lépe pochopit sebe sama a najít cestu k vlastnímu sebevědomí a hodnotě.

Jedinou výtkou, kterou mám, je délka knihy. Ráda bych viděla více rozepsané životy hlavních postav, zejména jejich minulost, která by pomohla lépe pochopit jejich současné chování a problémy. Často jsem přemýšlela nad tím, co je vedlo k jejich rozhodnutím a jaké zkušenosti formovaly jejich osobnosti.

Celkově je tato kniha skvělým dílem, které v sobě spojuje jednoduchost a hloubku. Doporučuji ji všem, kteří hledají inspiraci a povzbuzení na své cestě k sebepoznání a sebepřijetí.

14.07.2024 5 z 5


Smrt v domě Gillespieů Smrt v domě Gillespieů Darcy Coates

Přiznám se, že jsem očekávala tradiční styl příběhu, jaký u této autorky znám, ale příjemně mě překvapila její nová koncepce. Kniha se skládá ze čtyř povídek, přičemž nejvíce mě zaujaly první dvě. U třetí povídky, nazvané "Figuríny", mi trochu neseděla logika, ale i přesto si myslím, že by třetí a čtvrtá povídka stály za delší rozepsání. Měla jsem pocit, že jim něco chybí. Nicméně, musím uznat, že kniha se četla velmi snadno a plynule.

23.06.2024 3 z 5


Zajímavosti o pohřbívání: Historie i současnost Zajímavosti o pohřbívání: Historie i současnost Jaroslav Kocourek

Tato kniha nabízí fascinující pohled do historie, zajímavostí a praktických informací o pohřbívání, doplněný více než 400 fotografiemi. Poskytuje základní informace, které čtenáři umožní získat komplexní přehled o této tématice. Díky této knize jsem se seznámila s krematorii, o kterých jsem dosud nevěděla. Kniha je bohatě ilustrovaná a fotografie doprovázejí podrobné popisy různých postupů, čímž čtenáři umožňují nahlédnout do různých místností a pochopit různé procesy.

Na konci knihy je přiložen slovník, který mě příjemně překvapil. Objevila jsem tam dvě nová slova, která jsem předtím neznala. Kniha je velmi obohacující a pečlivě zpracovaná. Určitě to není poslední kniha, kterou od tohoto autora čtu. Myslím si, že by byla skvělá i pro čtenáře kolem patnácti let.

20.06.2024 5 z 5


Nové české depoty doby bronzové Nové české depoty doby bronzové Luboš Jiráň

Při přípravě na zkoušku z doby bronzové mi tato kniha poskytla neocenitelnou pomoc, protože nabízí ucelený přehled a usnadňuje orientaci v této problematice. Je to skvělý zdroj informací, který rozhodně doporučuji.

13.06.2024 5 z 5


Další divné hlášky z knihkupectví Další divné hlášky z knihkupectví Jen Campbell

Druhý díl této knihy nabízí vtipné hlášky nejen z knihkupectví, ale i z knihoven a autogramiád "Divných hlášek". Kniha mě nesmírně bavila a často jsem se u ní nahlas smála. V obdobích, kdy člověk prochází zkouškovým nebo jinak náročným obdobím a potřebuje odreagování, je tato kniha ideální volbou. Bylo by skvělé, kdyby vyšel i třetí díl.

13.06.2024 5 z 5


Krajina a paměť Krajina a paměť Simon Schama

"Krajina a paměť" je výjimečná kniha britského historika a historika umění Simona Schamy, která se věnuje roli přírody v západní civilizaci od starověku po současnost. Schama v každé kapitole začíná osobním zážitkem, který ho inspiroval k hlubokému zamyšlení a následnému napsání části knihy. Tento přístup přináší unikátní perspektivu na dané téma. Styl psaní je však poměrně náročný, protože autor často přeskakuje mezi různými tématy, což může čtenáři ztěžovat orientaci.

13.06.2024 4 z 5


Špalíček dobrých českých vtipů I. Špalíček dobrých českých vtipů I. David Vít

Na odreagování je knížka skvěla a líbí se mi víc než druhý díl.

