Matla - Kuchařka plná příběhů

Matla - Kuchařka plná příběhů https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464607/bmid_matla-kucharka-plna-pribehu-AL9-464607.jpg 4 29 12

Nejlepší recepty i životní příběh vítěze kuchařské soutěže MasterChef Česko 2020. Hokejka, kuchař, trenér, běžec, cestovatel a bůhvíco ještě. Těch nálepek už jsem měl hodně. Chcete vědět, jak jsem k nim přišel? O tom vám teď povím všechno. Tohle totiž není obyčejná kuchařka, ale taky celej můj životní příběh. Ke každýmu období, o kterým budu vyprávět, přidám několik receptů a poradím, jak při vaření zvládnout pár průšvihů, protože v tom jsem se celkem osvědčil. Tak se do toho pojďte zakousnout – čekají na vás všechny chutě života.... celý text

Přidat komentář

EF1
06.04.2023 4 z 5

Romanovi jsem fandila už v Masterchefovi takže jsem jeho kuchařku musela samozřejmě mít. Hrozně moc oceňuji koncept knihy, že se opravdu nejedná jen o kuchařku. Upřímně mě daleko víc než recepty zaujal Romanův životní příběh.

Ronnie68
02.01.2023 4 z 5

Vím, že se předně jedná o kuchařku ... Ale tahle kuchařka je proložena životním příběhem autora, který je ve formě otázek a odpovědí ... Plus je zde pohled na Romana od maminky, Jana Punčocháře, kamaráda atd.


Andrejka91
19.10.2022 4 z 5

Jsem fanynkou masterchefa a jako ženu mě Roman zaujal hned svým vzhledem i duší (promiň manželi) :-) takže tuto knihu jsem si chtěla přečíst.
V knize je spousta informací z Romanova života od dětství po současnost, střípky ze zákulisí masterchefa a recepty, které pro mě nejsou moc přínosné pro mé běžné každodenní vaření.
Kniha je napsaná formou rozhovoru. Možná bych ocenila, kdyby Roman napsal svůj souvislý příběh ne jen otázka - odpověď ale i tak se kniha četla moc hezky, bavila mě a těm, kdo máte Romana rádi vřele doporučuji.

knihomolka27
09.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Jsem velkou fanynkou Masterchefa, viděla jsem všechny série hned několikrát a na tu s Romanem určitě jen tak nezapomenu. Roman je určitě pro mě jedním z vůbec nejsympatičtějších soutěžících této série vůbec...takže mě to ke kuchařce přirozeně táhlo.
No musím říct, že recepty jsou zajímavé, i když pro normálního člověka trochu nepraktické, co se týče surovin a přípravy. Ale kniha určitě funguje jako taková doplnková četba pro milovníky Masterchefa, fanoušci si hezky zavzpomínají na tu řadu a dozví se pár zajímavostí ze života oblíbeného soutěžícího včetně malého pohledu do zákulisí soutěže...proč ne, spojit to takhle dohromady...nevím kde jinde by se člověk dozvěděl o Masterchefovi tyto informace, které na veřejnost jinak moc neprosáknou. Nejvíc mě dostalo jakým způsobem byl vlastně Roman vybrán, že ho skoro až uhánělo kvůli jeho příběhu, což jenom potvrzuje teorii o síle příbězích - máte dobrý a zajímavý příběh, máte velkou šanci, že se do soutěže nějak probojujete. Opět jsem z toho měla takový hořkosladký pocit, chápu, že z hlediska zajímavosti musí být skupina různorodá, ale někdy je mi skoro až zle z toho, jak prvoplánově a vypočítavě to všechno působí.

Kniha jako taková je tedy fajn, né že bych si z ní v nejbližší době něco uvařila, ale jako doplněk k soutěži je to rychlá a celkem zajímavá četba.

tomashewk
05.05.2022 2 z 5

Kuchařka plná tak specifických surovin, že z ní nic neuvaříte. Roman má evidentně talent na vaření, ale není to systematik, didaktik, který by dovedl instruovat jiné lidi. Navíc, během pořadu MasteChef měl sám neustále problém s espumou a nyní ji zahrnul i do receptů, jako kdyby jí měl každý doma jako součást standardního vybavení kuchyně...?

Lily101
26.01.2022 3 z 5

Sledovala jsem jen první sérii Masterchef a to od poloviny, tudíž jsem pana Stašu neznala a možná to byla ta chyba.

Text působí místy dost kostrbatě (když je pan Staša dotazován na něco, co zaznělo dříve u rozhovoru s jeho osobou blízkou, což ale má být záměr, takže to není součástí hodnocení) a občas si skoro až protiřečí (čímž pan Staša působí nesympaticky) a je tam jedna informace, která nevím, na kolik je správná (psychoterapeutický výcvik si nemůže dle internetu udělat každý, ale jen absolventi určitých oborů/fakult a do toho mi VŠ pana Staši nezapadá).

Kdybych se nepodívala na rozhovor na YT, tak mi přijde pan Staša z knihy dost nesympatický, což by byla škoda, protože opak je spíše pravdou. Tak pokud také na Masterchef nekoukáte, doporučuji v průběhu četby zkusit právě nějaký rozhovor.

