tomashewk tomashewk komentáře u knih

☰ menu

Matla - Kuchařka plná příběhů Matla - Kuchařka plná příběhů Roman Staša

Kuchařka plná tak specifických surovin, že z ní nic neuvaříte. Roman má evidentně talent na vaření, ale není to systematik, didaktik, který by dovedl instruovat jiné lidi. Navíc, během pořadu MasteChef měl sám neustále problém s espumou a nyní ji zahrnul i do receptů, jako kdyby jí měl každý doma jako součást standardního vybavení kuchyně...?

05.05.2022 2 z 5


Kadanland Kadanland Stanislav Dvořák

Vcelku fajn detektivka, která ale moc detektivkou není - viz ostatní recenze. Detektivní příběh slouží spíš jako kostra příběhu, záminka ke knize. Kniha se pak hodně věnuje (to jsou ty nenáviděné odbočky v ostatních recenzích) bezvýchodnosti některých osudů v pohraničních oblastech a jedinečnosti podkrušnohorské atmosféry. Mě docela sedla. Pokud chcete jenom detektivku, kupte radši Agátu.

22.04.2022 4 z 5


Jak získávat přátele a působit na lidi Jak získávat přátele a působit na lidi Dale Carnegie

Knížka ze třicátých let dvacátého století, ale stále plná pravd a stáleplatných pouček.

13.11.2017 4 z 5


Expedice delta Expedice delta Vladimír Cvrček

Pěkně a poutavě napsaný cestopis. Je obdivuhodné, že se takové expedice zúčastnili i mladší 14 let...

19.07.2016 4 z 5


Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Neuvěřitelný, snad jediná knížka, kde mi filmové zpracování přišlo lepší. Ale možná dáno tím, že jsem film viděl dříve - a toho lituji.

05.12.2014 4 z 5


Acid House Acid House Irvine Welsh

Doporučuju si potom zajít na Ucpanej systém do Dejvického divadla a místo toho, abyste se do nekonečna uchichtávali sprostým slovům, bude Vám běhat mráz po zádech. Výborná předloha, výborné zpracování a bravurní herecké výkony.

05.12.2014 4 z 5


Židovská válka Židovská válka Lion Feuchtwanger

Já nevím, dočetl jsem trilogii a nějak mě víc baví romány od Waltariho. Jeho hlavní hrdinové jsou mi asi sympatičtější a bližší. Přeci jenom je pro mne asi to židovství často těžko uchopitelné...

05.12.2014


Kdo zavraždil paní Skrofovou? Kdo zavraždil paní Skrofovou? Mika Waltari

Celkem průměrná detektivka s dvojící kriminalistů připomínající cimrmanovského inspektora Trachtu a jeho nezkušeného praktikanta Hlaváčka. Je zajímavé, že charaktery hlavních postav Waltariho děl, ať už v historických románech nebo v tomto detektivním příběhu, jsou velmi podobné.

05.03.2013 3 z 5


Příběhy jedné noci Příběhy jedné noci Peter Høeg

Jedna z náročnějších knih o několika příbězích, jejíchž sdělení Vám dochází až další den, popřípadě nikdy. Přesto se čte většina příběhů poměrně lehce.

05.03.2013 3 z 5


Pád Cařihradu Pád Cařihradu Mika Waltari

Jako vždy výborný Mika Waltari potácející se nad otázkami života a smrti, nad pomíjivostí lidského bytí se svým často klasicky sinuhetovsky rozporuplným hrdinou. Pád Cařihradu má díky popisu připravované bitvy a jednotlivých bojů větší spád, než například více přemýšlivý Temný Anděl.

05.03.2013 5 z 5


Probouzení Probouzení Marek Vácha

Autora mám velice rád a mnohé jeho názory s ním sdílím. Kniha předkládá nová témata, nutí k zamyšlení a polemice o životě, jeho smyslu, vztazích a naší roli na světě. Zamrzí však, že některé argumenty v knize jsou velmi chabě konstruované. Díky tomu pro mne pak bohužel byla kniha spíše zklamáním.

05.03.2013 2 z 5


Trapasy po francouzsku Trapasy po francouzsku Tanja Kuchenbecker

Kniha je spíše faktická a není rozhodně tak vtipná jako například zážitky z Provence od Petera Mayleho. Přesto je ceněným společníkem všech, kteří se snaží porozumnět národu naneštěstí obývající stejné území, ze kterého pochází nehlepší sýry a vína světa. Pěkný komentář je od uživatele Hřibče.

05.03.2013 3 z 5