28.05.2024 5 z 5


Špalíček dobrých českých vtipů II. Špalíček dobrých českých vtipů II. David Vít

Špalíček vtipů se pro mě stal milým zpestřením, zejména v období zkoušek, kdy potřebuji krátké a odlehčující čtení na krátké přestávky od učení. Tato kniha plnila svůj účel, i když musím přiznat, že jsem se při jejím čtení příliš neusmála.

28.05.2024 4 z 5


Můj malý Čajkovskij Můj malý Čajkovskij Emilie Collet

Krásná knížka pro malé děti, které milují hudbu.

28.05.2024 5 z 5


Panoráma biologické a sociokulturní antropologie 15 Panoráma biologické a sociokulturní antropologie 15 Jaroslav Malina

Základy paleopatologie je učebnice, která mi výrazně pomohla při přípravě na zápočet. Tato kniha poskytuje jasné a srozumitelné vysvětlení kostí, což je klíčové pro každého studenta paleopatologie. Kombinace textu s různými rentgenovými snímky výrazně napomáhá k lepší představivosti a pochopení teoretických konceptů. Kniha je strukturovaná tak, že i složité informace jsou podány přístupně, což z ní činí skvělý zdroj pro začátečníky.

Učebnice také nabízí široký rozsah témat, což z ní činí komplexní zdroj znalostí. Díky přehledným ilustracím a praktickým příkladům se snadno orientuje v problematice paleopatologie.

21.05.2024 5 z 5


Pohádky pro dlouhé večery Pohádky pro dlouhé večery Alain Jost

Pohádky pro dlouhé večery jsou ideální knížkou pro chvíle pohody a usínání. Zavádí malé čtenáře do Kouzelného lesa plného zvířátek a zároveň do skutečného světa, kde prožívají úžasná dobrodružství. Každý den nabízí nový příběh, což je skvělé jak pro děti, které se těší na nové pohádky před spaním, tak i pro dospělé hledající relaxaci po dlouhém dni.

Osobně mi tato kniha velmi pomohla během zkouškového období, kdy jsem potřebovala vypnout a nechtelo se mi přemýšlet nad složitým dějem. Pohádky jsou jednoduché, avšak originální, což je přesně to, co člověk potřebuje pro relaxaci mysli. Pohádky pro dlouhé večery jsou skvělou volbou nejen pro děti, ale i pro dospělé, kteří hledají únik z každodenního shonu.

21.05.2024 5 z 5


Slabikář Slabikář Jiří Žáček

Jednoduchá, jasný, přehledný a hodně dobře se z něj učilo. Pro mě to bylo něco jako dřevěné počítadlo na matematiku

03.05.2024 5 z 5


Moje první čítanka Moje první čítanka Jiří Žáček

Pěkná knížka, bylo hezké se opět vrátit do první třídy a připomenout si ty krásné chvíle. Knížka má své kouzlo, které podle mě zůstalo v lidech, které tuto knížku v dětství používali.

03.05.2024 5 z 5


Luxus ze vzdálených zemí Luxus ze vzdálených zemí Marika Tisucká

Tato kniha pečlivě mapuje archeologické nálezy jantaru a přináší komplexní pohled na jednu z největších sbírek uložených v Národním muzeu. Dílo nejenže obsahuje detailní katalog artefaktů z doby bronzové, ale také nabízí jejich typologické rozčlenění a bohatou obrazovou dokumentaci. Zvláštní pozornost je věnována analýze vztahů mezi jantarovými nalezišti a průběhem legendární Jantarové stezky. Kniha dále zahrnuje výsledky analytického průzkumu vybraných artefaktů, čímž poskytuje čtenářům výjimečný vhled do historického významu jantaru a jeho užití v pravěké Evropě. Tento titul je neocenitelným zdrojem pro odborníky v oblasti archeologie i pro všechny, kteří se zajímají o dějiny pradávného obchodu a kultury.

01.05.2024 5 z 5


Sovák podruhé Sovák podruhé Slávka Kopecká

Kniha "Smích léčí aneb Neberte se tak vážně" nás znovu zavádí do světa Jiřího Sováka, ikony českého humoru, a přináší druhé pokračování jeho osobních vzpomínek. Tento díl je věnován Sovákově filozofii smíchu a humoru, který považoval za lék na mnohé životní trable. Sovák zde reflektuje svůj život a kariéru s charakteristickým sebeironickým nadhledem, čímž potvrzuje své přesvědčení, že být komediantem je vyznamenání, neboť komediant může ve společnosti změnit víc než král.

