Čas prázdných kostelů

Čas prázdných kostelů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453400/bmid_cas-prazdnych-kostelu-JjF-453400.jpg 4 27 8

Kniha přináší ucelený soubor kázání a zamyšlení z podivuhodných Velikonoc roku 2020. Jednotlivá nedělní zastavení, která byla původně přenášena on-line z prázdného kostela Nejsvětějšího Salvátora, reflektují nejvýznamnější křesťanské svátky i s ohledem na dobu koronavirové pandemie. Na pozadí aktuální situace připomíná Tomáš Halík i hlubší rány tohoto světa-upozorňuje na krizi církve a novodobé farizeje, problémy politického populismu či fundamentalismu. Čas prázdných kostelů je adresován široké veřejnosti-ukazuje, že se doba pandemie nesmí nahlížet jako Boží trest, ale spíše jako otevřená výzva k solidaritě a k hluboké vnitřní proměně: “Jsem přesvědčen, že Boží výzvou této doby je usilovat o globalizaci soucitu a solidarity, snažit se proměnit nezadržitelný proces globalizace v proces komunikace a empatie.“... celý text

Přidat komentář

Vojslava
28.04.2023 5 z 5

Některé z textů jsem slyšela takříkajíc "v přímém přenosu", ale zážitek z četby je přece jen něco jiného. Celou dobu se mi vracely vzpomínky "co se vlastně tenkrát dělo - co se mohlo a nemohlo?", nicméně témata, která kazatel rozvíjí, jsou podstatně univerzálnější, platnější - a bohužel některá se skutečně naplnila a šance byla promarněna. Není špatně občas tenhle malý svazek vzít a možná ho kromě duchovního občerstvení použít jako jakési zpovědní zrcadlo...

tom2843
26.04.2023 4 z 5

Jak už v komentářích zaznělo několikrát - Tomáš Halík mě nutí přmýšlet, což mě baví, ale některé myšlenky jsou překombované, jiné zace trochu studené, ale mnoho je skvělých a podnětných.
- Existují dva ateismy: vulgární (myšlenkový kýč) a existenciální tragicky, ke kterému máme mít úctu
- Vzkříšení není návrat k něčemu, co bylo, ale radikální proměna.
- Nebe je dávným symbolem pro Boha. Tato metafora nám chce říci, že Bůh je s námi jako je obloha nad námi - je s námi stále, i když si ho neuvědomujeme, i když je mimo náš dosah a mimo naši režii. Je nejzazším horizontem našeho bytí.
- Chesterton doporučoval Krista za Boha ateistů": Kdyby si ateisté měli zvolit své náboženství, měli by si vybrat křesťanství, neboť v něm se na okamžik Bůh zdál být ateistou.


PaníLenka
23.09.2022 4 z 5

Knížku jsem vyhledala díky čtenářské výzvě - potřebovala jsem najít o 22 let staršího autora, a musím říct, že to byla dobrá volba. Pan Halík na mě vždy působil jako velmi moudrý pán a sbírka kázání z kovidové doby je toho důkazem. Sama se považuji za věřící s vlažným přístupem k církvi a myšlenky a úvahy pana Halíka ve mně velmi rezonovaly, až jsem měla nutkání si některé označit, i když to obvykle nedělám. Kéž je takových lidí víc!

tonysojka
16.01.2022 4 z 5

Jako obyčejný člověk nemohu říci,že mám pana Halíka rád či nerad za to, že mě nutí myslet.Spíše jeho intelektuální křesťanství na mě působí chladně a cize.Ale v několika jeho kázáních v této knize jsem našel pár opravdových námětů k přemýšlení a přesných postřehů.Známý ,který mi to půjčil ,že prý je to přímo pro mne,se sice šeredně spletl,ale ztracený čas to nebyl.

freejazz
06.12.2021 5 z 5

proč nemají obyčejní lidé Halíka rádi? protože je nutí myslet. u něj nestačí odžvýkat naučené formulky, člověk musí vědět. jak víme, ne každý ví a ne každý bude vědět.

provokativní čtení, neotřelé názory a závěry, podložené lety studia a bádání a přemýšlení.
děkuji.

na Slovensku by už dávno dostal zákaz, nebo byl přímo exkomunikován...

Alto98
18.02.2021 4 z 5

Sbírka kázání z velikonočního období roku 2020. Tento formát mi vyhovuje, kázání jsou kratší a srozumitelnější než eseje v ostatních autorových knihách. I když do textu místy prosakují jeho na můj vkus příliš liberální nejen politické názory, teolog je to vynikající. Formulace a vyjadřování brilantní, je radost tyto texty číst.

sarka8521
23.11.2020 5 z 5

Tomáš Halík má odvahu připouštět si nepříjemné stránky našeho církevního života, pokud shledává, že jsou sociologicky významné a měli bychom k nim zaujmout aktivní stanovisko. Za to mu budiž dík.

Netopyr07
28.10.2020 4 z 5

Soubor kázání před Velikonoci a o Velikonocích pana profesora Halíka je mou první knihou, kterou jsem od něj zvládla přečíst. Je na mě totiž složitý :-) Nicméně v těchto textech je spousta vět a odstavců, které mi pronikají mozkem do srdce a rozumím tomu :-) Takže zkusím další knihu.