tom2843 tom2843 komentáře u knih

☰ menu

Vzpomínka na Zemi Vzpomínka na Zemi Liou Cch'-sin

Po nadšení z prvních dvou knih obrovské zklamání. Nejraději bych tuto třetí knihu vymazal z paměti a skončil ve dvojce. Z meditátora, který mi přirostl k srdci, mne autor přenesl k ženě, kterou absolutně nechápu, je mi nesympatická, chová se naprosto blbě a vůbec jí to nevadí,... jo a dvakrát zničí celou Sluneční soustavu. Z chytré vědecké knihy, kde se bojuje o přežití Země, se dostaneme do pseudofilozofování, úplně mimo prostor a čas a Země nám je nakonec úplně ukradená. Nikdy jsem nezažil, že by mi poslední kniha série tak moc ničila radost z těch předházejích. Ach jo.

15.04.2024 1 z 5


Temný les Temný les Liou Cch'-sin

Absolutní extáze :-) Zajímavá zápletka z první knihy je skvěle rozvinuta. Myšlenka Meditátorů (zachránců planety) je šílená ale zároveň velmi logická. Hlavní postava je vyčuránek, který se postupně změní v hrdinu a nakonec v génia a to vše tak trochu proti své vůli. Myšlenka temného lesa je úžasná a konec knihy mě opravdu dostal.

15.04.2024 5 z 5


Problém tří těles Problém tří těles Liou Cch'-sin

Vyrostl jsem na sovětské scifi, což byly jediné knížky, co se daly číst :-), takže miluju vědecké, logické a promyšlené sci-fi. Přesně taková tato kniha je a já jsem byl nadšený. Zajímavé postavy, velmi originální zápletka a vyděšená planeta, co víc si přát? ;-)

15.04.2024 4 z 5


Schůzky s Ježíšem Schůzky s Ježíšem Timothy Keller

Hledání odpovědí na základní otázky lidského života skrze novozákonní příběhy o Ježíšových setkáních s lidmi.
"Podle Bible smyslem života není princip ale osoba, která kdysi kráčel po zemi."
"Ježíš neodmítá hloubavé lidi, naopak nabádá je, aby přemýšleli trochu víc."
"Tvrzení, že každé náboženství je stejné, může být motivováno skrytým strachem. Kdyby totiž připustili, že každé náboženství učí něco svébytně jedinečného, pak by se museli rozhodnout, zda jsou tato svébytná tvrzení pravdivá. Nechtěl převzít zodpovědnost za rozhodování."
"Ježíš v getsemanské zahradě symbolizuje bezkonkurenční vzor integrity a zásadovosti. Ježíš, ponořený v temnotě a nikým nepozorován, si uvědomuje, že je povolán vykonat nejtěžší věc, jakou kdy člověk vykonal, a přesto se rozhoduje správně. V soukromí temnoty se zachová stejně jako příštího dne na plném denním světle."

31.03.2024 4 z 5


Život, vesmír a vůbec Život, vesmír a vůbec Douglas Adams

Třetí díl Stopaře je stále vtipný a nápad mírumilovného téměř elfského národa, který se rozhodl zničit vše, je zábavný, ale příběh byl dost slabý a moc mě nechytl. Jednička je pořád zdaleka nejlepší.

31.03.2024 3 z 5


Restaurant na konci vesmíru Restaurant na konci vesmíru Douglas Adams

Druhý díl Stopaře je stále vtipný a myšlenka restaurace na konci Vesmíru je geniální, ale příběh byl dost slabý a moc mě nechytl. Jakoby se autor utrhl od příběhu a začal si jen hrát s bláznivými scifi myšlenkami.

31.03.2024 3 z 5


Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Naprostá klasika a povinná četba pro všechny milovníky sci-fi. Pro mne nejlepší díl celé série. Vtipné, čtivé, přehledné, šílené, britské - víc nepotřebuji :-) A můj nejoblíbenější moment knihy: "Vogonská poezie je ovšem až třetí nejhorší ve vesmíru. Druhá nejhorší je poezie Azgothů z planety Kria. Když král jejich básníků Chrochtos Prďoch recitoval svou Ódu na malou hrudku zeleného hnusu, již jsem objevil v podpaží jednoho letního jitra, čtyři posluchači zemřeli na vnitřní krvácení a předseda Středogalaktické komise pro mrzačení umění přežil jen díky tomu, že si uhryzal jednu nohu."

30.03.2024


Báje & odlesky II Báje & odlesky II Neil Gaiman

Další příběhy o snění:
Orfeus - kdy jsem konečně porozuměl synovi Sna
Ravraní sněm - ten mě zcela minul
Ramadán - pestré snění v Bagdádu
Tento díl se mi osobně líbil méně než první Báje a odlesky.

14.06.2023 3 z 5


Báje & odlesky I Báje & odlesky I Neil Gaiman

Několik příběhů o snění ;-)
Poslední císař - výborný příběh o síle snu
Thermidor - hledání synovy hlavy uprostřed revoluce? Nic moc
Lov - aneb dědečkům bychom měli naslouchat
Augustus - nuda v antickém Římě
Měkká místa - Marko Polo se stává vypravěčem
První a poslední příběh byly svkvělé, ostatní dost nuda.

14.06.2023 4 z 5


Předehra Předehra Neil Gaiman

Tak konečně chápu, proč trapně-amatérský pseudočaroděj chytil a uvěznil Sandmana na sto let. Ten výlet na druhý konec vesmíru byl mnohoem náročnější, než jsem si představoval, když jsem četl první díl Sandmana :-)
Spousta narážek na postavy a události z celé předcházející/nadcházející série. Mám nutkání si všechno znovu přečist.
Stačí tisíc snílků...