Jeho příběhy, plné jednoduchých, avšak účinných humoristických situací, dokazují, že nejlepší historky skutečně píše život sám. Kniha je napsána lehkým, přístupným stylem, který zaručuje, že se čtenář nejen pobaví, ale možná i poučí. Sovákovo umění dělat si legraci ze sebe samého a svého okolí nejenže baví, ale i osvěžuje a inspiruje, což dělá z této knihy dokonalý odpočinkový čtivo pro každého, kdo hledá útěchu ve smíchu.

23.04.2024 5 z 5


Procvičte si mozek -- Jak si v každém věku udržet čilou paměť Procvičte si mozek -- Jak si v každém věku udržet čilou paměť kolektiv autorů

Publikace "Procvičte si mozek" přináší čtenářům přehledně a poutavě zpracovaný průvodce lidským mozkem a jeho funkcemi. Kniha je založena na nejnovějších vědeckých poznatcích a nabízí praktické rady a techniky, jak si můžete vylepšit své kognitivní schopnosti, vyvážit své slabiny a maximalizovat své silné stránky.

Knize se daří být zároveň edukativní i zábavná. Obsahuje řadu cvičení a her pro různé věkové skupiny, které jsou navrženy tak, aby stimulovaly myšlení a podporovaly mentální agilitu. Každá aktivita je doplněna vysvětlením toho, jak přispívá k lepší funkci mozku, což čtenářům umožňuje vědomě vybírat cvičení, která jsou pro ně nejužitečnější. V závěru knihy je navíc přiložený klíč s řešeními, což umožňuje čtenářům snadno ověřit svůj pokrok a porozumění látce.

23.04.2024 5 z 5


Srdcerváči. Kniha 5 Srdcerváči. Kniha 5 Alice Oseman

Tato kniha je skvělou volbou pro každého, kdo hledá oddech od každodenního shonu. Čte se neskutečně svižně a celý příběh je možné zvládnout za jeden večer. Po náročném dni je to přesně ten typ literatury, který vám pomůže zapomenout na okolní svět a ponořit se do příběhu, který sice nenabízí složité dějové zvraty, ale zato poskytuje příjemný únik od reality.

13.04.2024 5 z 5


Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

První polovina knihy mě zpočátku příliš nezaujala a neustále jsem se snažila pochopit, proč je dílo tak oblíbené. Uvažovala jsem o tom, že knihu odložím. Nicméně, ve druhé polovině se děj náhle zvrtne a já byla naprosto ohromena. Děj se vyvíjel způsobem, který jsem vůbec neočekávala, a já se nemohla dočkat, až otočím další stránku. Zejména konec knihy byl pro mě úplným překvapením – předpokládala jsem zcela odlišný vývoj. Nakonec musím uznat, že se jedná o opravdu skvělé literární dílo.

06.04.2024 5 z 5


Archeologie a krajinná ekologie Archeologie a krajinná ekologie Vladimír Brůna

V knize, se čtenáři dostává do rukou nejen sbírka odborných prací, ale i hluboký průzkum krajiny z perspektivy krajinné archeologie. V knize je kladen důraz na koncept "paměti krajiny", který je zde interpretován jako schopnost krajiny uchovávat stopy minulých událostí a změn. Tato myšlenka je podstatná pro porozumění tomu, jak se historické události odrážejí v krajině a jak může krajina sloužit jako klíč k odhalení minulých civilizací a jejich způsobu života.
Dalším významným přínosem je zdůraznění významu multidisciplinárního přístupu v krajinné archeologii. Sádlo kombinuje poznatky z ekologie, sociologie a kybernetiky, aby poskytl bohatší a nuancovanější pohled na krajinné studie. Tím otevírá dveře pro nové metody a techniky výzkumu, které mohou přinést hlubší porozumění vztahům mezi kulturou, společností a přírodním prostředím.
Kniha je tak určena nejen akademikům a studentům archeologie, ale i všem, kdo mají zájem o hlubší pochopení vztahu mezi kulturou, historií a přírodním prostředím.

26.03.2024 5 z 5