Kuchařku oceňuji za to, že je jiná než ostatní (rozhovory). Každý autor kuchařky tvrdí, že dle jeho kuchařky mohou běžně vařit lidé. Jenže většinou recepty obsahují hodně potravin a dost často i drahých. Toto je případ i této kuchařky. Bohužel. Nemohu tedy jinak, než ubrat hodnocení, protože od kuchařky očekávám, že alespoň polovinu jídel budu moci vařit z běžně dostupných potravin každé kuchyně a že surovin nebude neadekvátně
moc, byť zrovna u kuchařky vítěze Masterchef jsem více schopná vzít v potaz exotičtější potraviny a tedy i větší množství. Dost mě mrzí, že když už autor přidával postupně jídla dle životních etap, tak je upravil (vyšperkoval, tedy přidal suroviny) obdobně jako vítězkyně první řady, přitom já bych si klidně udělala originální kaši, kterou mu dělala maminka či těstoviny na spoustu způsobů, které si připravoval autor v průběhu svých studentských let.

Davidoff21
02.01.2022 4 z 5

Mně bavil už v MS a ta kniha je s ním pěkně napsána. Je to vlastně taková zpověď. Není to obyčejný člověk. Možná si můžeme myslet že má štěstí ale i tak má to štěstí vydřené. I recepty jsou super. Takže si počteš a můžeš vařit

Maciiik
05.11.2021 4 z 5

Roman je pan Štístko. Bavil mě v Masterchefovi, četla jsem jeho příběh v knize Bez frází, a moc ráda jsem si přečetla i jeho kuchařku. Trochu mi zpočátku vadila ta spousta prázdných rudých stran, ale ten styl k Romanovi sedí a společně s jeho fotkami to vůbec nepůsobí agresivně, ale překvapivě pozitivně energicky a sympaticky...
Už mi z té knížky vykukuje pár záložek, některé recepty a postupy ráda vyzkouším (teď na podzim to určitě bude dýňovka, cizrnovka, burgunda a houbová omáčka).

vladka321
31.10.2021 5 z 5

Název knihy je sice poněkud zavádějící, nicméně to i mnohé vypovídá o samotném protagonistovi knihy. Roman Staša je veselý, vstřícný člověk, který působí velice sympaticky a jak je vidět, tak neusnul na vavřínech a dokonce si umí i sám ze sebe vystřelit. Tak jak pozitivně a dalo by se říci snadno plyne život tohoto příjemného muže, tak pohodově vypadají i jeho recepty.
A musím si půjčit slova (saryk93) - "Roman je vzorem pozitivního člověka, který díky své otevřené povaze do svého života přitahuje štěstí." Protože to bych prostě lépe nevystihla. Roman Staša je opravdu člověk, který vyzařuje štěstí, pohodu a jakési lehké plynutí života. Pan Roman Staša má můj obdiv :-)

lenkaBajza
08.10.2021 4 z 5

Většina receptů jde snadno připravit, to velice chválím:)
Líbily se mi i rozhovory, některé jsem četla i dvakrát:))

saryk93
17.09.2021 5 z 5

Už v Masterchefovi mě tenhle tmavovlasý sympaťák zaujal tím, jak si dokázal poradit se všemi překážkami a nezdary, co mu soutěž přinesla. A hlavně! Měl neustále na tváři upřímný úsměv, sálala z něj neskutečná pozitivní energie. Obrovský jsem mu fandila a doufala, že právě on bude tím největším překvapením soutěže. Stalo se. A pár měsíců nato narazím v knihkupectví na jeho kuchařku? Neváhala jsem ani chvíli a koupila ji. A popravdě..našla jsem v ní mnohem víc, než jsem čekala. Jasně, podtitul "kuchařka plná příběhů" ve mně evokoval dojem, že se nejspíš bude jednat o jakýsi životopis protkaný několika recepty. Ale z toho, co mě v knize čekalo, jsem byla hodně příjemně překvapená. Kniha je doladěna do posledního detailu. Počínaje obálkou, fotografiemi, celkovým stylem (skvělá volba barev), kombinováním rozhovorů s Romanem, s jeho rodinou a přáteli.. Konče doladěním každé důležité kapitoly (alias důležité části Romanova života) tematickými recepty. Nečekala jsem, že se z kuchařky vyklube místy až motivační kniha od člověka, který si prošel spoustou životních zvratů a událostí, které pro spoustu z nás zůstanou jen sny a vzdušnými zámky. Roman je vzorem pozitivního člověka, který díky své otevřené povaze do svého života přitahuje štěstí. Za mě to tedy opravdu není jen jedna z mnoha kuchařek, kterou zastrčím do nějakého zapadlého koutu své knihovny (pár receptů, co bych ráda vyzkoušela, už mám založené :) ) , ale je to i knížka, která mě donutila zamyslet se sama nad sebou. Díky, Romane a hodně štěstí do dalších "kapitol" tvého života.

Kirtans
02.06.2021 5 z 5

Dostala jsem nad očekávání příjemný kousek. Recepty uvaritelne, snadné ale i finálové a Master chef kousky. Příběhy, vyprávění, rozhovory, mnoho fotografií. Velmi energický počin.

Autorovy další knížky

Roman Staša
česká, 1988
2021  83%Matla - Kuchařka plná příběhů
2022  85%MATLA - Kuchařka pro děti

Kniha Matla - Kuchařka plná příběhů je v

Právě čtených2x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených2x
Knihotéce54x
Chystám se číst20x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x