tomas2921 tomas2921 komentáře u knih

☰ menu

Latina je mrtvá, ať žije latina! Malé dějiny velkého jazyka Latina je mrtvá, ať žije latina! Malé dějiny velkého jazyka Wilfried Rudolf Stroh

Ouky douk, tak i já zde napíši své malé ,,confessio".

Knihu jsem nedočetl, takže ani nemám právo ji hodnotit, a to jsem to zkoušel 3x.

Ale in medias res.

Latina je bezesporu lingua Franca Všeobecného Kulturního Přehledu, a pár básníků v ní napsalo pár básní, ale humanismus bych ,,fašistům starověku" (i. e. Římanům) nepřipisoval.

Spolu s koiné mne zajímá jako jazyk teologie. A asi se jí budu muset naučit, protože je to i dvorní jazyk alchymie, ale tím to končí.

Jako vše na tomto světě, i jazyk má svou evoluci, ergo budoucnost patří viditelnému jazyků.

Stálo by za úvahu, nakolik latina glajchšaltuje, jako ruština či němčina. Jazyk vládnoucí ve vládnoucí kultuře je jazyk vládnoucí kultury. Dnes je to stále ještě angličtina, zítra to bude mandarínština, pozítří who cares... Svět se točí dál...

Ad viditelný jazyk: je to must, jinak člověk ne tak moudrý nepřežije vlastní blbost...

Mír ️ všem!

03.01.2023


Bohověda a její studium Bohověda a její studium Alois Kudrnovský

Pro všechny zájemce o studium na teologické fakultě. Zajímalo by mě, zda vyšlo i něco aktuálního.

18.11.2022 5 z 5


Čas dluhů aneb co byste měli vědět o penězích Čas dluhů aneb co byste měli vědět o penězích Richard Svitalský

Jelikož jsem na žádné z mých škol (vyučen s maturitou - obchodník) obor finanční gramotnost neměl a pracuji ve službách (konkr. dluhové poradenství) tuto publikaci jsem si vypůjčil v oddělení komiksy pro dospělé (neplést s erotickými komiksy) tím ochotněji, čím méně peněz na účtu mi zbývá. Komiks hýří vtipy, má kvalitní scénář (sledující úpadek až po finální příslovečné světlo na konci tunelu v podobě sociálních dávek státu), barvitou kresbu... Co se mi nelíbilo, byl odsudek komerčních dluhových poraden (nejmenovaná společnost, ve které mám tu čest pracovat, je jedničkou na trhu ve svém oboru). Ale to je asi jenom můj problém (chtěl jsem ji doporučit svému zaměstnavateli coby jakýsi alternativní materiál ke vzdělávání našich klientů ve finanční gramotnosti (sic!), ovšem toto mne odradilo). Věčná škoda, že dlužníci nečtou komiksy, a to ani ty edukační... Tato publikace má spoustu užitečných informací (zpočátku jsem byl skeptický, ale i já jsem se lecčemu důležitému přiučil) a mohu ji doporučit jako základní dokument o tom, jak (ne)nakládat s penězi.

20.10.2022


DMT: Molekula duše DMT: Molekula duše Rick Strassman

Viz můj komentář na jednom nejmenovaném, konkurenčním serveru literární databáze (Pán rostlin).

Zde bych jenom rád doplnil, že knihu jsem pořídil znovu, v novém vydání (2021), ačkoliv ji mám přečtenou již ze starého vydání (2005), jelikož a) vychází druhé, (revidované!) vydání jako 1. svazek nové edice Sacramentum ve stejném nakladatelství, b) výzkum, jejž kniha popisuje, pomohl na svět (někým možná až příliš halasně proklamované) psychedelické renesanci. Takže je to taková bible psychonautiky. Jako obvykle stál za návrhem zkoumat právě DMT Terence Kemp Mckenna, autor slavného konceptu archaické obrody. Takže, za vším hledej Terence...?

30.09.2022


Harvardský psychedelický klub Harvardský psychedelický klub Don Lattin

Skvělá kniha. Informace které jsem nevěděl nebo nedokázal dát do souvislostí (Huston Smith, Andrew Weil a jeho role v rozpadu Harvardského psychedelického klubu...). Kudos autorovi a nakladatelství, doporučuji všem psychonautům.

13.09.2022 5 z 5


Den Páně Den Páně Ernest Hello

Skvělá malá knížka psaná archaickou češtinou, ale to vůbec nevadí...

27.08.2022 5 z 5


Ad fontes: Nová zvěst o chvályhodném Bratrstvu Kříže s Růží 1614 – 2014 Ad fontes: Nová zvěst o chvályhodném Bratrstvu Kříže s Růží 1614 – 2014 neznámý - neuveden

Tenký úvod od rosenkruciánství. Těším se na manifesty.

24.08.2022


Psychedelika a psychonautika II. Psychedelika a psychonautika II. Vojtěch Cink

Absolutní bomba na poli psychedelických knih právě tak jako její první díl doporučuji všem psychonautům!

22.08.2022 5 z 5


Tři stálice Tři stálice Jarmila Urbánková

Skvělý výbor. Kéž bych měl takový talent na poezii jako tito tři géniové písemnictví,... Není co vytknout.

04.07.2022


O svobodném rozhodování O svobodném rozhodování Paul Richard Blum

Ačkoliv nejsem klasický filolog, ani filosof, knížka se mi líbila a jsem rád, že jsem si jí přečetl.

