Kadanland

Kadanland https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474738/bmid_kadanland-7cd-474738.jpg 3 16 8

V paranoidní atmosféře malého města v bývalých Sudetech, kde je každý něčí spolužák nebo bratranec, se dva kamarádi z dětství snaží skrýt strašlivé tajemství. Vyrůstali spolu v 80. letech na šedivém sídlišti v kraji hor, zmizelých obcí a obřích komínů elektráren. Robert pak vystudoval a oženil se s krásnou spolužačkou, zatímco slaboch a alkoholik Ozzy, vnuk jednoho z posledních kadaňských Němců, nikdy nedospěl a stále jde z průšvihu do průšvihu. Když už ho Robert začíná mít dost, spojí je navždy ten největší, osudový průšvih. Proč zemřel otravný pojišťovák? Proč měl Ozzyho stařičký děda Otto schovanou pistoli?... celý text

Přidat komentář

Marla
26.09.2023 2 z 5

Strašlivě depresivní mišmaš historie, politických názorů, potíží v občanském soužití a kam se poděla ta detektivka, to nevím. Asi zabloudila v kouři a smogu....

Heli20
31.07.2022 5 z 5

První kniha od autora.Překvapivě velice pěkné i když místy depresivní čtení.Příběh donutí zamyslet se nad smyslem života i nad vlastním životem.


bbara155
13.06.2022 5 z 5

Ano, detektivka to ani moc není, ale čte se dobře. Autor umí psát, takže se mi knížka líbila. Pro mě bylo zajímavé, jak popisoval Sudety a že nevidí všechno černobíle.

tomashewk
22.04.2022 4 z 5

Vcelku fajn detektivka, která ale moc detektivkou není - viz ostatní recenze. Detektivní příběh slouží spíš jako kostra příběhu, záminka ke knize. Kniha se pak hodně věnuje (to jsou ty nenáviděné odbočky v ostatních recenzích) bezvýchodnosti některých osudů v pohraničních oblastech a jedinečnosti podkrušnohorské atmosféry. Mě docela sedla. Pokud chcete jenom detektivku, kupte radši Agátu.

jprst
14.04.2022 2 z 5

Nepříliš povedená, či spíše nepovedená detektivka se spoustou zbytečného balastu a odboček. Výsledkem pak je dosti se vlekoucí až nudný příběh tak maximálně na dvě hvězdy (s přivřením obou očí).

Iki1
26.03.2022 1 z 5

K původní české detektivce to má poměrně daleko i v porovnání s dalšími knihami z této edice. Když bychom vzali obsažený detektivní příběh - jeho děj, charakteristiku postav, vyvrcholení a rozuzlení, dostali bychom se zhruba k číslu 20 stran. Takže pokud vás zajímá nedávná historie Sudet, autorovy názory na politiky, ekology, národnostní menšiny, migraci či výchovu dnešních dětí, je tahle kniha přesně pro vás.

evaval
22.01.2022

Detektivní příběhy psané českými autory mě vždy potěší. Odehrávají se ve známém prostředí a české postavy jsou mi blízké.
Kniha Kadanland od Stanislava Dvořáka nám dá nahlédnout do života v malém městečku Duppau nebo-li Doupov v bývalých Sudetech. Už samotné místo děje slibuje mnohé.
V ději se prolíná minulost, kdy ve městečku žili čeští obyvatelé spolu s německými, jsme svědky událostí na konci války. Sledujeme, jak je většina německého obyvatelstva násilím odsunuta. Někteří starousedlíci vzpomínají na události na konci války, jak byli jejich němečtí sousedé vyvlečeni z domovů a někteří z nich na místním hřišti ubiti. V českých lidech tehdy vzkypěla dlouho potlačovaná zlost proti německým vojákům, jejich útlakům, kdy kradli a vraždili v Čechách a po celé Evropě. Bezmoc a zoufalství nahromaděné během války se změnilo v zuřivost. Každý měl spoustu důvodů, proč se Němcům pomstít.
Všichni Němci odsunuti nebyli, někteří chtěli zůstat, stále Doupov považovali za svůj jediný domov. Jedním z takových byl i Otto Huber, který měl Doupov rád a chtěl zůstat. Žít a pracovat tam, kde se narodil.
Hlavními hrdiny románu jsou Robert a Ozzy, dva muži, kteří se znali od dětství a oba vyrůstali v osmdesátých letech na místním šedivém sídlišti. Spolu chodili do školy, společně poznávali život a dospívali. Spousta jejich spolužáků se z městečka odstěhovala, ale oni dva zůstali. Robert si vzal svou spolužačku Ivu, tvrdě pracoval, aby vybudoval malou firmu a knihkupectví, které mu sice téměř nic nevydělává, ale má ho rád a nerad by o obchod přišel. Sice podniká, ale zdaleka nevydělává tolik, aby si mohl dovolit zahraniční dovolené, nebo vlastní dům. Žije se svou manželkou a synem v bytě na sídlišti a do práce jezdím starým autem.
Ozzy je vnuk Otty Hubera, pere se životem, u ničeho nevydrží, nic nedokázal. Žije se svou matkou, která je z něj nešťastná a neví si s ním rady. Ozzy denně pije, v žádné práci nevydrží, peníze nevydělá a protlouká se ze dne na den. Jednoho dne se osudy Ozzyho a Roberta spojí, když se potkají se svým dalším spolužákem v místním hospodě. To co pak následuje, jim zasáhne do života a všechno se změní. Jejich společné tajemství je neustále pronásleduje a není dne, kdy by Robert o všem nepřemýšlel. Postupně ho to užírá a začíná se měnit, večer jde spát s hlavou plnou nepříjemných myšlenek, ráno s hořkostí na jazyku vstává. Myslel, že se dá zapomenout, jít dál, ale není to zdaleka tak jednoduché. Co se stalo, ho nenávratně změnilo. Už není tím, kým býval. Odcizuje se svému okolí, v práci je nepříjemný, domů k rodině se netěší. Ozzy celou situaci zvládá zdánlivě lépe vzhledem k tomu, že se vždy pohyboval tak trochu na hraně a okraji společnosti. Ale i na něho toho všeho začíná být moc. Jak daleko budou chtít oba zajít? Je možné se z celé situace ještě dostat a žít dál normální život? Mají ještě šanci tohle všechno ustát?
Víc se dozvíte v knize Kadanland od Stanislava Dvořáka. Udělejte radost sobě nebo svým blízkým koupí původní české detektivky od nakladatelství Moba.

TomD
19.01.2022 3 z 5

Jakožto kadaňák jsem si knihu koupil a docela rychle přečetl. Mě, který jsem znalý všech míst, kde se kniha odehrává, se docela líbila. Možná až zbytečně moc autor zabrouzdává do některých popisů, detailů. Ale jinak pěkná kniha. A vím, že to je jedno, ale panelák na obrázku, mohl být taky z Kadaně, takovýhle tu vůbec nemáme.

Štítky knihy

detektivní a krimi romány české detektivky

Autorovy další knížky

2012  49%Léta pod psa
2021  58%Kadanland
2023  86%Sudetský tulák

Kniha Kadanland je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce36x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x