16.05.2023 5 z 5


Čas prázdných kostelů Čas prázdných kostelů Tomáš Halík

Jak už v komentářích zaznělo několikrát - Tomáš Halík mě nutí přmýšlet, což mě baví, ale některé myšlenky jsou překombované, jiné zace trochu studené, ale mnoho je skvělých a podnětných.
- Existují dva ateismy: vulgární (myšlenkový kýč) a existenciální tragicky, ke kterému máme mít úctu
- Vzkříšení není návrat k něčemu, co bylo, ale radikální proměna.
- Nebe je dávným symbolem pro Boha. Tato metafora nám chce říci, že Bůh je s námi jako je obloha nad námi - je s námi stále, i když si ho neuvědomujeme, i když je mimo náš dosah a mimo naši režii. Je nejzazším horizontem našeho bytí.
- Chesterton doporučoval Krista za Boha ateistů": Kdyby si ateisté měli zvolit své náboženství, měli by si vybrat křesťanství, neboť v něm se na okamžik Bůh zdál být ateistou.

26.04.2023 4 z 5


Tryzna Tryzna Neil Gaiman

"Chtěl jsem příběh s elegantním koncem. Chtěl jsem hru o králi, který zahodí knihy do vody, zlomí hůl a odejde ze svého království. O mágovi, z něhož se stane člověk. O muži, který se obrátí k magii zády."
Tryznou dnešní příběhy nekončí. Všechny dnešní konce jsou takové "rychlé", ale Tryzna je opravdu o pomalém vzpomínání a ukončování skvělého příběhu. První část popisuje skutečnou tryznu a setkání na pohřbu, kam dorazí většina postav ze Sandmana. Je to pomalé a děj se skoro nehýbe. Druhý příběh o čínském starci je poetický, ale nechytl jsem pointu. Třetí část je o Hobb Gadlingovi, což bylo fajn, ale co dál?. A úplný konec o Shakespearovi a jeho poslední hře mě dost minul, protože Šejkspíra moc nemusím. Tak z toho všeho mám takové rozporuplné pocity.

20.02.2023 3 z 5


Blahovolné Blahovolné Neil Gaiman

"Děláme, co děláme, kvůli tomu, co jsme. Kdybychom se chovali jinak, už bychom to nebyli my."
Vyvrcholení celého příběhu o Sandmanovi. Všechny předcházející díly a postavy se skládají do velké mozaiky a závěrečného souboje, který vlastně vůbec není soubojem, ale setkáním se "sestrou". Pořád přemýšlím nad tím, proč to Sandman udělal? A baví mě, že vlastně nevím, přestože mám několik možných odpovědí.
Opět jeden z "nejlepších" dílů.

20.02.2023 5 z 5


Konec světů Konec světů Neil Gaiman

Mám několik otázek: Proč se bát probuzeného města? Má Sen slabost pro Nualu? Kolik kámošů má Hobe Gadling? K čemu jsou Snovi hodinky? Co se stane, když si Zkáza skočí na sváču do Nekropole? A hlavně, kdo byl v rakvi, když i Smrt je kvůli tomu nešťastná?
Je to další "nejlepší" Sandman.

17.02.2023 5 z 5


Krátké životy Krátké životy Neil Gaiman

"Co je to za slovo pro to, když věci nejsou vždycky stejný... takový to, díky čemu víte, že čas plyne?" To slovo, řekne Sen, je změna."
Delirium chce najít bráchu. Sen má depresi. Zkáza vaří večeři. Na této planetě žije méně než deset tisíc humanoidů, kteří na vlastní oči viděli šavlozubého tygra.
Jo a je to jeden z nejlepších Sandmanů.

17.02.2023 5 z 5


Hra o tebe Hra o tebe Neil Gaiman

"Tak nějak by vypadala Narnie, kdyby ji napsal Charlie Manson."

13.02.2023 2 z 5


Údobí mlh Údobí mlh Neil Gaiman

Výběrové řízení na šéfa pekla. To mně, kazatele, opravdu pobavilo.

13.02.2023 3 z 5


Lovci snů Lovci snů Neil Gaiman

Mám rád Japonsko. Mám rád Sandmana. Pro mě dokonalá kombinace. Navíc krásně nakreslené.

12.02.2023 4 z 5


Věčné noci Věčné noci Neil Gaiman

První příběh "Smrt a Benátky" je skvělý. "Srdce hvězdy" je docela zajímavý, protože popisuje sourozence Snu dlouho před vznikem Země. Ale všechny zbývající příběhy jsou chaos, deprese a nedávaly mi smysl.

12.02.2023 2 z 5


Preludia & nokturna Preludia & nokturna Neil Gaiman

Comixy čtu jen občas a po Sandmanovi jsem sáhl kvůli zajímavému seriálu a nezklamal mě. Obvykle se mi kniha líbí mnohem víc než film/seriál, ale tady jsem rozpolcený. Některé momenty a postavy se mi líbí víc v seriálu (díl o Smrti a Smrt samotná) a jiné v komixu (psycho v restauraci jsem vlastně pochopil až v komixu + John Constatnine pro mne navždycky bude Keanu Reeves ne nějaká roztomilá slečna, která se snaží tvářit drsně). Suma sumárum komix chválím a postava Sandmana a jeho říše mě fascinuje.

06.02.2023 4 z 5