22.06.2022 5 z 5


Honba za zapomněním: Světové dějiny narkotik 1500–2000 Honba za zapomněním: Světové dějiny narkotik 1500–2000 Richard Davenport-Hines

Ani jsem to nedočetl, skončil jsem někde u citátu Rimbauda, možná se k tomu ještě někdy vrátím, ale je to objemná publikace zobrazující posledních cca 500 let dějin toxikomanie (nutný výsek) a tragikomické hledání (spousta obětí této neřesti) originálního Stromu poznání dobrého a zlého (a, konsekventně, nesmrtelnosti? Hospodin ví...), který byl houba z vesmíru, lysohlávka kubánská. K opětovnému nalezení a tudíž i konci profánní historie došlo, když newyorský bankéř R. Gordon Wasson se zúčastnil v roce 1953 houbové velady (léčebného rituálu) pod vedením právě jím proslavené curandery (léčitelky) Maríy Sabiny, která s houbami terapeuticky pracovala. Pro případné zájemce o bližší informace z pera Wassona odkazuji na svůj vše-psychedelický blog a článek Halucinogenní houby Mexika (zatím část prvá, snad to brzy napravím): https://panacea-universalis.webnode.cz/l/halucinogenni-houby-mexika-cast-prva/

05.04.2022


Dějiny antropologie Dějiny antropologie Václav Soukup

Dřív jsem antropologii dost žral, ale akademická mě pustila, páč sem se domák´, že nehraje s celým balíčkem (karet). Možná i to je jeden z mnoha důvodů, proč žijeme v kultuře, která je zbraní namířenou na tuto planetu (a ach tak drahé Homo not so sapiens). Nechci nikomu tady ani jinde rozkopávat jeho bábovičky, ale bez hypotézy sjeté opice se nikam nedostanem´ (viz Terence McKenna, ale ani tohle jméno většina evolučních biologů nepřekousne). A to, že zarputile nemůže najít odpověď na 3 základní antropologické otázky, je jenom její mínus (antropologie i kultury). Asi nejsem politicky korektní, ale nikdy jsem netoužil po tom být populární.

28.03.2022


Revoluce v hlavě: Beatles, jejich písně a 60. léta Revoluce v hlavě: Beatles, jejich písně a 60. léta Ian MacDonald

Seriózní muzikologická studie (viz Slovník pojmů v knize), napsaná v době, v jaké jakoby hudební věda moderní populární hudbu ignorovala, alespoň IMHO. Avšak jest mi třeba souhlasiti s komentářem čtenáře RoBertino27, majoritní vliv na kreativní tvorbu Čtyř kluků z Liverpoolu v jejich zralém období měly psychedelické drogy (v menší míře kanabis, ve větší míře - Lennon - LSD-25, možná i DMT - McCartney) a autor to Fab four a vlastně i nám všem beatlologům dává pěkně sežrat. Ale to vůbec nevadí.
Kniha je hypertext (odkazy na jednotlivé písně se kříží), takže je možné studovat tvorbu Brouků pod mnoha úhly - mé oblíbené jsou singlová vydání písniček a vliv právě LSD na skládání písniček.
Přeji pěkný poslech při počtení!

19.03.2022 5 z 5


Metafyzika Metafyzika Aristotelés

Kluci nehádejte se, oba máte pravdu! :)

17.03.2022


Průvodce hledačů absolutna Průvodce hledačů absolutna John Lash

Bylo nebylo, za starých časů (a. D. 2000), se mi tato bichle dostala do rukou od člověka, který říkal, že je to jeho Bible. Po druhém pořízení (první jsem dal své New Age bytné), těmto slovům dokonale rozumím. Autor, babyboomer a dítě květin, nás provází labyrintem (více či méně) Nového věku, ale to vůbec nevadí, začínám přicházet na chuti metafyzice ve vyprahlosti tohoto nešťastného světa. Doporučuji!

06.02.2022 5 z 5


Ženy a Muži Ženy a Muži Paul Verlaine

Absolutní bomba erotické poezie! Přeji si, abych uměl psát jako Paul Verlaine, v rýmech a krásné (nejenom erotické) básničky...
Obsahuje dvě sbírky básní, parodický sonet napsaný spolu s Arthurem Rimbaudem, bibliografickou ediční poznámku, kresbu autora. Co víc si přát? Edice Erotica nakladatelství dybbuk pro život!

24.09.2021 5 z 5


Alchymie a lékařství Alchymie a lékařství Alexander Von Bernus

Objevil jsem tuto knihu z edice Aurélie věnující se alchymii, ezoterice a příčným vědám nakladatelství Malvern ve volném výběru lokální krajské knihovny hledajíc nějakou knihu o alchymii po Schreiberových Dějinách alchymie a rozhodně jsem nebyl zklamán! Vymazlená výprava knihy, zajímavý obsah - kritika C. G. Junga! - doporučuji!

08.08.2021


Žízeň po celistvosti Žízeň po celistvosti Christina Grof

(SPOILER) Je to blábol. Sbírka severoamerických (U. S. A.) sociálně patologických fenoménů (sexuální zneužívání dětí, toxikománie, alkoholismus, etc.), kapka New Age spirituality, jméno které prodává... Asi není o co stát. Zmínka o bufoteninu (jeden z - díky Alexandru Shulginovi - početné rodiny dimethyltryptaminů) - 1 hvězdička nahoru.
Nelituji, že jsem nedočetl.

30.07.2021 odpad!


KLF Manuál (Jak se dostat na vrchol hitparády) KLF Manuál (Jak se dostat na vrchol hitparády) Bill Drummond

Doporučuji, máte-li rádi tvorbu The KLF či stále surfujete na pomalu, ale jistě dojíždějící vlně acid houseové revoluce.

18.07.2021


Smaragdová deska Herma Trismegista Smaragdová deska Herma Trismegista Milan Nakonečný

Dávám za pravdu Nisanur, tato interpretace kanonického alchymistického textu je vynikající.

12.07.2021 5 z 5