DMT: Molekula duše

DMT: Molekula duše https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85512/dmt-molekula-duse-85512.jpg 5 29 6

Převratný vědecký výzkum stavů blízkých smrti a mystických prožitků. Publikace přibližuje výsledky experimentálního výzkumu nejsilnějšího známého psychedelika: DMT.

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Dybbuk
Originální název:

DMT: The Spirit Molecule , 2001


více info...

Přidat komentář

horrigan
06.01.2024 5 z 5

Smekám. Takto poutavě napsat knihu o vědeckých experimentech, to se jen tak někomu nepodaří. Hodně zajímavé.

tomas2921
30.09.2022

Viz můj komentář na jednom nejmenovaném, konkurenčním serveru literární databáze (Pán rostlin).

Zde bych jenom rád doplnil, že knihu jsem pořídil znovu, v novém vydání (2021), ačkoliv ji mám přečtenou již ze starého vydání (2005), jelikož a) vychází druhé, (revidované!) vydání jako 1. svazek nové edice Sacramentum ve stejném nakladatelství, b) výzkum, jejž kniha popisuje, pomohl na svět (někým možná až příliš halasně proklamované) psychedelické renesanci. Takže je to taková bible psychonautiky. Jako obvykle stál za návrhem zkoumat právě DMT Terence Kemp Mckenna, autor slavného konceptu archaické obrody. Takže, za vším hledej Terence...?


thorir
27.08.2022 5 z 5

„Ještě působivější bylo setkání s lidskými i cizími, jakoby mimozemskými postavami, které se zdály bdít nad spícím, a komunikovali s ním. Lidem nepodobné bytosti mohli být pavouky, kudlankami, hmyzem, či něčím jako vysokým kaktusem.“

„Už to přichází …“

Halucinogeny, psychedelika, psychotropní / psychoaktivní látky, entheogeny – knihu čtu na vlně zájmu, který se u mě objevil relativně nedávno, když světlo poznání rozpustilo mlhu předsudků a neznalosti v podobě kulturních norem, špatných zákonů a výchovy házet všechny podobné látky do jednoho pytle spolu s opravdu nebezpečnými drogami. A ne, nejsem vyhulenec mektající něco o „legalizaci“.

Kniha se věnuje jedné velmi zvláštní halucinogenní látce – DMT, tedy N,N-dimetyltriptaminu. Látce, kterou si od počátku našeho vývoje zřejmě neseme sami v sobě. Látce, kterou ve specifických situacích dokáže vyrábět náš vlastní mozek ve žláze jménem epifýza. Psychoaktivní látce, kterou lze, alespoň ve stopovém množství, nalézt pravděpodobně ve všech živých organismech. Látce asi nejvíc známé jako hlavní účinná složka nápoje Ayahuasca, vyráběného domorodci z jedné z jihoamerických amazonských lián.

Je to fascinující kniha a vypráví neméně fascinující příběh. Autor se nejprve úvodem na několika desítkách stran věnuje psychoaktivním látkám obecně – historii objevů, první pokusy, různé látky – LSD, psilocybin, meskalin, základní rozdělení na fenetylaminy a triptaminy, první studie a zkoumání účinků v mnoha oblastech a stejně tak velmi rychlý pád z výsluní do ilegality v podobě politických rozhodnutí a drakonických zákonů, které tyto látky postavili na roveň drog typu kokain, heroin a další.

Další část je věnována již DMT, epifýze, vlivu na lidský mozek, prožití psychedelických stavů, spekulacím, kde všude hraje roli – kromě v anotaci zmíněných stavů blízkých smrti a mystických prožitků též mnoho dalších, neméně spekulativních.

Dále následuje popis experimentu, detailní shrnutí průběhu a zážitků jednotlivých účastníků, včetně vizí, pocitů, krátkodobých i dlouhodobých účinků a samozřejmě též příležitostných špatných tripů. Vše popsáno z pohledu lékaře, psychiatra, vědce a profesionála.

Přiznávám, přes všechnu mou otevřenost, text na mě často působil mysticky, alternativně a ezotericky, některé úvahy – a sám autor to připouští – jsou zcela spekulativní, za hranicí reálného světa, za hranicí vědeckého bádání. Přesto je to fascinující cesta a podnětné čtení. Všem zájemcům o problematiku doporučuji.

hu_87
22.01.2022 5 z 5

(SPOILER) DMT je opravdu zvláštní molekula (věděli jste například, že lidé se schizofrenií mají málo tzv. antiDMT enzymu v mozku a když se jim podá tato látka, zlepší se jim jejich příznaky?), v minulosti mnohokrát démonizovaná, ale vydobyla si své právoplatné místo mezi psychedeliky.
Tuto látku skutečně doprovází několik zvláštností a na stránkách této pěkně zpracované publikace se toho dozvíte mnoho. První zhruba čtvrtika je teda víc teoretická a tam se dozvíte něco o DMT obecně, případně o šišince a melatoninu. V další části jde o ty zážitky na této látce, což zahrnuje i úseky rozhovorů s lidmi, kteří tuto látku vyzkoušeli; možná nebezpečí a úskalí při podávání a jakési shrnutí toho, co lze od látky očekávat, jaké má účinky.

Jelitovna
01.02.2018 5 z 5

Carlos, programátor a šaman, zde pokusný králík, po experimentu popisuje: "Zjistil jsem, že vesmír je konstrukcí naší vlastní mysli. A tam se to stalo. Můj postoj byl jiný, když jsem zjistil, že si vás má mysl vytvořila. Cítil jsem, že jste mi tak blízcí, jako byste byli můj syn a dcera."
Autor však jinde rozčarovaně říká: "Teprve když jsme v bádání poněkud pokročili, došli jsme k jinému zjištění, a to k hlubokému a nepopiratelně pravdivému postřehu, že DMT není pro terapii vhodné. ... Ony psychoterapeutické, mystické a smrt evokující zážitky mě opakovaně upozorňovaly na to, jak jsou při uskutečnění jakékoli opravdové životní změny nepodstatné."

VladimirTetur
16.12.2015 5 z 5

Parádní kniha. Objektivní referát o obrovsky obsáhlé studii, přesahující rámec našeho běžného chápání.